Hírlevél feliratkozás

A koronavírus járvány megmutatta, mit jelent ha egy-egy online szolgáltatás után megugrik a kereslet: az online oktatásra való átálláskor a Kréta rendszer omlott össze, az oltásra regisztrálni akaró tömegek miatt a vakcinaregisztrációs oldal vált elérhetetlenné. Nem csak Magyarországon okoz ez problémát, a világ legmenőbb technológiai cégeivel is előfordul. A Spotify tavaly júliusban azért állt le, mert túl sokan akarták egy elhunyt rapper dalait meghallgatni. Ezután augusztusban elfelejtettek egy licencet frissíteni, és ezért volt elérhetetlen a szolgáltatás.

Tovább olvasom

Mit hoz az ipar 4.0 a magyar gyárakba?

Az ipar 4.0 lehet felzárkózási lehetőség, ugyanakkor felnagyítja az innovációs hiányosságokat, a robotizáció pedig fokozza a munkaerőpiaci kockázatokat.

Tovább olvasom

A hasznaltauto.hu-n, Magyarország legnagyobb használt autókat kínáló piacterén jelenleg egyetlen Yugo modellt kínálnak vételre, és ha lehet hinni a kilométerórának, akkor a közel 31 éves autó 67 ezer kilométert futott, 1180 kilós tömegét pedig egy 1116 köbcentis motor próbálja lendületben tartani, szerénynek mondható 54 lóerős maximális teljesítménnyel.

Tovább olvasom

Az internetes forgalom jelentős része mindössze néhány vállalathoz kötődik, aminek következtében az online szolgáltatások fenntartói és felhasználói meglehetősen kiszolgáltatottakká váltak. A jelenség súlyát jól szemlélteti a keddi leállás, aminek következtében átmenetileg elérhetetlenek voltak a hírportáloktól kezdve a webáruházakon keresztül a kormányzati portálokig mindenféle oldalak szerte a világon. A tegnapelőtt szintén akadozó The Guardian összefoglalója szerint a tartalomközvetítői rendszer működési modelljében keresendő a problémák forrása.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2021. június 9. 06:47 Tech, Világ

Ma egy vezeték, holnap pár húsüzem – kulcsrakészen, franchise-rendszerben terjednek a zsarolóvírusos támadások

Az utóbbi évben jelentősen nőtt a zsarolóvírusos támadások mértéke és értéke, amit az otthoni munkavégzés és a zsarolóvírus-fejlesztés iparosodása is segít.

Tovább olvasom

Kísérletek során jelenleg is közlekedhetnek önvezető járművek bizonyos német útszakaszokon, de a tesztek alkalmával még ember is ül a volán mögött, hogy szükség esetén be tudjon avatkozni. Múlt héten viszont a parlament alsóháza megszavazott egy olyan törvényt, amely szerint jövőre már enélkül is részt vehetnek majd a forgalomban az önvezető járművek, legalábbis meghatározott térségekben.

Tovább olvasom

Jandó Zoltán
2021. május 24. 07:03 Adat, Tech

Idén felrobbant a magyar napelempiac

Egy ideig nagyon kedvező feltételekkel lehetett háztartási napelemes rendszereket telepíteni, amire nagyon sokan lecsaptak. A piac mérete alsó hangon is megduplázódott.

Tovább olvasom

Bár a hidrogénnel tankolható kamionokról sok koncepciót láthattunk már, a Daimler (a Mercedes márka anyavállalata) csütörtökön közzétett videója valószínűleg már azt a modellt mutatja, amellyel a német gyártó hamarosan megjelenhet a közutakon. A kamion egyáltalán nem tűnik futurisztikusnak, kívülről csak a vezetőfülke mögött elhelyezett új egységből derül ki, hogy a hidrogénes verzióról van szó.

Tovább olvasom

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ma reggel jelentette meg az első net-zéró jelentését. Ez a fogalom leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. A legjobb forgatókönyvek szerint ehhez drasztikus kibocsátás-csökkentés mellett jelentős mértékű károsanyag semlegesítést vagy légkörből való kivonást kellene elérni, ráadásul lehetőleg az évszázad közepéig, azaz 30 éven belül.

Tovább olvasom

A drónos csomagszállítás ígérete lassan már tízéves, az Amazon-alapító Jeff Bezos már 2013-ban beszélt erről egy amerikai tévéműsorban. Ahogy később kiderült, ez akkor még nem volt több marketingnél, az amerikai vállalat csak három évvel később kezdett el komolyabban kísérletezni a dologgal.

Tovább olvasom