Hírlevél feliratkozás
Andersen Dávid
2020. február 22. 18:29 Tech

Hamarosan felforgatja az idősek életét a technológia

Ahhoz vagyunk szokva, hogy a fiatalokat lázba hozzák az új technológiák, az idősek viszont zavarba jönnek tőlük. Ehhez sokáig a gyártók is így viszonyultak, például a dizájnt a lehető legmenőbbre hangolták, és a használat sem volt feltétlenül a legegyszerűbb, főleg valaki olyannak, aki már nehezebben tanul meg új dolgokat.

Csakhogy a fejlett világ társadalmai elöregedőben vannak, az idősebb korosztályoknak gyakran több elkölthető pénze van, mint a fiataloknak, viszont sok olyan problémájuk, amiket meg lehet oldani a technológia segítségével. Ezért nem is olyan meglepő, hogy az időseknek kifejlesztett technikai eszközök piaca rohamosan bővül.

Minden év januárjában Las Vegas ad otthont a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai szakvásárának, a Consumer Electronics Shownak, röviden CES-nek. Jól mutatja, hogy mennyivel nőtt az érdeklődés a kifejezetten idősek számára kitalált eszközöknek és szolgáltatásoknak, hogy az egészséggel és wellnesszel foglalkozó szekció, ahol az ilyen fejlesztések nagy része kerül, területét nézve 15 százalékkal, kiállítóinak számában 25 százalékkal gyarapodott tavaly óta.

“A technológia főszerepet fog játszani az idősek egészségének monitorozásában és az önkezelés területén is, ahol már most is komoly kereslet van” – nyilatkozta az 50 CES-t is megjárt Tim Bajarin, a Creative Technológies elemzője a Venture Beat-nek. “Ez a terület a következő húsz év egyik legfontosabb növekvő piaca lesz.”

Ez a kiállítók összetételéből is látszik: míg a tavalyi CES-en ezt a területet főként lelkes kezdő startuposok fedték le, idén már olyan világcégek is megjelentek a kiállítók között, mint például a Samsung vagy a Procter & Gamble.

Vannak cégek, amelyek könnyebben kezelhető mobilokat dobnak piacra. Ilyen például a Jitterbug, amely a kifejezetten nagy méretű fizikai gombokkal ellátott, nagyobb karaktereket megjelenítő kijelzővel, extra hangos hangszórókkal szerelt telefonokat fejleszt. Ez azonban csak a kezdet, a Jitterbug telefonjain ugyanis többek között például nagyító funkció, de egy úgynevezett 5Star “pánikgomb” is helyet kapott, utóbbival egy emberi asszisztenstől lehet azonnali segítséget kérni, aki szükség esetén a mentőket is értesíteni tudja.

Az idősek ellátásában, ápolásában segédkező robotok fejlesztése külön terület, ezekről nemrég mi is írtunk. „A közösségi, szociális robotokra mostanáig nem volt igazán komoly kereslet” – mutatott rá Steve Koenig, a Consumer Technology Association piackutató cég alelnöke a vállalat elemzésében.

„Ma már nagy megnyugvást jelenthet azoknak, akiknek idősödő rokonai vannak, ha tudják, hogy a robotok mindig időben szólnak, ha be kell venni a gyógyszereket. Ember és gép együttműködése főleg az Alzheimer-kórban szenvedő időseknél lehet rendkívül fontos.”

Bár az Apple látványosan távoltartja magát a CES-től, az iPhone-okkal és az Apple Watch okosórákkal együttműködő termékek és szolgáltatások nem hiányoztak a Las Vegas-i tech-seregszemléről. Az új megoldások között szerepelnek az olyan egészségügyi problémák észlelését lehetővé tévő fejlesztések, mint a pitvari fibrilláció, amelyet a szívritmuszavar okoz. Az új okosórák ugyanis már a felhasználó szívverését is képesek figyelni, innen pedig csak egy lépés, hogy anomália esetén azonnal értesítsék valamelyik családtagot vagy a háziorvost.

Nem kifejezetten technológiai fejlesztés, mégis fontos, talán ezért is kerülhetett a CES egyik standjára a Gillette által kifejlesztett Treo nevű borotva. A Treo lényege, hogy a fogantyújában egy tartályban található a borotvahab, így nem kell ezzel külön foglalkozni. A cég 182 éves történetében ráadásul ez volt az első olyan termék, amelyet kifejezetten arra fejlesztettek, hogy egy ápoló a gondjaira bízott idős embereket tudja borotválni.

