Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. január 19. 17:20 Tech

Már ötezer forintból elkezdhetünk okosotthont építeni

Olyan régen élünk a platformok háborújában, hogy könnyű elfelejteni, hogy lehet máshogy is építkezni. Pedig az internet egy másik modellre épült fel eredetileg. Nemcsak az ősi net, amikor összesen három szakállas ember használta fehér köpenyben, hanem a kétezres évek elején létrejövő, akkor web 2.0-snak nevezett világ is. Szolgáltatások összekötésével, közös szabványok használatával lehetett legókockánként összerakni új dolgokat.

Minden rendes, megszilárdult iparágban van valami hasonló. Teljesen mindegy, hogy milyen gyártmányú konnektorokat és villanykapcsolókat használunk a lakásban. Keverhetjük is a gyártókat. Néhány vonatkozó szabvány ráadásul olyan vén, mint az országút. Mi az E például az izzók foglalatának típusát jelző E14-ben és E27-ben? Edison.

(Kép: Marcin Wichary és Johan Klintberg // CC-BY)

A fenti alapok azonban megrepedeztek, amikor az okosotthon-berendezések és a szórakoztatóelektronikai gyártók megjelentek a piacon. A szoftverrel feldúsított háztartási eszközök szeretik, ha ugyanattól a gyártótól szerezzük be a lakás összes izzóját, ha a nappaliban ott van a megfelelő bázisállomás, és ha az egyéb funkcionalitást – például hangvezérlést – biztosító elemeket gyártó cég épp nem áll háborúban a lakás többi összetevőjét gyártó másik vállalattal. Emellett azt is el kellett fogadni, hogy az eszközök internetkapcsolatra vágynak, és hazatelefonálnak a gyártóhoz.

Legózva is lehet lakást okosítani

Az alapvetően a bútorairól ismert Ikea máshogy vágott bele néhány éve az okosotthon-fejlesztésbe. Úgy, hogy kezdetben nem is tűnt igazából egyértelműnek az irány. Hiszen beépíthető háztartási berendezéseket, lámpákat, elosztókat, izzókat már régóta árusított a cég. Ha viszont a modern eszközöknek nem sima konnektor kell, hanem USB, akkor logikus, hogy ezek az aljzatok, majd a drótnélküli töltést lehetővé tévő elektronika is megjelenjen a bútorokban.

A rendszer legkisebb egysége egy villanykörte (Fotó: Ikea)

Ezt az okosabb, de hálózati kapcsolatot nem feltétlenül igénylő izzók követték. A Tradfri márkanév alatt piacra dobott izzóknak a fényerejét és színét lehet vezérelni, mindezt vagy a hozzájuk járó drót nélküli irányítóval vagy az Ikea appjával. Ahhoz, hogy a rendszert mobilról irányítsuk, be kell szerezni egy durván tízezer forintos bázisállomást is. Ez az állomás „fordít” az izzókba szerelt Zigbee rádiók – erre az ipari szabványra épül a rendszer – és a wifire csatlakozó telefonunk között. Az Ikea által használt kommunikációs protokollt mostanra elég alaposan dokumentálták, így aki saját bázisállomást akar építeni, az is megtalálja a megfelelő kóddarabokat és leírásokat.

A Zigbee előnye, hogy barkácsolásbarát technológia (Fotó: RedRem CC-BY-SA)

A rendszer következő darabja a mozgásérzékelő és a konnektor volt. Illetve nem is konnektor, hanem egy bedugható időkapcsolóhoz hasonló köztes eszköz, amit távirányítva lehet ki- és bekapcsolni.

A csináld magad otthonokosítás belépési küszöbe körülbelül ötezer forint körül van.

Ezért a pénzért távirányíthatóvá tehetünk egy berendezést a házon belül. Az rajtunk áll, hogy egy villanyt teszünk az ágyból leolthatóvá – gyakorló lusta emberként díjazom ezt a funkciót -, vagy a kávéfőzőt kapcsoljuk be reggel a telefont használva.

A folytatás ennyire nem olcsó, de akit egyszer beetettek az okosotthon ígéretével, azt talán nem nehéz meggyőzni a folytatásról. A távvezérelhető függönyöket durván ablakonként 50 ezer forintért lehet beszerezni.

Párosan szép

Az egyszerű, sajátmárkás bluetooth-os hangszórók után komplexebb, több szobás rendszerek építésére használható okoshangfalakat dobott piacra az Ikea. A cég itt nem támaszkodott a házon belüli fejlesztőkre, inkább egy a szabványokat kezelő megoldást szállító partnert keresett. Így a Symfonisk nevű berendezések lényegében Sonos-gyártmánynak számítanak.

Az áramot még dróton kapják a Symfonisk hangszórók (Fotó: Ikea)

Az asztali lámpának, illetve hagyományos polchangszórónak álcázott Symfonisk hangfalaknál szoftveresen állíthatjuk be, hogy egy már korábban összerakott Sonos rendszer részeként akarjuk őket üzemeltetni vagy magukban. Ha két hangszórót veszünk, beállíthatjuk, hogy sztereó eszközpárként viselkedjenek. Ezek mellett pedig szobákhoz – ezek logikai egységek – is rendelhetjük őket. Miután a Spotify évek óta tudja – a Spotify Connect technológiának köszönhetően -, hogy az azonos hálózaton lévő eszközök távirányítsák egymást, ez kevésbé számít nagy truvájnak. Viszont aki több jelforrást akar használni – magyarul néha hallgatna YouTube-ot is -, annak hasznos lehet.

Még mindig pofára eshetnek, de nem valószínű

Az Ikeának korábban sem jött be minden technológiai lépése. A saját márkás tévéi nem terjedtek el, a drótnélküli töltésre pedig túl hamar mozdult rá. Lehetséges, hogy az okosotthonban sem sikerül akkora szereplővé válnia a cégnek, mint szeretne. De az ipari szabványra építő, a vásárló privát szféráját nem sértő technológiával egyelőre úgy tűnik, hogy nem lőtt mellé. Még előnye is van, mert míg az okosotthon többnyire az a technológia, amivel életmódszerűen informatikával foglalkozó emberek szórakoztatják magukat szabadidejükben, addig a bútoráruház technológiáit egyesével is be lehet szerezni. Egy változtatható színű LED-es fényforrás még nem a világ. Az még barátságos technológia, mégis kapu a távirányított, digitalizált otthonokba.

Kérdés, hogy ki tudja eladni az okosotthont a nem geekeknek (Fotó: Erik CC-BY)

Az Ikea helyzeti előnye kopóban van: az Amazon, a Google és az Apple bejelentette, hogy összeülnek egy közös okosotthon-szabvány kidolgozására. A csoportba beszállt az Ikea mellett a Hue világítási rendszert gyártó Phillips és a saját okoseszközöket gyártó Samsung is. Sem a szabványosítás, sem pedig a verseny nem fog megártani a piacnak. Elég ránézni az egyes gyártók appjainak értékelésére, hogy lássuk, van hová javulniuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyira nem okos, hogy az okosotthonokkal behívjuk a hekkereket a nappalibaÓriási növekedés áll az internethez csatlakoztatott otthoni eszközök előtt, de egyelőre nem túl biztonságos a technológia.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Ikea okoseszközök okosotthon szabvány Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.