Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

Interjúnkban Gwenaelle Avice Huet, a Schneider Electric Európáért felelős alelnökével a villamosenergia-ipar és az áramtermelés karbonlábnyomának csökkentése mellett arról beszélgettünk, hogy milyen kihívást jelent a nagyvállalatoknak az európai fenntarthatósági jelentési normáknak megfelelni, és miben tud ebben a négy hazai gyártóegységgel és budapesti szolgáltatóközponttal működő vállalat segíteni az ügyfeleinek.

– Mennyire lehetünk elégedettek Európában a megújuló energiaforrások terjedésének sebességével?

Nagyon gyorsan csökkenek a megújuló energiaforrások termelési költségei Európában. A most épülő tengeri szélerőművek esetében a tendereken megadott árak olyan alacsonyak, hogy nem is kell állami támogatásokat igénybe venni. Tehát kontinensünkön a megújuló energia ma már piaci alapon is versenyképes, a technológiák pedig kiforrottak. Csak tavaly 41 GW-nyi napelem kapacitást építettek be Európában, különösen a háztartási, tetőre szerelhető eszközök kapacitása bővül nagyon gyorsan. Ez nemcsak abban segít, hogy több megújuló energiánk legyen, hanem a tárolási kapacitásokkal olyan mikrohálózatok jönnek létre, amelyek helyi szinten tudják biztosítani az energiaellátást. A fő kérdés, hogy mennyire gyors lehet az átállás. 

Az Európai Unió 2030-ig a 43 százalékos arányt vállalta. Ehhez azonban a jelenleginél nagyobb fejlesztéseket kell végrehajtani a szél- és napenergia területén.

– Mi akadályozza, hogy még több megújuló energiaforrás legyen? Még olcsóbbnak kellene lennie a nap- és szélenergiának?

Nem igazán a költségek jelentik a kihívást, hanem az engedélyeztetési folyamat. Nagyon hosszadalmas idő az engedélyek beszerzése, az elkészült beruházások átadása. Emellett a tenderek is bonyolultak, illetve az ellátási láncokban is akadnak szűk keresztmetszetek. 

Az energiaátállás legnagyobb kihívása ma az, hogy hogyan lehet felgyorsítani a nagy nap- és szélfarmok engedélyeztetését és építését, milyen módon lehet egyre nagyobb méretűeket építeni ezekből.

– Látszik már, hogy mitől lehetne egyszerűbb a megújuló kapacitások kiépítése?

Az Európai Bizottság két hete egy új javaslatot jelentett be a szélerőművekre vonatkozóan, hogy felgyorsítsa a fejlesztésket. De talán a legnagyobb probléma, hogy még mindig nem fordítunk elég figyelmet az áramhálózatokra. Mert minél többet fektetünk be új kapacitásokba, annál többet kell a hálózatba is invesztálni.

Minél több megújuló energia jelenik meg a villamosenergia-rendszerben, annál nagyobb lesz a volatilitás. Ezt pedig csakis a mainál sokkal jobban digitalizált rendszerekkel lehet kezelni.

A Schneider ebben segít: a hálózat digitalizálására vannak megoldásaink. Nem csak a termelésben van azonban tennivaló: a fogyasztókon múlik, hogy mennyi villamos energiára van szükség. Az energiahatékonyságról keveset beszélünk, pedig ez a legegyszerűbb megoldás a szennyezés csökkentésére. Ráadásul mindez már a mai technológiákkal is könnyen megoldható. Kifejlesztettük, és Magyarországon is elérhető épületirányítási rendszerünk (BMS, building management system), amivel optimalizálni lehet például egy épület világítását, akár 30 százalékkal csökkentve a szükséges villamosenergia mennyiségét, illetve a költségeket. Szenzorokkal mérjük, hogy honnan és mikor érkezik fény, és ez alapján dinamikusan változik a világítás.

– Európában az ipar még mindig jelentős mennyiségű földgázt használ olyan termeléshez, ami villamos energiával is kiváltható lehetne – hogyan lehet a vállalatokat rávenni a zöldebb áram használatára?

Ez a kérdés szorosan kapcsolódik Európa energiabiztonságához. Tavaly sokat beszéltünk erről a kérdésről, de idén már jóval kevesebbszer merül fel. Pedig az a helyzet, hogy 2023-ban is hiányzik 30 milliárd köbméter földgáz az európai piacról, ami a 2021-es fogyasztás tizede. Már csak emiatt is láthatjuk, hogy egyre többször állnak át vállalatok földgázról villamos energia használatára. A villamosításra szükség van az iparban, de a fűtési ágazatban is. De egyre fontosabb kérdés az is, hogy a mesterséges intelligencia terjedésével még több energiát fogyasztó adatközpontok milyen energiaforrásokat használnak.

– Az ötödik gyárukat nyitják meg Magyarországon – mennyiben lehet egy ma épülő ipari létesítmény fenntartható?

