Hírlevél feliratkozás
Straub Ádám
2020. május 13. 17:19 Tech

Karácsonyi rekordokat döntöttek az e-könyvek eladásai

Miután a kormány március 27-én kihirdette a kijárási korlátozásokat, a magyarországi könyvesboltoknak be kellett zárniuk üzleteiket (a vidéki boltok május elején újranyithattak), és bár az internetes értékesítés a korlátozások alatt is folyamatosan zajlott, áprilisra így is jelentősen visszaesett a nyomtatott könyvek eladása.

Ugyanakkor az ideiglenes boltzár fellendítette az e-könyvek eladását a koronavírus-vészhelyzet alatt – mondta a G7-nek Csordás-Takács Attila, az eKönyv Magyarország Kft. ügyvezetője. Ez a társaság a Líra Könyv Zrt. és a Libri-Bookline Zrt. könyvterjesztő cégek közös tulajdonú leányvállalata, amely egy nagykereskedéshez hasonlóan szolgálja ki digitális könyvekkel mindkét társaságot.

Megduplázódtak az e-könyv-eladások

Csordás-Takács szerint már a járvány legelső napjaitól folyamatosan emelkedtek az e-könyvek eladásai, márciusban 58 százalékkal volt magasabb az ezek eladásából származó forgalom, mint tavaly ilyenkor, áprilisban pedig a forgalom a duplájára emelkedett mind a Líránál, mind a Libri-Bookline-nál. Ez pedig az jelenti, hogy idén áprilisban az e-könyvterjesztő cég nagyobb forgalmat bonyolított, mint amekkorát karácsonykor szokott.

Összességében azért még közel sem beszélhetünk áttörésről, hiszen itthon a papírkönyves piac eladásainak csupán durván egy százalékát generálja az e-könyveké, de a járvány nyomán az év végéig akár két százalékra is bővülhetnek az eladások Csordás-Takács Attila szerint. Ebben egyébként nem vagyunk túlságosan lemaradva a nyugati országok mögött, mivel az európai átlag is 4-5 százalék körüli – magyarázta a ügyvezető. A járvány csúcsán a Libri-Bookline-nál egyébként a teljes könyvértékesítés 5 százalékát tette ki az e-könyvek eladása, de az e-könyv-olvasó eszközök eladásai is megduplázódtak (bár még így is relatíve alacsonyak maradtak – az emberek többsége vélhetően nem könyvesboltból rendel hardvert).

Ez nem meglepő, hiszen míg egy papírkönyv kiszállítása országon belül is beletelhet néhány napba, addig az elektronikus könyvek vásárlás után azonnal átvehetők, vagyis letölthetők. Egy tipikus magyar kiadású e-könyv nagyjából 30 százalékkal olcsóbb a papírváltozatnál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA karantén nem az olvasásról szól: hatalmas visszaesés a könyvpiaconA webshopok nem tudták kompenzálni a boltzárat: áprilisban 65-75 százalékkal csökkent a könyvpiac forgalma. A fizetések jelentős mértékben csökkentek.

Nem elég olcsó a magyar e-könyv

Miért csak ennyivel? Azért, mert mert míg a papírkötetekre itthon 5 százalék áfát kell fizetni, az e-könyvre továbbra is 27 százalékot tesz rá az állam – noha a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése régóta sürgeti, hogy az e-könyvek áfáját is mérsékeljék 5 százalékra (ezt korábban egy EU-s jogszabály akadályozta, ami már elhárult).

Az unióból épp kilépő brit kormány a koronavírus-vészhelyzet miatt április végén bejelentette, hogy teljes egészében elengedi az elektronikus könyvekre és újságokra alkalmazott 20 százalékos forgalmi adót, amelyet az eredeti tervek szerint csak az év végével vezettek volna ki. Ezen kívül, míg egy papírkönyv után általában 8-10 százalékos jogdíjat fizetnek a szerzőnek, az e-könyvek esetében 20-25 százalék körül indul a jogdíj mértéke.

Az a legkelendőbb, amit nem raknánk a könyvespolcunkra

A járványhelyzet nyomán az elektronikus formátumtól eddig idegenkedő kiadók is elkezdtek nyitni az e-könyvek felé. Ennek eredményeképpen például a hagyományosan papírformátumban fogyó gyermekkönyvek közül is jelennek meg letölthető, pdf formátumúak – magyarázta Csordás-Takács Attila.

