Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 1. 19:49 Pénz, Vállalat

Ha minden így megy tovább, ötven év múlva senki nem fogja tudni, hogy mi az a koporsó

Alaposan átalakult világszerte a temetkezési iparág az elmúlt egy-két évtizedben. Míg húsz évvel ezelőtt az országok többségében a koporsós temetések domináltak, addig ma a legtöbb helyen főleg hamvasztják a halottakat. A hamvasztások aránya 2016-ban már az Egyesült Államokban is átlépte az 50 százalékot, és  az uniós országok nagy részében is ez a helyzet.

Kivételt csak a kifejezetten vallásos államok jelentenek, így például Írország, Olaszország, vagy éppen Lengyelország. Ám még ezekben az országokban is érezhetően csökken a koporsós temetések aránya. Az olaszok például a 90-es évek közepén még halottaik 97 százalékát búcsúztatták így, ma már azonban minden negyedik esetben a hamvasztás mellett döntenek.

Hosszabb távon még látványosabb a trend. Az Economist témában írt cikke szerint az Egyesült Államokban például a hatvanas években még csak a halottak 4 százalékát hamvasztották, 2035-ben azonban ez az arány a várakozások szerint a 80 százalékot fogja közelíteni. Japánban pedig vallási okokból már nagyon régóta lényegében mindenkit így temetnek.

 

Magyarországon is elég szembetűnő az elmozdulás: 1996-ban 27 és még 2006-ban is csak 36 százalék volt a hamvasztások aránya, két évvel ezelőtt azonban háromból két esetben már emellett döntöttek a hozzátartozók. Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület elnöke szerint a nagyobb városokban ráadásul még inkább ebbe az irányba tolódtak el az arányok. Helyenként előfordul, hogy akár 80-90 százalékban is a hamvasztásos eljárást választják.

A folyamat magyarázata részben az árak közötti különbség. Ma Magyarországon egy hagyományos koporsós temetés alsó hangon 250-280 ezer forintba kerül, míg egy urnás ennél 30-40 százalékkal olcsóbb. A költségek mellett azonban más is szerepet játszik a hamvasztások terjedésében. Horváth József szerint a “halál mint tabu” téma, az  elidegenedés társadalmi problémája is ebbe az irányba hat. Az Egyesült Államokban pedig már olyan szempontokat is figyelembe vesznek az emberek a temetések során, mint mondjuk a környezetvédelem, és a koporsós temetésnek nagyobb az ökológiai lábnyoma.

A hamvasztás terjedése azonban nem jelenti azt, hogy a szektor mérete csökkenne. Az Egyesült Államokban több, mint 19 ezer temetkezési vállalkozás közel 120 ezer embert foglalkoztat, a cégek bevétele pedig 2017-ben 16 milliárd dollárra rúgott. Franciaországban 2,5 milliárd eurót, a németeknél 1,5 milliárdot költenek évente temetésekre, és a brit piac is nagyjából 2,8 milliárd eurós.

Magyarországon körülbelül 500 temetkezési szolgáltató működik, a temetések felét azonban a legnagyobb 50 cég intézi. Horváth József azt is elárulta, hogy a piac mérete nagyjából 26 milliárd forint, és az országban 17 krematórium üzemel, melyekben évente mintegy 75 ezer hamvasztást végeznek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat hamvasztás koporsós temetés temetkezés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.