A gyár már a tervezéstől kezdve nettó zéró kibocsátású lesz, és jó példa nemcsak arra, hogyan lehet megújuló energiaforrásokra támaszkodni a termelésben, hanem arra is, hogy hogyan lehet a felhasznált anyagok mennyiségét is csökkenteni. Ebben a gyárban is készülnek azok a kapcsolóberendezések, amelyekben tiszta levegővel helyettesítjük az SF6 gázt, amit az Európai Unióban be fognak hamarosan tiltani. A fűtést olyan eljárások hője biztosítja, amelyek során melegítésre van szükség, ilyen lehet például a festés. Az ügyfeleink számára is fontos, hogy olyan berendezésekkel dolgozhatnak, amelyek bizonyítottan nettó zéró emissziós gyárban készülnek.

– Míg az iparban és az energiatermelésben évről évre csökken az üvegházhatású gázok (ühg) kibocsátása Európában, a károsanyagok közel negyedét adó közlekedésben inkább stagnálás van – lehet enélkül bízni a nettó zéró kibocsátás elérésében?

Az elektromos személyautók terén Európa igen elől jár világviszonylatban, egyszerűen azért, mert a fogyasztóknak igénye van ezekre a termékekre. De a közlekedési ágazatban úgy gondolom, hogy különböző versenyző megoldások vannak, a teherszállításban például a hidrogénnek is nagyobb szerepe lehet az akkumulátoros elektromos járművek mellett. A közlekedésnek pedig más területen is szerepe lesz: a járművek akkumulátorait arra is használják majd az emberek, hogy tárolják a házuk tetején megtermelt napenergiát. Így az átlagemberek fogyasztók és termelők is lesznek egyszerre, ezáltal egyre kevésbé függnek majd az villamosenergia-hálózatoktól.

– Milyen szerepe van a lokális termelésnek? Szempont lehet az árubeszerzésnél, hogy nem a világ másik feléről kell egy terméket a megrendelőhöz eljuttatni?

Ez már eddig is része volt a pozicionálásunknak, mi vagyunk a leglokálisabb vállalat a globális vállalatok közül az iparágunkban Európában.

A lokális termelés fontossága az ellátási lánc problémák miatt is megnőtt. 

Világszerte már 5600 olyan vállalat van, amelyek tudományosan igazolható módszertan szerint (SBTI) kötelezettséget vállaltak a dekarbonizációra. Számukra fontos, hogy olyan partnerekkel, beszállítókkal dolgozzanak, akik tudják hasonló módszertan szerint is bizonyítani, hogy a működésük milyen zöld lábnyommal jár. A cégek többsége európai vállalat, és egyre inkább olyan partnerekkel fognak ezen cégek együtt dolgozni, akik biztosítani tudják a megfelelő dokumentációt a működésük zöld lábnyomáról.

– A vállalatokat mi motiválhatja, hogy fenntartható módon működő beszállítókkal dolgozzanak?

Nagy jelentősége van ebben annak, hogy 2024-től felmenő rendszerben alkalmazni kell a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló irányelvet (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD). 

Ez nagyon jelentős hatású változást jelent – idővel minden 250 fő feletti cégnek kötelező lesz a CSRD riport elkészítése.

A cégeknek nem csak a saját, hanem a beszállítói és a vevői üvegházhatású gázkibocsájtási adatait is jelenteniük kell. Mi már régebb óta készülünk erre, hogy a partnereink könnyebben meg tudjanak felelni az elvárásoknak.

– Nem könnyű feladat az ühg-adatok számítása, a zöld lábnyom nyomon követése. Milyen kihívást jelent ez a cégeknek, hogyan tudják ezeket a feladatokat ellátni?

A Schneider Electricnél egy külön fenntarthatósági üzletágat alakítottunk ki, aminek európai központja Budapesten működik.

Ezt a saját zöld vállalásaink és fenntarthatósági terveink megvalósítására hoztuk létre, de ma már az ügyfeleinknek is tudunk segíteni a dekarbonizációs ütemtervek meghatározásában, a karbonlányomuk kiszámításában, az ennek csökkentését célzó intézkedések megtervezésében.  A jól felépített tanácsadói szervezet segít a vállalatoknak a jelentéskészítésben is.

A cikk megjelenését a Schneider Electric Zrt. támogatta

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom dunavecse fenntarthatóság Gwenaelle Avice Huet gyártás interjú schnider electric ssc Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Debreczeni Anna
2024. július 24. 09:41 Támogatói tartalom

Megérkezett a bankkártyák Usain Boltja, amivel igénylés után szinte rögtön fizethetünk is

Ha valaki új kártyát igényel az Erste Banknál, akkor ezentúl nem kell megvárnia, amíg a plasztiklap elkészül, mert egy órán belül használhatja a mobilján keresztül.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.