Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. május 17. 12:26 Élet, Tech

Nyugat-Európában már elkezdik lekapcsolni azt a rádiót, amit mi ismerünk

Az Egyesült Királyságban először fordult elő, hogy a rádióadásokat többen hallgatták digitális eszközökről, mint a hagyományosnak mondható analóg módszerrel. Ha a trend fennmarad, a kormánynak felül kell vizsgálnia azt a tervét, amely az analóg sugárzás lekapcsolásának idejét is tartalmazza.

Az analóg földi sugárzást mi leginkább URH, azaz ultrarövid-hullámú rádiózásként ismerjük, ez az uralkodó vételi módszer például az autókban is. Nyugat-Európában azonban egyrészt a földi sugárzás digitális verziója is viszonylag jól elterjedt az utóbbi években (míg nálunk ez hiába létező technológia, használata inkább csak jelképesnek mondható), másrészt a rádiózás is az internetes kapcsolatokra (vezetékes és mobil) költözött.

Az átállásban az iNews beszámolója szerint Norvégia jár az élen, ahol már tavaly ősszel meg is szüntették az országos rádiók URH sugárzását. A brit BBC egyelőre azt mondta a lapnak, hogy korainak tartják a teljes lekapcsolást, mert azzal elvágnák a rádiózás lehetőségét az autók jelentős részében és az idősebbek körében.

A folyamatot egyébként az is erősíti, hogy a hallgatók kezdenek átszokni a podcast jellegű műsorfogyasztásra, a BBC például több mint 30 százalékos bővülést mért minden hallgatói szegmensben egy év alatt a podcastjainál. (Egyébként már a G7-nek is van podcastja, két hónapja indult műsorunknak már 7 része volt. Itt lehet meghallgatni az eddigieket, itt pedig feliratkozni.)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Tech internet podcast rádió urh Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.