Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. szeptember 19. 16:18 Tech

A mobilozási szokásaink elárulják, hogy van-e munkánk

A gyors gazdaságpolitikai döntések meghozatalához most különösen fontos, hogy könnyen be tudjuk azonosítani azokat, akik munkanélkülivé válnak, de a szokásos adatgyűjtési módszerek sokszor időigényesek. A Stockholm School of Economics kutatói a gépi tanulás segítségével szinte azonnal meg tudják határozni csak a mobilhasználati adatokból, hogy valaki elvesztette-e a munkáját.

A kutatók egy dél-ázsiai fejlődő ország egyik városában kaptak hozzáférést egy mobilszolgáltató adatbázisához, ahol elérhető volt számukra a felhasználók cellaadata, a hívásaik időpontja, az SMS-ek száma, az internetezés mértéke és sok más mobillal összefüggő adat. Ezeket táplálták bele egy mesterséges intelligenciába, amely megtalálta a legjobb modellt a foglalkoztatási státusz becslésére.

Nemcsak azt akarták megbecsülni, hogy valaki munkanélküli-e vagy sem, hanem azt is, hogy milyen típusú a foglalkoztatotti státusza. Így 18 kategóriát hoztak létre, ami magában foglalta a munkanélkülieket, a nyugdíjasokat, a diákokat, de a foglalkoztatottak is olyan kategóriákba kerültek, mint például tanárok, irodai dolgozók vagy szakmunkások.

A mesterséges intelligenciának azt kellett elérnie, hogy minél pontosabban tudja ezeket a kategóriákat meghatározni egy-egy egyénre, csak a mobilszolgáltatótól kapott adatokat vizsgálatával. Az eredményeket úgy ellenőrizték, hogy összevetették a szolgáltató 76 ezer felhasználójának gép által becsült státuszát egy cenzus adatbázissal, amelyikben mindegyikük valós foglalkoztatási adata szerepel.

A gép átlagosan 67,5 százalékos pontossággal találta el, hogy ki melyik kategóriába tartozik.

Azt viszont, hogy valaki munkanélküli-e, már 70 százalékos biztonsággal meg tudta mondani

a mobiladatok alapján. A leginkább hasznos információ a gépi becslés számára az volt, hogy mennyit lép kapcsolatba összességében az ismerőseivel valaki, hogy mennyi kimenő hívást indít, és hogy ezeket a nap melyik szakaszában teszi.

A munkájukat elvesztők csökkentik az interakciót ismerőseikkel, különösen a kimenő hívásokat fogják vissza. Ha pedig mégis telefonálnak, akkor azt nagyobb részben éjszaka teszik, mert ekkor a vizsgált országban alacsonyabbak a percdíjak.

Miután az egyéni foglalkoztatási státuszt megbecsülték a mesterséges intelligencia segítségével, lehetőségük nyílt arra is, hogy területi szinten összeadják a különböző foglalkoztatotti kategóriába tartozó felhasználókat. Így kiderült, hogy

a munkanélküliek elszórva, mindenhol jelen vannak a városban, míg más csoportok területileg koncentrálódnak,

ilyenek például a nyugdíjasok vagy a lakásuk kiadásából élők.

A módszertan hasznossága abban rejlik, hogy szinte jelen idejű adatokat tud közölni egy város és azon belül is az egyének foglalkoztatotti státuszáról. Ez különösen hasznos olyan esetekben, amikor sok ember veszíti el a munkáját, és fontos lenne, hogy őket könnyen megtalálja az állam, és időben segítséget tudjon nekik nyújtani. Így a COVID miatt kialakult válságban is könnyebben lehetne a sérülékenyebb rétegeket elérni.

Persze átfogó intézkedéscsomagot nem lehet csak erre építeni, mivel nem mindenki rendelkezik telefonnal, de a magas penetráció miatt – ami már a fejlődő országokban is 80 százalék feletti – jó megközelítést tud adni arról, hogy milyen az egyes területek gazdasági helyzete és az ott élők foglalkoztatási státusza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk"Mindennapos őrlődés volt, hogy tudod, hogy fogy a pénz, és baromira nem tudod, mikor lesz ennek vége"A taxis diszpécsernek 500 forintja maradt. A felszolgáló már nem akar robotként élni. A fodrászt megőrjítette a járvány. Mi lett azokkal, akik elvesztették a munkájukat?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech gépi tanulás mesterséges intelligencia munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.