Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. június 6. 10:51 Tech

Magyarországon csak az informatikusok kapnak az áhított digitális átalakulásból

Bár a robotizáció elsősorban a kétkezi foglalkozásokat érinti, a digitális transzformáció előbb-utóbb a szellemi és vezetői pozíciókban dolgozók munkájára is ki fog hatni. Ez az átalakulás tulajdonképpen egy olyan vállalati kultúra és munkamódszer kialakítását jelenti, ami alkalmassá teszi a cégeket arra, hogy folyamatosan lekövessék a technológiai fejlődést a világban.

A Hungarian Business Leaders Forum és az Aon Magyarország közös kutatása szerint a magyarországi vállalkozások körében is terjed a felismerés, hogy a technológiai fejlődéssel járó előnyökhöz új értékesítési módszerekkel, üzleti modellekkel és új stratégiákkal juthatnak csak hozzá, ám a cégek többsége egyelőre leragadt a tervezésnél, és eddig csak kevesen vezettek digitális transzformációs programot.

A magyar felmérés eredményei szerint tízből hét cég tudatosan foglalkozik a kérdéssel, mintegy harmaduk pedig ki is alakított valamilyen vonatkozó stratégiát. A tervezésen viszont csak minden 10. cég jutott túl azzal, hogy be is vezette a saját digitális transzformációs programját. A nemzetközi eredmények alapján ezzel a magyar üzleti szféra eléggé le van maradva, külföldön ugyanis jellemzően a vállalatok harmada valósított meg ilyen intézkedést.

Annak ellenére, hogy a mindennapi működést alapjaiban érintő kérdésekről van szó, a tapasztalatok szerint a cégek csak rövid távon gondolkoznak, amikor a digitális transzformációról van szó. Nagy részük ugyanis a hatékonyságnövekedést, a költségek csökkenését és az ügyfél-elégedettség javítását tartja szem előtt, az olyan hosszú távú célok pedig, mint az üzleti modell megreformálása, háttérbe szorulnak.

Az is kiderült, hogy az átalakítások leginkább a cégek IT-részlegének jelentenek új feladatokat ahelyett, hogy minden munkavállalót felkészítenének a rájuk váró kihívásokra.

Ez abban is megnyilvánul, hogy a cégek alapvetően a munkafolyamatok automatizálását és digitalizálását, a már meglévő informatikai rendszerek fejlesztését és korszerű technológiák bevezetését végzik el vagy tervezik végrehajtani digitális transzformáció címén.

Pedig a valódi hosszú távú hasznokat és az igazi átalakulást az hozhatná, ha új szemléletmódot, üzleti modelleket vezetnének be a vállalatok, és fejlesztenék az alkalmazottaik digitális készségeit.

A megkérdezettek szerint az igazi átalakulást a pénz- és időhiány mellett az is akadályozza, hogy nincsenek jó szakértők, akik segítenék a – gyökeres változásokat egyébként sem kedvelő – cégvezetőket a komolyabb fejlesztések megtervezésében.

Mindez nem jelenti azt, hogy ne változnának az igények a munkavállalókkal szemben. A kutatás is arra jutott, hogy a tudás és a megbízhatóság mellett egyre fontosabbá válnak az úgynevezett puha készségek: a cégek olyan kollégákat fognak keresni, akik nyitottak az újdonságok iránt és képesek alkalmazkodni technológiai változásokhoz. Kevésbé fog számítani a tapasztalat, inkább a fejlődési potenciálra fognak figyelni a HR-esek az állásinterjúk során.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech automatizálás digitális transzformáció informatika soft skill Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.