Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Tovább olvasom

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Tovább olvasom

Tavaly indult, de a köztudatba inkább az idén robbant be az OpenAI ChatGPT nevű, mesterséges intelligencia alapú csetbotja (meg mellette egy tucat másik, MI-alapú megoldás). Bár a technológia kezdi kinőni a gyerekcipőt, a világ kormányai egy dolgot mulasztottak el eddig – rendes szabályozási környezetet teremteni az egyébként komoly jogsértésekre is alkalmas, MI-alapú termékeknek.

Tovább olvasom

A szerző a HOLD Alapkezelő Zrt. privát bankára.

Számtalanszor halljuk, hogy az adatok aranyat érnek. Tudjuk azt is, hogy a cégek látják az adatainkat az okostelefonon keresztül. Ismert az is, hogy fokozottan célszerű figyelni a GDPR-szabályozásra. De tényleg ilyen fontos ez a kérdés? Tényleg akkora baj, ha a TikTok tudja, merre járok, mit eszem, és milyen cipőt rendelek az interneten, hogy országok sora teszi tiltólistára az alkalmazást?

Tovább olvasom

Kolozsi Ádám
2023. március 15. 04:34 Tech, Vállalat

Magyarországon forradalmasítja a rákszűrést a mesterséges intelligencia

Világszinten is élenjáró innovációval teszik hatékonyabbá az emlőszűrést idehaza, az erre szolgáló rendszer tanítása, tesztelése, kipróbálása és finomhangolása jelentős részben Magyarországon történt.

Tovább olvasom

Kevin Systrom és Mike Krieger az Instagram fejlesztésével a telefonos fényképezés hirtelen fejlődését használták ki: az alkalmazásban a felhasználók leginkább a gyors, látványos és ingyenes retusálás lehetőségét látták meg eleinte, a megosztások és reakciók lehetősége sokáig csak másodlagos funkció volt, de végül az Instagram közösségi médiumként is sikeressé vált. Systorm szerint ez a modell a siker kulcsa, a legjobb felületek ugyanis

Tovább olvasom

Ukrajna lerohanásával együtt az oroszok átfogó kibertámadást is indítottak az ukrán digitális infrastruktúra ellen, azonban a kezdeti lendület hamar alábbhagyott, mostanra pedig a kiberhadviselés leginkább az adatlopásban, kémkedésben merül ki - írja a Bloomberg.

Tovább olvasom

Világszerte egyre több laboratóriumban végeznek biológiai kockázatokkal járó kísérleteket, a kórokozókkal foglalkozó – a veszélyeket tekintve legmagasabb, BSL-4 besorolású – intézmények száma 25-ről 69-re nőtt egy évtized alatt a Bloombergen idézett statisztikák szerint. A tendenciát a szabályozás azonban nem követi, nemzetközi szinten legalábbis hiányoznak a közösen elfogadott és betartatott előírások, figyelmeztet az amerikai lap.

Tovább olvasom

Hétfőtől a dán védelmi minisztérium biztonsági okokból megtiltja az alkalmazottainak, hogy munkahelyi készülékeiken tiktokozzanak: annak, aki a munkahelyi mobiljára telepítette a kínai alkalmazást, a lehető leghamarabb törölnie kell az appot. Ebben a dán kiberbiztonsági központ ajánlását követik, eszerint

Tovább olvasom

Stubnya Bence
2023. március 4. 04:34 Podcast, Tech, Vállalat

Magyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra épít

Hogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

Tovább olvasom