Bár sokan azt gondolnánk, hogy az e-könyvek vásárlói körében a sci-fi és a fantasy a legnépszerűbb tematikák, az eKönyv Magyarországnál ez nem így van, ugyanis a romantikus regények és a krimik fogynak a legjobban, mivel a vásárlók mintegy 70 százaléka nő (míg a papírkönyvek esetében 60 százalék körüli a nők aránya). Maguk az e-könyves cég munkatársai sem gondolták volna, de a Júlia, a Romana és a Szívhang romantikus füzetek digitális kópiái az élen járnak az eladások tekintetében.

Romantikus irodalom az ekonyv.hu-n

Sikerük mögött valószínűleg az áll, hogy ellentétben egy szépirodalmi művel vagy egy sztárszerző regényével, ezeket a könyveket nem feltétlenül akarják a vásárlók otthoni polcaikon elraktározni, olvasás után egyszerűen törlik őket (hiszen az áruházból bármikor újra letölthetik a kópiájukat). 

Nem csak ponyvát olvasunk e-könyvben 

Ugyanakkor azt sem lehet állítani, hogy kizárólag lektűrök fogynának, mivel az e-könyvekből arányaiban több szépirodalmi mű fogy, mint a papírkönyvek esetében – mondta Csordás-Takács Attila. A legnépszerűbb elektronikus könyvek között Grecsó Krisztián Vera című regényét, illetve Bödőcs Tibor humorista Meg se kínáltak című kötetét lehet kiemelni: az utóbbi annak ellenére is jól fogyott, hogy kalózmásolata egyes torrentoldalakon is elérhető volt.

Ez utóbbinak Csordás-Takács szerint az az oka, hogy a magyar vásárlók is kezdik megérteni, hogy kedvenc szerzőjük csak akkor fog újabb és újabb köteteket megjelentetni, ha megveszik a műveit, nem pedig a netről kalózkodják le azokat.

A kalózkópiák visszaszorításában egyébként nem a bonyolult másolásvédelmi technológiák, hanem a „puha” megoldások váltak be a legjobban Csordás-Takács Attila szerint: ha valaki a Librinél, a Bookline-on vagy a Líra Könyvnél vásárol egy e-könyvet, annak a fájljában digitálisan kódolják a vásárló nevét és a vásárlás tranzakcióazonosítóját, de maga a mű bármilyen eszközre felmásolható e-könyvolvasótól az okostelefonig – feltéve, hogy az eszköz támogatja azt a formátumot (általában .mobi vagy .epub). Tehát ha egy ilyen legális példány kiköt egy letöltőoldalon, elég könnyű visszakeresni, honnan származik az adott kópia.

A torrentezők a járvány alatt sem olvasnak többet

A magyar nyelvű tartalmakat is szép számmal kínáló nCore nevű torrentoldal üzemeltetői március óta sem érzékeltek kirívó mértékű növekedést az e-könyvek körében. A nem feltétlenül jogtiszta tartalmakat kínáló oldalon a befejezett letöltések száma alapján egyébként különböző fitneszprogramok oktatókönyvei, nyelvkönyvek, bulvár témájú könyvek, valamint ismert fantasy és sci-fi regénysorozatok a legnépszerűbbek. A letöltések száma alapján a top 20-ban nem találtunk olyan e-könyvet, amelyet öt évnél korábban töltöttek volna fel az oldalra.

A torrenten elérhető nem legális kiadványok között soknál jelzik, hogy OCR-rel készültek, ez azt jelenti, hogy egy kötet beszkennelt lapjait szövegfelismerővel dolgozzák fel. Ez sokszor nem tökéletes, ékezet- vagy karakterhibákat, néha akár félreértelmezett szavakat is okozhat a szövegben, amit emberi utómunkával kell javítani. 

