Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 18. 16:21 Tech

A Google-bírságból két és fél évig lehetne működtetni a magyar felsőoktatást

Rekordméretű, 4,3 milliárd eurós (mintegy 1400 milliárd forintos) bírsággal sújtotta a Google-t az Európai Bizottság. A büntetést azért kapta az amerikai óriáscég, mert az internetes keresők közötti vezető pozícióját igyekezett tovább erősíteni azzal, hogy az Androidot futtató eszközök gyártóinak és a mobilszolgáltatóknak illegális feltételeket szabott az általa kifejlesztett operációs rendszer használatához. Összehasonlításképp: Magyarország 2018. évi költségvetésében a büntetés összegének alig több, mint harmada (538 milliárd forint) jut az egyetemek és főiskolák fenntartására.

A Google alapvetően három módon próbálta saját keresőmotorját a riválisokhoz képest előnyös helyzetbe hozni az androidos felhasználók körében:

  1. előírta a készülékgyártóknak, hogy előre telepítsék a Google Search és a Google Chrome alkalmazásokat, ha a Google Play Store-t (ez az androidos alkalmazások áruháza) is feltennék az eszközeikre,
  2. fizetett a nagyobb gyártóknak és mobilszolgáltatóknak, ha a Google Search app volt a kizárólagos előre telepített keresőprogram az általuk gyártott és forgalmazott eszközökön,
  3. akadályozta a gyártókat abban, hogy az általa nem jóváhagyott Android változatokat (“Android fork”) futtató készülékeket adjanak el.

Az unió versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager a bírságot azzal indokolta, hogy ezek a módszerek akadályozzák a verseny és az innováció kibontakozását, ami végül is az európai fogyasztók számára lesz hátrány.

A Google-nek 90 napja van, hogy módosítson az EU által kifogásolt eljárásain, különben további, az anyavállalat árbevételének öt százalékát kitevő büntetésre számíthat. A cég azonban a fellebbezés mellett döntött, amit a tech-óriás vezérigazgatója, Sundar Pichai azzal indokol, hogy az üzleti modelljüknek köszönhetően valójában élénkül a verseny a okostelefonok és a tabletek piacán, mivel több ezer gyártó és több millió fejlesztő építette fel az Androidra alapozva a vállalkozását, konkurenciát állítva az iOS platformnak. Pichai érvelésében arra is kitért, hogy az Android nyílt forráskódú, tehát a Google ingyenesen biztosítja azt a gyártók és a hálózatüzemeltetők számára (akik ráadásul szabadon módosíthatják is azt), ugyanakkor az operációs rendszer fejlesztésére dollármilliárdokat fordítottak, bevételhez pedig csak akkor jutnak, ha a Google alkalmazásait futtatják a felhasználók.

Ezt megelőzően is a Google-hoz kötődött a legnagyobb versenyjogi bírság az unióban, bár az körülbelül feleekkora volt. A tavalyi 2,4 milliárd eurós büntetés azért járt, mert a cég a saját ár-összehasonlító szolgáltatásait előrébb sorolta a keresési találatok között a versenytársakhoz képest. Igaz, a többi hasonló jellegű büntetéshez képest ez az összeg is óriási volt.

 

A jövőben pedig várhatóan újabb büntetés éri majd a Google-t, ugyanis az Európai Bizottság az internetes hirdetések piacán elkövetett visszaélésgyanús ügyben is évek óta vizsgálódik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bírság büntetés európai bizottság google versenyjog Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.