Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. augusztus 14. 13:03 Tech

Tényleg lehallgatta és leíratta a Facebook a messengeres telefonbeszélgetéseidet

Több százan végeznek egy tipikus huszadik századi munkát a világ egyik legnagyobb tech-cégének, Facebooknak: gépíróként dolgoznak, a feladatuk pedig a Messenger alkalmazásán keresztül elhangzó beszédrészletek leírása, derül ki a Bloomberg cikkéből. Ez pedig egy újabb adatkezelési botrány, hiszen valószínű, hogy sokan nem örülnek annak, hogy eleve rögzítik a hívásaikat, amiket aztán hús-vér emberek legépelnek.

Az alvállalkozóknál dolgozó gépírók arról nem is tudnak, hogy a leírásra kapott hanganyagokat a Facebook hogyan rögzítette, ahogy azt sem kötötték az orrukra, hogy egyáltalán miért van szükség a munkájukra. Annyi mindenesetre feltűnt nekik, hogy

a közösségi oldal felhasználóit hallgatják naphosszat, akik általában közönséges témákról beszélgetnek egymással.

 

Az értesülést tegnap maga a Facebook is megerősítette, hozzátéve, hogy már egy hete felhagytak a beszélgetések leíratásával. A cég képviselői elmondták azt is, hogy a gépírók munkájára azért volt szükség, hogy a hangfelismeréssel kapcsolatos mesterséges intelligencia működését tesztelhessék. Hanganyagokat pedig csak olyan felhasználóktól gyűjtöttek és írattak le anonimizált módon, akik beleegyeztek ebbe.

Egyáltalán nincs egyedül a Facebook a felhasználók beszéd- és beszélgetésrészleteinek emberi feldolgozásával. Az Amazon, az Apple és a Google is több ezer dolgozót bízott meg azzal, hogy a beszédfelismerő-szolgáltatásaik használata közben rögzített hanganyagokat elemezzék, a cél pedig hasonló volt, mint a Facebook esetében: az Alexa, a Siri, illetve a Google Assistant továbbfejlesztése. Miután azonban tavasszal – szintén a Bloomberg jóvoltából – fény derült minderre, az Apple és a Google a beszédrészletek feldolgozásának megszüntetése mellett döntött, az Amazon felhasználói pedig letilthatják a hangutasításaik elemzését.

A Facebook esete viszont abból a szempontból mégiscsak különlegesebb, hogy rengeteg adatkezeléssel kapcsolatos elmarasztalás és balhé van körülöttük. Talán a legnagyobb ügy az volt, hogy a Cambridge Analytica a közösségi portálról származó adatokat felhasználva befolyásolta a 2016-ös amerikai elnökválasztás eredményét, miután közel százmillió amerikai állampolgár teljes profilját lementették, hogy segítsenek Trump kampányának üzeneteit a lehető legjobban célozni. De mostanában gyakori feltételezés, hogy a Facebook-nál alaposan kielemzik a telefonok mikrofonján keresztül rögzített beszédfoszlányokat, majd az eredményeket a hírek és hirdetések precízebb célzásához használják fel. Egyértelmű bizonyíték erre azonban egyelőre nincs, a cég alapítója, Mark Zuckerberg pedig tagad.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNégy éve nem zuhant ekkorát a Facebook a tőzsdénÚjabb botrány van a Facebook körül: most éppen 50 millió felhasználójuk adatait lophatta le és használhatta fel kampányhirdetésekre egy republikánus adatbányász cég.

Mindenesetre aggályos, hogy a cég nem figyelmeztette a felhasználókat, hogy a beszélgetéseiket harmadik félnek – jelen esetben a gépíróknak, illetve az őket foglalkoztató alvállalkozóknak – adhatja ki. Az pedig igazán elgondolkodtató, hogy van egy cég Kaliforniában, a TaskUs, ami a világ minden részére képest feladatokat kiszervezni, a legfontosabb ügyfele pedig a Facebook. A közösségi portál nevét a TaskUs  munkatársai mégsem említhetik nyilvánosan, a legjelentősebb megbízóra csak a prizmát jelentő “Prism” jelszóval hivatkoznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech adatkezelés beszédfelismerés botrány facebook Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.