Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. október 30. 17:57 Tech

Hamarosan a temetkezési iparágat is felforgatják az internetes technológiák

Lassan, de még az alapvetően hagyományokon alapuló, és emiatt nehezen változó temetkezési iparágban is kezdenek teret nyerni az internetes eszközök, méghozzá néha egészen furcsa módon. A fejlesztések ugyanis nem csak a temetések ügymenetét hivatottak leegyszerűsíteni és a lehető leginkább fájdalommentessé tenni, hanem a szertartások finanszírozásától a halottakról szóló emlékek megőrzéséig mindenféle szempontból megújíthatják a temetkezési szokásokat.

Bár az iparágban jellemzően nem túl nagy a vállalkozási hajlandóság, a BBC cikke francia startupok példáin keresztül mutatja be, hogy bőven vannak üzleti lehetőségek ezen a területen is az innovatív cégek számára. Az egyik legsikeresebb cég a Simplifia, amely teljeskörű ügyintézést kínál a temetések megszervezésétől kezdve a sírkő, az urna vagy a koporsó és a virágok megrendelésén át az elhunytak számláinak, előfizetéseinek, online fiókjainak lezárásáig akár az interneten keresztül is. A mára már 22 főt foglalkoztató cég több, mint 700 temetkezési vállalkozóval áll kapcsolatban, akik szintén a Simplifiat szoftverét használva teszik egyszerűbbé és sokrétűbbé a saját szolgáltatásaikat. Ráadásul a Simplifia-nak konkurensei is vannak már, így aki az otthonából szervezné hozzátartozója temetését, válogathat a szolgáltatók közül Franciaországban.

Az általános temetkezési ügyintézés internetre való átültetésén felül egyes startupok szertartások költségeinek fedezésében is segítik a gyászoló családtagokat. Az online közösségi finanszírozási eszközök révén a közelebbi és távolabbi hozzátartozók is kényelmesen és diszkrét módon tudnak hozzájárulni a kiadásokhoz, sőt, ismeretlenek támogatását is kérheti az esetleg szorult helyzetbe került rokonság.

A síremlékek jellegében is változást hozhat a digitalizáció. Manapság a sírkövekre tipikusan az elhunyt neve, születési és halálozási évszáma kerül fel, amit hamarosan kiegészíthetnek olyan QR-kódok, amelyek a halottakat bemutató honlapokra vezetnek. Már ezen a területen is több szolgáltató verseng egymással Franciaországban legalábbis, amelyek akár fényképalbumok, zenék és további multimédiás tartalmak feltöltését is lehetővé teszik a halottak emlékoldalaira.

A sikerre vitt ötletek mellett viszont számos kudarcos próbálkozás is történt, a piac megítélése a startupok szempontjából meglehetősen ambivalens. Az elöregedő európai társadalmakban stabil kereslet várható az efféle szolgáltatások iránt, ugyanakkor a temetkezési kérdésekben jellemzően a szokásosnál konzervatívabban vélekednek az emberek – vagyis hiába van sok potenciális ügyfél, nem lesz könnyű őket rávenni az újítások kipróbálására. A nehézségeket pedig jelenleg az tetézi, hogy a közhivatalok még Nyugat-Európában sem igazán adnak lehetőséget a digitális ügyintézésre, ami a komplexebb internetes temetkezési szolgáltatásokat nyújtó vállalatokra egyelőre külön terhet ró.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa minden így megy tovább, ötven év múlva senki nem fogja tudni, hogy mi az a koporsóMég a leginkább vallásos országokban is nő a hamvasztások aránya, itthon már csak minden harmadik temetés koporsós.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech hamvasztás koporsós temetés startup temetkezés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.