Hírlevél feliratkozás

Az esti felhőtlen égboltot kémlelve gyakran érezhetjük magunkat megtévesztve, a csillagfény helyett ugyanis sokszor csak a műholdakról visszaverődő napfényt látjuk – a jelenség nem új keletű, egy csillagász, Samantha Lawler azonban arra figyelmeztet a ScienceAlert hasábjain, hogy egyre többször fordulhat elő a kiábrándító ráismerés az égen átcikázó műholdakra.

Tovább olvasom

A francia hatóságok egy sofőr nélküli minibuszra kiadták az úgynevezett 4-es szintű minősítést, azaz közúti engedélyt, erre Európában még nem volt példa. A francia szabályok majd csak 2022 szeptemberétől teszik lehetővé az önműködő járművek közúti jelenlétét, de az EZ10 nevű minibusz a Tolouse-i Oncopole gyógyszerészeti egyetem kampuszán a főbejárat és a parkoló közötti 600 méteres távon közlekedve jól teljesített a teszteken. Ez elsőre talán nem hangzik soknak, de ezen a szakaszon gyalogosok, biciklisek, autók és buszok között kellett eligazodnia.

Tovább olvasom

A glasgow-i klímacsúcs sajnos nem hozott átütő eredményt az éghajlatváltozás megfékezésében, további vállalások és ezek végrehajtása szükséges ahhoz, hogy a felmelegedés ne lépje túl a 1,5 Celsius-fokos szintet az iparosodás előtti korhoz képest. Pedig az Európai Unió elsőként vállalta, hogy 2050-re eléri a szén-dioxid-semlegességet, vagyis csak annyi üvegházhatású gáz kerül a légkörbe a közösség területéről, amennyit különböző módszerekkel ki is vonnak onnan.

Tovább olvasom

A pénzügyi szolgáltatók, különösen a bankok és biztosítók számára az informatika jelenti a legfőbb kihívást a versenyképességük szempontjából. Egyrészt egyre több és összetettebb európai és hazai jogszabálynak, biztonsági elvárásnak kell megfelelniük. Ehhez egyre többet kell erre a területre költeniük, és egyre nagyobb kihívás a megfelelő szakemberek megtalálása.

Tovább olvasom

Egy új divatipari kezdeményezés a Google által fejlesztett nyílt forráskódú platform segítségével igyekszik a résztvevő cégek ellátási láncainak fenntarthatóságát előmozdítani. A techóriáson kívül Stella McCartney angol divattervező, a Természetvédelmi Világalap (WWF), és a The Textile Exchange nevű nemzetközi nonprofit szervezet is beszállt a kezdeményezésbe - írja a Financial Times.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2021. november 9. 06:32 Tech, Világ

A járványban elveszett munkahelyek nagy része sosem jön vissza

Felgyorsult az emberi munkaerő gépi kiváltása, ami főként az alacsonyabban képzetteket és a nőket sújtja, de nem egyértelmű, hogy ez növeli-e a munkanélküliséget.

Tovább olvasom

Mészáros R. Tamás
2021. október 28. 06:46 Tech, Világ

A világ pénze sem oldja meg a magyar autóipart fojtogató csiphiányt

A kereslet túl nagy, a gyártás töredezett, a beruházások lassúak, és a gépek is elfogytak: bár világszerte súlyos gazdasági károkat okoz, a mikrocsip-hiányra nincs gyors megoldás.

Tovább olvasom

Torontáli Zoltán
2021. október 17. 07:37 Tech

Tud valamit a 90 ezer forintos fogkefe, amit a 900 forintos nem?

Leteszteltük a világ egyik legmodernebb, de őrületesen drága elektromos fogkeféjét, hogy megtudjuk, őrületesen sokat tud-e.

Tovább olvasom

Amerikai és kanadai egyetemi kutatóknak a Nature-ben megjelent cikke szerint eddig nem fordítottunk elég figyelmet az elektromos autózás - egyébként nagyon is üdvözölt - terjedésénél egy fontos szempontra, az új autók tömegére. A pick-upok és a SUV-ok Amerikában már az újautó-értékesítések 57 százalékát teszik ki, de hasonló a helyzet Magyarországon is, nálunk a SUV-ok aránya 50 százalék körül van. Az új autók jelentős része már elektromos hajtású, az átállás viszonylag gyors ütemben halad, de közben az autók egyre csak híznak.

Tovább olvasom

Hobot Péter
2021. október 9. 17:42 Tech

Borzasztóan zavaró, ha az embert egy robot bámulja, az pedig rémisztő, ha utasítja

Hiába fejlődik gyorsan a humanoid robotika, az emberek csak akkor fogják elfogadni a robotokat, ha azok szociálisan is érzékennyé válnak.

Tovább olvasom