Hasonló fejlesztésként néhány éve már bemutattak egy különleges “okoskanalat” is, amely mozgásérzékelő szenzorok segítségével képes ellensúlyozni a Parkinson-kórral együtt járó kézremegést, így a páciensek maguk is tudnak táplálkozni anélkül, hogy az étel szétszóródna az asztalon.

A CES egyik komolyabb elismerését, a Last Gadget Standing elnevezésű megmérettetés fődíját egy MedWand nevű, internetre kapcsolható eszköz vitte el. A kamerával is felszerelt MedWand egyfajta hordozható orvosi rendelő, amely tízféle vizsgálatot képes elvégezni: méri a testhőmérsékletet, a szívritmust, de EKG előállítására is alkalmas, a vizsgálat eredményeit pedig valós időben meg tudja osztani a felhasználó orvosával.

A Withings ScanWatch nevű okosórája szintén képes EKG-adatokat rögzíteni, de az alvási apnoé jeleit is felismeri. Az orvostechinkai eszközök világából jól ismert Omron Healthcare pedig 500 dolláros hordható vérnyomásmérőjét hozta el a CES-re, ez utóbbi fejlesztés piaci bevezetését pedig már az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet az FDA is jóváhagyta.

Nagy változások jönnek a hallókészülékek világában is. Míg egy komolyabb berendezésért korábban akár több ezer dollárt is ki kellett fizetni, a technológia fejlődésével olcsóbb és orvosi papírok nélkül is elérhető fejlesztések érkeznek: a Nuheara IQbuds2 Max nevű fejlesztés például első ránézésre a manapság divatos vezeték nélküli fülhallgatónak tűnik, valójában azonban egy 400 dolláros hallókészülék, ami akár jól halló emberek számára is segítséget nyújthat, például egy zajosabb rendezvényen vagy egy étteremben, ahol nem halljuk jól a velünk szemben ülőket, viszont a helyszín miatt nem szerencsés sokkal emeltebb hangon beszélgetni.

Ugyanezen a területen érdekelt a Zvox, amelynek VoiceBud nevű hallókészülékeihez okostelefonos applikáció is jár, amelyen keresztül saját igényeinknek megfelelően állíthatjuk a hangerőt: a bal és a jobb fülünket külön-külön is támogathatjuk, attól függően, melyikkel hallunk jobban.

A hordható (wearable) eszközök terén komoly fejlesztések zajlanak az idősekre való tekintettel. A LiveFreely is az idei CES-en mutatta be például Buddy nevű szoftver-alapú hordható vészjelzőjét, amely képes érzékelni, ha a viselője elesik és értesíti a mentőket vagy a családtagokat.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a bottal járó idős embereknek komoly segítséget jelenthetnek a különféle okosbotok, amelyek például beépített GPS-csatlakozás segítségével haza tudják navigálni a felhasználót, ha eltévedt vagy elkeveredett volna, de akad olyan fejlesztés is, amely a fitneszkarkötőkhöz hasonlóan nézi, hogy mennyit sétált a nagymama vagy a nagypapa aznap, hogy gondoskodjon a rendszeres mozgásról. Az pedig már szinte alapvető, hogy az okosbotokba épített szenzorok is képesek vérnyomást vagy éppen pulzust mérni.

Az Ejenta nevű vállalkozás pedig egy, a MedWandhoz hasonló rendszert fejleszt, amely egy sor különböző forrásból – okosruhák, okostelefonok – gyűjti a biometrikus adatokat és ezeket egy orvoshoz továbbítva teszi lehetővé az idősek távoli ápolását, felügyeletét.

A Loro nevű startup pedig egy különleges digitális asszisztenst fejlesztett ki, amely a mozgásukban korlátozott és nehezen látó felhasználókat segíti. A kis eszköz a felhasználó vállán pihen – a neve is innen jön, a Loro ugyanis spanyolul papagájt jelent- különleges kamerája segítségével pedig segít beazonosítani bizonyos tárgyakat, de szükség esetén kommunikációs csatornát is tud nyitni egy ápoló vagy rokon felé.

Az okosotthonokba beépíthető, kifejezetten az idősebbeket segítő fejlesztésekről még nem is beszéltünk. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a technológiai szektorban tevékenykedő vállalatok jól teszik, ha nem feltétlenül csak a 18-35 évesekre koncentrálnak új termékeik fejlesztésekor, az idősebb korosztályok tagjai ugyanis egyre többen lesznek, ráadásul, ahogy az X-, és az Y- generáció tagjai is öregednek, idővel a digitális világban jártas felhasználók is megjelennek majd a “senior tech” vásárlói között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.