Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. december 11. 12:29 Tech

A tulaj által is szervizelhető, fair trade telefont dob piacra a Vodafone Nyugat-Európában

A Fairphone civil szervezetként a háborút fenntartó fémek bányászata ellen harcolt, de a sikertelenség miatt gyártásba kezdett. Eddig nem voltak túl sikeresek, de a Vodafone kampányától az eladásaik duplázódását várják.

Tovább olvasom

Avatar
2019. december 8. 16:33 Tech

Tele a Hold a szétdobált cuccainkkal

Nemcsak a sikertelen expedíciók roncsai tarkítják az égitest felszínét, hanem egyebek mellett családi fotó, szobor, golfkészlet, kartámaszok és öt tükör is.

Tovább olvasom

Kicsit késve, de megérkezett a digitalizáció a jogi szolgáltatások világába is, tavaly már több mint egymilliárd dollár értékben fektettek az úgynevezett legaltech cégekbe világszerte, az idei kilátások pedig még kedvezőbbek. Az automatizáció haszna nyilvánvaló a paragrafusok és kereszthivatkozások dzsungelében dolgozó bírók, ügyvédek, ügyészek, jogtanácsosok számára. Ki ne szeretné egy szövegelemző szoftverrel pár órára csökkenteni akár százezer szerződés átnézésének alapból több hetes idejét? Kezdik ezt felismerni az egymással és a munkatársakért is egyre erősödő versenyt folytató ügyvédi irodák is, arról nem is beszélve, hogy mennyivel összeszedettebb benyomást kelt egy elegáns táblagép az asztalon a tárgyalóteremben, mint az iratkupacok és jegyzetek tömege.

Tovább olvasom

Az európai autóipar központja egyértelműen Németország, ahol 870 ezren dolgoznak ebben a szegmensben. Az őt követő Franciaországban ennek alig negyede, 223 ezer ember dolgozik az autóiparban. A hatalmas különbség azonban némileg csökkenőben van, ugyanis az elmúlt hetekben többek között a Mercedes-Benzt tulajdonló Daimlernél és az Audinál is jelentős leépítésről döntöttek.

Tovább olvasom

Andersen Dávid
2019. november 30. 17:34 Tech

Hamarosan úgy elönti a valóságot a digitális reklámáradat, mint eddig soha

Rá sem fogunk ismerni. Mi az a kiterjesztett és kevert valóság, és mekkora pénz van benne?

Tovább olvasom

(A cikk az Alapblogon jelent meg.)

Képzeljük el, hogy valamikor a 2000-es évek elején beülök egy bankba olyan egyszerű ügyeket intézni, mint mondjuk számlanyitás és betétlekötés. Az egyetlen furcsaság, hogy lenne nálam egy óriási tábla azzal a felirattal, hogy „Nem akarok devizahitelt”. Sőt, a gyenge akaraterőmmel tisztában lévén, talán még a homlokomba is bele lenne tetoválva – akkor már csak békén hagynak. De nem. Amikor egy óra múlva felállok az ügyintézésből, ott lesz a paksamétámban egy aláírt, csillogó-villogó, vadonatúj svájci frank alapú hitelszerződés is, amit az általa lehetővé tett plusz egy kisszoba ígérete és a banki ügyintéző rábeszélő képessége hatására, tudatosan írtam alá.

Tovább olvasom

Avatar
2019. november 23. 17:44 Tech

Különös kerekeken gurulhatunk pár év múlva

Ha újra nem is kell feltalálni, tökéletesíteni még lehet az ősi közlekedési eszközt.

Tovább olvasom

Porszívózni sokan nem szeretnek, amit a robotporszívók gyártói igyekeznek is kihasználni. Ezeket az eszközöket idehaza jellemzően a néhány tízezertől az egy-két százezer forintig terjedő árkategóriában lehet megvásárolni. A japán Softbank egyik leányvállalata Ázsiában viszont olyan berendezést dobott a piacra, amelyet csak bérleti modellben lehet igénybe venni, átszámolva havonta 150 ezer forintért.

Tovább olvasom

Ahogy nő a globális felmelegedéssel kapcsolatos tudatosság, egyre több cég igyekszik ellentételezni a termékei vagy a szolgáltatásai nyomán fellépő környezetkárosodást. Erre törekszik – mások mellett, ugyanis az ötlettel egyáltalán nincs egyedül – a berlini alapítású Ecosia is, az internetes keresők piacán kínálva olyan megoldást, aminek használata nem jár szén-dioxid-kibocsátással, sőt, a keresésekkel a cég faültetési akcióját is támogatják a felhasználók.

Tovább olvasom

A megújuló források felhasználása egyre látványosabban tör előre az energetikában, ez pedig törvényszerűen azt jelenti, hogy az olajipari vállalatok egyre komolyabb kihívások előtt állnak. Több olajipari cég igyekszik diverzifikálni a tevékenységét, például a francia Total felvásárolt egy megújuló energiában utazó céget, a brit-holland Shell egy e-mobilitással foglalkozót, a magyar Mol pedig kávézókkal és műanyaggyártással próbálkozik.

Tovább olvasom