Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2023. március 14. 08:41 Támogatói tartalom

Az energiahatékony épületek bérlése a rugalmas növekedési stratégia alapja

Hunyadi Zsuzsanna, a logisztikai és ipari ingatlanokkal foglalkozó Prologis magyarországi bérbeadásért és ügyfélelégedettségért felelős igazgatója szerint 2023-ban stabil marad a kereslet az ipari ingatlanok iránt, még akkor is, ha az év első hónapjaiban kisebb bizonytalanságra lehet is számítani.

– Mivel foglalkozik ma egy ipari ingatlanokat kínáló vállalat – épületek bérbeadásával és fejlesztésével, vagy raktározási és logisztikai szolgáltatásokkal?

– Elsősorban az ügyfelek igényeinek kiszolgálásával, mindemellett a meglévő épületállomány korszerűsítésével és magas minőségen tartásával. Az elmúlt évek tendenciái azt mutatják, hogy bár az ingatlanoknál továbbra is a lokáció a legfontosabb tényező, ma már nem elegendő jó helyen lévő, magas minőségű épületeket kínálni. Fontos szemponttá vált az ingatlanok költséghatékony üzemeltetése, a fenntarthatósági iniciatívák, a be- és kiköltözések mentén felmerülő eszköz- és szolgáltatásbeszerzésben nyújtott segítség, és hogy mindezt milyen gyors reakcióidővel tudja a bérbeadó biztosítani. A magyarországi körülbelül 640.000 négyzetméteres porfóliónkban az úgynevezett A-kategóriás raktárépületek több mint 40 százalékában nem hagyományos logisztikai, hanem gyártó-összeszerelő tevékenység zajlik. Mindez jelentős közmű- és munkaerőigényt jelent, amire már az ajánlat adásánál is figyelni kell. Az ilyen típusú operációk esetében az esetleges tervezett vagy véletlenszerű fennakadások elhárításának gyorsasága, ritka előfordulása kritikus fontosságú. A magas minőségű üzemeltetésbe rengeteg tevékenység tartozik, ezek egy része kiszámítható, azonban a váratlan helyzetekre is fel kell készülnünk.

Hunyadi Zsuzsanna

– Hogyan lehet a piaci elvárásokat követni, milyen új szolgáltatásokra van igény?

– Minden évben felmérést készítünk ügyfeleink körében, melyből látjuk, mely területeken kell fejlődnünk. A bérlői visszacsatolások rálátást biztosítanak arra, hogyan alakulnak át a fókuszpontok ügyfeleink körében. Általánosságban a költséghatékony üzemeltetés és gyors reakcióidő a legfontosabb tényezők. Mindemellett 2022-ben Magyarországon új szempontként megjelent az energiahatékonyság és megújuló energia is – a nyugat-európai országokban ez már korábban is hangsúlyos volt a magasabb energiaárak miatt. Különösen a nemzetközi partnereknél érezzük a nyomást annak irányába, hogy többet tegyünk az energiahatékony működés és a megújuló energiaforrások használatáért. A háttérben már hosszú ideje zajlanak az előkészületek, és terveink szerint 2023 második felére egy komplex európai porfóliónkat lefedő megoldási csomagot mutathatunk be ügyfeleinknek.

– A költségek számításakor a bérleti díjak mellett milyen tételekkel kalkulálnak leginkább a bérlők?

– A bérleti díj áll az első helyen, de emellett az üzemeltetési költséget és az adott településen fizetendő ingatlanadót is figyelembe veszik a cégek. A lokációnak hatása van a munkaerő költségére is, ami szintén fontos döntési szempont. Az elmúlt időszakban az energiahatékonyság és a várható közműköltségek szerepe is nőtt, a gyorsan növekvő infláció miatt pedig az éves indexálások módszertana is a versenyeztetési eljárások fókuszába került. Mindezen tényező összessége tudja a bérlők teljes költségét megmutatni.

– A következő évek drágulását hogyan lehet a teljes bekerülési költségben (TCO) figyelembe venni?