Magyar Elektronikus Könyvtár

Miután a járványveszély miatt az Országos Széchényi Könyvtár március közepe óta személyesen nem látogatható, online szolgáltatásainak népszerűsége jelentősen emelkedett. Az OSZK berkein belül működő, ingyenesen letölthető tartalmakat kínáló Magyar Elektronikus Könyvtár látogatottsága minden korábbi rekordot megdöntött: míg a veszélyhelyzet előtt az egyetemek januári vizsgaidőszakában is legfeljebb napi 50 ezer látogatást regisztrált az online rendszer, március közepe óta már napi 60-70 ezer látogatást mérnek. Havi szinten közel 700 ezerrel több látogatás érkezik a MEK-re – tudtuk meg Moldován István osztályvezetőtől. 

A rendkívüli helyzethez igazodva a MEK-en március óta több digitális kiadványt tettek elérhetővé (a rendszerbe május elején került fel a húszezredik mű), mint a korábbi hónapokban. A látogatók közül a legtöbben a szépirodalmi műveket, kötelező olvasmányokat, illetve Rejtő Jenő ingyenesen letölthető műveit keresik.

E-könyv-olvasó

Hálás vétel egy e-könyv-olvasó

Egy Kindle vagy más e-könyv-olvasó már nem számít különlegesnek, tömegközlekedési járatokon utazva gyakran látni ezeket az emberek kezében. Ha nem a legolcsóbb, noname típust választjuk, egy ilyen eszköz meglehetősen hálás vétel, mivel nem igazán kell újra cserélni, még egy jó okostelefonnál is hosszabb az életciklusa.

A papírszerű e-tinta képernyőnek köszönhetően egy öt-hat éves e-könyv-olvasón ugyanolyan jól lehet regényeket olvasni, mint a legújabb modelleken, mivel már a korai modellek is több hetes üzemidőt kínálnak. Az új modellek nem adnak nagyságrendekkel jobb élményt, legfeljebb nagyobb felbontású, kicsivel jobban olvasható a képernyőjük, vagy van beépített, derengő háttérvilágításuk, amellyel lekapcsolt lámpa mellett, az ágyban is a partner megzavarása nélkül lehet olvasni. 30-40 ezer forintért már tökéletes e-könyv-olvasót lehet venni itthon is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegéri lemondani a kábeltévé-előfizetést?Az amerikaiak 35 százalékának már nincs kábeltévé-előfizetése, itthon azonban még nem olyan egyértelmű, hogy jó döntés csak a streamingszolgáltatókra hagyatkozni.

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2021. november 22. 15:41 Támogatói tartalom, Tech

Kamionokkal nem fog menni a klímavédelem, fejlesztésekkel terelnék vasútra a forgalmat

A piacvezető magyar vasúti árufuvarozási vállalatot, a Rail Cargo Hungariát is magában foglaló Rail Cargo Group euró milliókat fordít a vasúti árufuvarozás digitalizációjára és innovációjára.

Bucsky Péter
2021. november 19. 10:25 Támogatói tartalom, Tech

Felhőmegoldásokkal a hagyományosnál olcsóbban tudják a bankok a felhasználóik igényeit kiszolgálni

Akik nem váltanak időben felhőalapú informatikára a pénzügyi szektorban, a szolgáltatások minőségében lemaradva elveszthetik ügyfeleiket a gyorsabban modernizáló konkurenciával szemben.

Stubnya Bence
2021. november 18. 16:14 Tech

A Google új platformjával zöldítenék a divatcégek ellátási láncait

Egy nagy adatbázist hoznak létre, ahol a beszállítók fenntarhatósági adatai és a potenciális klímaváltozás okozta kockázatok is megtalálhatóak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 11:59 Támogatói tartalom, Vállalat

Előre a múltba, Magyarországon betiltják az online gyógyszer-kereskedelmet

Nem feltétlenül indokoltak azok a félelmek, amelyek miatt a törvénymódosítást megalkották.

Katona Hajnalka
2021. november 28. 16:18 Élet

Miért járnak szakadt ruhában a leggazdagabbak?

Kísérleti közgazdaságtani módszerekkel jártak utána, hogy miért hajlamosak a legtehetősebbek olcsónak látszó ruhadarabokat hordani.

Torontáli Zoltán
2021. november 28. 07:33 Világ

Hogyan lehet elérni, hogy a házakat bontás után máshol újra összerakják?

Technikailag és üzletileg is nagyon nehéz ezt megoldani, de bemutatunk egy valós, működő példát. Ez a körforgásos építészet kezdete.