Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 2. 12:03 Tech

Megkértük a Lidl robotját, ajánljon bort egy gulyáshoz, és ez lett belőle

Februártól indult el Angliában a Lidlnek az a csetbotja, amely mesterséges intelligenciára épülő szolgáltatásként ajánl borokat ételekhez. Margot-nak hívják, és a Messengeren keresztül lehet vele szóba elegyedni. Kipróbáltuk, hogy mit szól egy-két magyaros kérdéshez.

Margot-val úgy lehet kapcsolatba lépni, hogy az ember a Facebookra bejelentkezve a Messengeren keresztül küld egy üzenetet a Lidl angliai oldalára (Lidl UK). A válaszüzenet egy menü, amelyből ki lehet választani a “Start the Wine Bot” opciót, ez takarja a robotot.

Az opcióra klikkelve egy válaszüzenetben bemutatkozik Margot, és egy újabb menüsort ajánl fel:

Mi nem a menüből választottunk, hanem rögtön leteszteltük, ismeri-e a magyar gulyást, és üzenetünkben kértük, ajánljon hozzá egy bort. Margot egész jól értette, hogy miről van szó, és a marhahúsos ízekhez három bort ajánlott: egy olasz és egy francia száraz vöröset, 11 illetve 10 angol fontért, valamint egy ausztrál Cabernet Sauvignont, potom 4,39 fontért.

Ekkor megkérdeztük tőle, hogy az ételhez tud-e magyar bort ajánlani, szándékosan azt a szót használva (stew), amelyet ő vezetett be a beszélgetésbe, hogy ne veszítse el a fonalat. Margot azonban ekkor már csak Magyarországot azonosította be, nem volt képes értelmezni, hogy továbbra is a gulyáshoz szeretnénk bort kérni, így ajánlott egy tokaji édes fehéret, és egy száraz Pinot Gris-t, utóbbiról hirtelen nem is tudtuk megállapítani, mi is lehet pontosan.

Ezért visszakérdeztünk, hogy “Ez nem egy fehérbor?”, arra utalva, hogy a beszélgetésünk elején Margot még vöröset ajánlott. Ebből a kérdésből azonban csak a fehéret értette meg, és ajánlott öt különböző fehérbort.

Megpróbáltuk pontosítani az igényünket, és feltettük azt a kérdést, hogy van-e magyar vörösbora egy gulyáshoz? Ebből a magyar és a vörös szavakat jól beazonosította, és nagyon udvariasan közölte, hogy nincs ilyen az áruház kínálatában. Azt tanácsolta, kérdezzünk általánosabban, például így: “Milyen chilei borokat árulnak?”.

Feltettük azt a kérdést is, hogy milyen magyar borokat árulnak, ezzel visszajutottunk a két magyar fehérhez. Úgy tűnik, ezt a két magyar bort lehet kapni az angliai Lidlben.

Amikor megköszöntük a segítséget, Margot udvariasan válaszolt, végül leteszteltük, mit szól egy smile emodzsihoz, de nem okozott neki zavart.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech bor chatbot gulyás Lidl robot Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.