– Mi például mind a bérleti, mind az üzemeltetési költség esetében megadjuk az éves emelés mértékét a teljes bérleti időszakra vonatkozóan a Clear Lease-nek köszönhetően. Ezt nagyon kedvelik az ügyfeleink, már csak a számviteli egyszerűség miatt is. Ha az éves elszámolást követően még fizetni kell, vagy akár visszakapnak az üzemeltetési díjelőlegből a cégek, ennek pénzügyi kezelése nehézkes – főként egy lezárt üzleti évet követően. A bérlők egyik legnagyobb problémája a visszajelzések szerint az elszámolások kezelése volt, amire jelentős kapacitást kellett biztosítani, ezt tudjuk kiváltani az előre tervezhető bérleti konstrukciónkkal.

– Milyen szolgáltatásra van igény az épületek bérbeadásakor a kulcsok átadásán túl?

 – A piac már jóval túlmutat a bérbeadáson, és mi a Prologisnál arra törekszünk, hogy még azelőtt kiszolgáljuk az ügyfelek igényeit, mielőtt azok megfogalmazandónak. Erre példa az egyik új szolgáltatásunk, a Prologis Essentials is, amely elsősorban a beszerzésben nyújt támogatást. A polcrendszerek, a robotok, a hőszivattyúk vagy éppen a targoncák beszerzése gyakran nagy terhet ró az ügyfélre. Nekünk globális szinten közel ötezer-ötszáz épületünk van, csak Európában több mint 22 millió négyzetméter ingatlannal rendelkezünk. Ennek a volumennek köszönhetően kiváló beszerzési lehetőségeink vannak, mely előnyeit meg tudjuk osztani partnereinkkel. A kisebb vállalatoknak ez jelentősen jobb árat jelenthet, mindemellett a globális ügyfeleink is kedvelik ezt a leegyszerűsített beszerzési folyamatot. Gyorsabban, olcsóbban, garantált minőségű termékekhez és szolgáltatásokhoz juthatnak általunk partnereink.

– Azt már megszokhattuk, hogy egyes cégek a fiatal munkavállalókat az irodák extravagáns kialakításával akarják megnyerni maguknak. A munkavállalók megtartásában és megtalálásában lehet a logisztikai ingatlanok kialakításának is szerepe?

– Látványosan népszerűek a partnereink munkavállalói között a parkjainkban található focipályák. Sok cégnek van kispályás csapata, ezért minden évben rendezünk számukra egy bajnokságot is. A sportpályák, külső konditerem, parkosított részek lehetővé teszik az ott dolgozók számára, hogy a munkaidőn kívül is minőségi időt töltsenek el parkjainkban. Sok partnerünk szervez itt csapatépítő programokat, családi napokat a munkavállalóknak, hiszen ezek a zöldterületek kézenfekvő, költséghatékony, mégis minőségi helyszínt tudnak nyújtani az ilyen típusú rendezvényekre. A munkavállalói szempontok más területen is egyre nagyobb szerepet kapnak: a Harbor parkban nagyon fontos szempont, hogy BKK járatokkal is megközelíthető, így könnyebb a munkába járás. A vállalati eseményeket mi is szoktuk meglepetésekkel támogatni, gulyáslevesfőzéstől karácsonyi bejglizésig ebbe sok minden beletartozik.

– Milyen időtávra mernek ma a vállalatok egy bérleti konstrukcióban elköteleződni?

– Leginkább a három-öt éves időtáv jellemző manapság, ez mindkét félnek rugalmasságot biztosít, hiszen egy közepes időtáv után alkalom nyílik a piaci folyamatok lekövetésére. Egy ilyen időszakra előre meg tudjuk határozni az indexálás mértékét, így a középtávú tervek idejére előre lehet kalkulálni az ingatlanköltségekkel. A rövidebb távú bérleti időszakról minden esetben jelentős felár mellett tárgyaluk.

– A hazai piacon a kereskedelmi ingatlanok összterületének legalább fele a vállalatok saját tulajdonában van – az inflációs környezet változtathat ezen?

– Amikor magas az infláció mértéke, a banki finanszírozás és a saját beruházás helyett racionálisabb választás a bérlés. Mi nem hitelekből fejlesztünk, hanem ingatlanalapok pénzeszközeit használjuk, ami egy más működési modell. Biztos vagyok benne, hogy ha valaki az utóbbi két-három évben kiszámolta, mennyibe kerül a saját fejlesztés, és összehasonlította azt a bérlés költségeivel, akkor a második mellett döntött. A rugalmasságról nem is beszélve, hiszen egy nem saját tulajdonú ingatlan nem eredményez röghöz kötést, amikor a vállalat stratégiai érdeki úgy kívánják, nagyobb, más vagy akár teljesen egyedi épület lehet a következő lépés a növekedéshez. A bérlés előnyei nem csak a finanszírozói környezet átalakulásával emelkedtek ki; az elmúlt években az építőanyagok beszerzési nehézségei, illetve a munkaerőhiány miatt azok, akiknek nem az ingatlanfejlesztés a főtevékenysége, igen jelentős kihívásokkal néztek szembe. Ráadásul egy épületet nemcsak felépíteni kell, hanem üzemeltetni, karbantartani és folyamatosan szinten tartani – itt pedig már bejönnek az energiahatékonysági és fenntarthatósági szempontok is, amik már egyre több szaktudást és erőforrást követelnek meg.

