Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. június 3. 16:09 Tech

Az inkognitó módban netezőket is figyeli, per indul a Google ellen

Az inkognitó módban böngésző felhasználókról is gyűjt adatokat a Google, amiért most 5 milliárd dolláros bírság fenyegeti az amerikai keresőóriást és a mögötte álló céget, az Alphabetet (a céget hasonló összegre büntette az Európai Bizottság két éve versenyjogi szabályok felrúgása miatt). A tegnap benyújtott keresetet a kaliforniai szövetségi bíróság tárgyalja, és a Google ugyan elismeri, hogy a privát böngészés során is megfigyeli az internetezők tevékenységét, a jogsértésre vonatkozó vádakat elutasítja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Google-bírságból két és fél évig lehetne működtetni a magyar felsőoktatástUniós versenyjogi előírásokat sértett a Google az ingyenesen terjesztett, nyílt forráskódú mobil-platformjával.

A Google Chrome inkognitó módja ugyanis mindössze annyit ígér, hogy a böngésző nem menti az előzményeket, az űrlapokon megadott információkat és a sütiket. A vállalat azonban a felkeresett weblapok felől is ráláthat az internetezők aktivitására, méghozzá a látogatottság mérésére és a közönség elemzésére hivatott Google Analytics jóvoltából.

Jose Castaneda, a vállalat szóvivője szerint ez a felhasználók számára sem okozhat különösebb meglepetést, mivel az inkognitó ablakok megnyitásakor minden alkalommal figyelmezteti őket a Google böngészője, hogy a meglátogatott weblapok rögzíthetik az adataikat. Az pedig, hogy a Google Analytics valóban működésbe lép-e egy honlap letöltésekor, már az adott oldal üzemeltetőjén múlik.

A Boies Schiller Flexner ügyvédi iroda jogászai mégis beálltak a Google-felhasználók millióit érintő csoportos kereset felperesei mögé. Az ítélet meghozataláig mindenesetre a személyiségi jogaikat féltő felhasználók egy – a Google által elérhetővé tett – kiegészítő telepítésével tehetik láthatatlanná tevékenységüket a Google Analytics számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába tiltod le, a Google akkor is követ tégedNem újdonság, hogy adatainkkal fizetünk az ingyenes applikációkért. Az viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy az olyan óriások, mint a Google, szinte bármit megtehetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bírság büntetés google megfigyelés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.