Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 2. 12:03 Tech

Megkértük a Lidl robotját, ajánljon bort egy gulyáshoz, és ez lett belőle

Februártól indult el Angliában a Lidlnek az a csetbotja, amely mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatásként ajánl borokat ételekhez. Margot-nak hívják, és a Messengeren keresztül lehet vele szóba elegyedni. Kipróbáltuk, hogy mit szól egy-két magyaros kérdéshez.

Margot-val úgy lehet kapcsolatba lépni, hogy az ember a Facebookra bejelentkezve a Messengeren keresztül küld egy üzenetet a Lidl angliai oldalára (Lidl UK). A válaszüzenet egy menü, amelyből ki lehet választani a “Start the Wine Bot” opciót, ez takarja a robotot.

Az opcióra klikkelve egy válaszüzenetben bemutatkozik Margot, és egy újabb menüsort ajánl fel:

Mi nem a menüből választottunk, hanem rögtön leteszteltük, ismeri-e a magyar gulyást, és üzenetünkben kértük, ajánljon hozzá egy bort. Margot egész jól értette, hogy miről van szó, és a marhahúsos ízekhez három bort ajánlott: egy olasz és egy francia száraz vöröset, 11 illetve 10 angol fontért, valamint egy ausztrál Cabernet Sauvignont, potom 4,39 fontért.

Ekkor megkérdeztük tőle, hogy az ételhez tud-e magyar bort ajánlani, szándékosan azt a szót használva (stew), amelyet ő vezetett be a beszélgetésbe, hogy ne veszítse el a fonalat. Margot azonban ekkor már csak Magyarországot azonosította be, nem volt képes értelmezni, hogy továbbra is a gulyáshoz szeretnénk bort kérni, így ajánlott egy tokaji édes fehéret, és egy száraz Pinot Gris-t, utóbbiról hirtelen nem is tudtuk megállapítani, mi is lehet pontosan.

Ezért visszakérdeztünk, hogy “Ez nem egy fehérbor?”, arra utalva, hogy a beszélgetésünk elején Margot még vöröset ajánlott. Ebből a kérdésből azonban csak a fehéret értette meg, és ajánlott öt különböző fehérbort.

Megpróbáltuk pontosítani az igényünket, és feltettük azt a kérdést, hogy van-e magyar vörösbora egy gulyáshoz? Ebből a magyar és a vörös szavakat jól beazonosította, és nagyon udvariasan közölte, hogy nincs ilyen az áruház kínálatában. Azt tanácsolta, kérdezzünk általánosabban, például így: “Milyen chilei borokat árulnak?”.

Feltettük azt a kérdést is, hogy milyen magyar borokat árulnak, ezzel visszajutottunk a két magyar fehérhez. Úgy tűnik, ezt a két magyar bort lehet kapni az angliai Lidlben.

Amikor megköszöntük a segítséget, Margot udvariasan válaszolt, végül leteszteltük, mit szól egy smile emodzsihoz, de nem okozott neki zavart.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bor chatbot gulyás Lidl robot Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Torontáli Zoltán
2024. július 12. 05:00 Élet, Tech

Jobban megéri elektromos autóval a napelemes program, amelyre 32 ezren jelentkeztek?

Ha már úgyis lesz kedvezményes árú napelem a tetőn, érdemes e-autót tölteni vele? Éjszakai műszakban dolgozóknak és benzint kiváltóknak biztos, egyébként nem annyira.

Bucsky Péter
2024. július 3. 05:56 Tech, Vállalat

Magyar cég dobta piacra a világ első teljes körű kvantumtitkosítási megoldását

A kvantumszámítógépek elavulttá teszik a mai titkosításokat, de van már olyan megoldás, amely szövegek és fájlok mellett a hang- és konferenciahívásokat is védi.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.