– A szigorodó környezetvédelmi és hatékonysági előírások milyen hatással vannak az épületek fejlesztési költségeire, átfutási idejére?

– Az elmúlt 12 hónapban az építkezéseknél a legnagyobb kihívást a radikális alapanyag-drágulás és a beszerzési nehézségek okozták, melyek megnövelték a projektek átfutási idejét és árát. 2022-ben a már jól megszokott 6 hónap helyett inkább 9-12 hónapra nőtt az átfutási idő. Az energiahatékonyabb építkezés többletköltsége valós, ellenben mind a piac, mind a cégünk érdekei ezt az épületsztenderdet részesítik előnyben. Ügyfeleink számára ezek a beruházások a magas energiaárak mellett jelentős költségoptimalizációra adnak lehetőséget, még akkor is, ha az ilyen felszereltségű épületek prémium árkategóriában helyezkednek el. Mi már a korábbi fejlesztéseinknél és az új épületeink esetében is az előírtaknál vastagabb szigeteléssel láttuk el épületeinket. A hőszivattyúk beépítése, a tető előkészítése a napelemek fogadására, a lámpatestenként programozható, fény- és mozgásérzékelős LED világítás, a szenzorok, termoventilátorok többletköltségét be kell kalkulálni, de ezek a kulcselemei a hosszú távú költséghatékony működésnek. Ezért is építjük be az újabb és újabb innovációkat még jóval a törvényi kötelezettség megjelenése előtt.

– A régebben épült raktárak üzemelését hogyan lehet biztosítani?

– A meglévő épületek korszerűsítésénél is kiemelkedő szerepe van a fenntarthatóságnak. 2019-ben indítottunk egy európai portfólióra kiterjedő LED-es világításfejlesztési programot, mely keretében a bérlőinkkel közösen valósítottunk meg világításmodernizálást. Ennek köszönhetően ma már a magyarországi portfóliónkban szinte az összes épületünkben lecseréltük a hagyományos izzókat a jóval alacsonyabb energiafelhasználású, lámpatestenként programozható, fény- és mozgásérzékelős LED világítási rendszerre.

A fenntarthatósági kérdésekre partnereink elvárásai miatt is oda kell figyelnünk, és ahogy korábban említettem, már dolgozunk energiahatékony működésen és a megújuló energiaforrások hasznosításán alapuló, a komplex európai porfóliónkat lefedő megoldási csomagon. Még talán távolinak tűnk, de kis hazánkban is hamarosan meg fognak jelenni a villamos meghajtású teherautók nagyobb számban, így mi már tervezzük az ehhez szükséges töltési infrastruktúra kiépítését. De nem csak fizikai beruházásokkal lehet hatékonyabban működtetni egy operációt: a szenzoros adatgyűjtés segíti ügyfeleinket működésük optimalizálásában. A kapunyitások gyakorisága és hossza például hatással van a hőveszteségre, és a kapuk nyitási idejének átalakításával jelentős megtakarítást lehet elérni. Számos hasonló példa van még, amik mind-mind azt segítik, hogy meg tudjuk reformálni épületeinket, és költséghatékonyabb, valamint környezetileg fenntarthatóbb stratégiai helyszínt tudjunk nyújtani ügyfeleinknek.

A cikk elkészítését a Prologis Hungary Kft. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom hunyadi zsuzsanna interjú prologis Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Debreczeni Anna
2024. július 24. 09:41 Támogatói tartalom

Megérkezett a bankkártyák Usain Boltja, amivel igénylés után szinte rögtön fizethetünk is

Ha valaki új kártyát igényel az Erste Banknál, akkor ezentúl nem kell megvárnia, amíg a plasztiklap elkészül, mert egy órán belül használhatja a mobilján keresztül.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.