Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 16. 11:39 Támogatói tartalom

Ismertek a kalózszoftverekkel járó veszélyek, de még mindig sokan használják őket

Néhány hete egy szoftverhasználattal kapcsolatos kérdőív kitöltésére kértük az olvasóinkat, ami számos izgalmas eredményre vezetett: kiderült például, hogy közel egyharmad azok aránya, akik alternatív internetes forrásokból, például torrentoldalakról szerzik be az alkalmazásokat, míg ismerősökön keresztül – ami régen nagyon népszerű volt – már csak kevesek jutnak programokhoz, a másolás korszakának tehát vélhetően vége lett mostanra. A bizonytalan forrásból olcsóbban vagy akár ingyen is beszerezhető szoftverek azonban fokozódó kockázatokat rejtenek, hiszen a sűrűsödő kibertámadások mellett az otthoni munkavégzés és tanulás miatt egyre több ember használ rendszeresen online szolgáltatásokat és digitális eszközöket.

Az eredeti szoftverekkel szemben azonban sokaknak vannak ellenérveik a gazdaságosság tekintetében: a biztonsági veszélyek dacára a válaszadók kétharmada tartja költséghatékonynak a kalózváltozatok használatát. Figyelemre méltó, hogy emellett azok aránya is kétharmadra tehető, akik szerint a számítógép működése a jogtiszta szoftverekkel biztosítható, illetve pontosan tudják, hogy a biztonságos működést fenyegetik a nem eredeti szoftverek.

 

A szakmai érvek ellenére 84 százalék tartja igaznak azt az állítást, miszerint a nem eredeti szoftverek képesek lehetnek ugyanazt a funkcionalitást biztosítani, mint az eredetiek, a válaszadók fele szerint ráadásul a kalózpéldányok a gyártói frissítéseket is fogadhatják – a frissítéseket a felhasználók 91 százaléka fontosnak is tartja, és kétharmaduk a szoftvergyártók technikai segítségnyújtásáról is hasonlóan vélekedik. A felhasználók tehát hiába látják be többnyire a kalózszoftverek potenciális veszélyeit és a gyártói támogatás fontosságát, sokuk véli úgy, hogy mindezek ellenére a nem eredeti példányok használata gazdaságos alternatívát jelenthet.

Ugyanakkor a felhasználók tisztában vannak a nem eredeti szoftverek okozta fenyegetésekkel, és ezeken belül a számítógépes kártevők és támadók okozta problémák bekövetkezését tartják esélyesebbnek a kalózszoftverek használata esetén.

A válaszadók szerint a kalózszoftverek fő ismérve, hogy a terjesztésük arra nem jogosult oldalakon zajlik. A nem működő termékkulcsok vagy telepítőkódok is sokakban gyanút kelthetnek a szoftver eredetét illetően, illetve a túlságosan alacsony árak is. A csomagolással, az aktiválás menetével, illetve a termékkulcsok elérésével kapcsolatos felvetések azonban csak a kitöltők kisebb része szerint utalnak a szoftver eredetével kapcsolatos problémákra.

Az olvasók körében felmértük bizonyos, a programokkal kapcsolatos elvárások fontosságát is. Ezek közül a könnyű és gyors használatba vételt, a szakértő fejlesztőt, a támogatási szolgáltatásokat és a biztonsági funkciókat jelölte meg a válaszadók legalább fele, míg az eredetiséggel kapcsolatos garanciákat, az értékesítő megbízhatóságát és a rugalmas licencfeltételeket már csak 30-40 százalékuk sorolta a legfontosabb követelmények közé.

Összességében tehát a válaszadók jellemzően belátják ugyan, hogy a számítógép biztonságos és megbízható működése csak a jogtiszta szoftverekkel garantálható, sokuk – vélhetően jórészt anyagi, gazdasági okok miatt – mégsem zárkózik el a másolatoktól. A szoftverhasználat tudatossága továbbá az eredeti változatok licencfeltételeinek, illetve az aktiválásuk menetének közérthetőbb ismertetésével fokozható, a frissítések és a támogatás fontosságával döntően már tisztában vannak a felhasználók. Mindez különösen az operációs rendszerek, így például a Windows esetében fontos, ezekre különösen igaz ugyanis, hogy az olcsónak tűnő kalózmásolatok miatt bekövetkező károk sokkal nagyobb, akár pénzben nem is kifejezhető költségekkel járhatnak, mint egy eredeti példány beszerzése.

Az olvasóink körében terjesztett önkitöltős online kérdőívünkre összesen 291-en válaszoltak május 19. és 30. között. A kitöltők döntőrészt – 82 százalékban – férfiak voltak, státuszukat tekintve 61 százalékuk alkalmazott, 17 százalékuk vezető beosztású, további 11 százalék vállalkozó, cégtulajdonos, míg a fennmaradó 11 százalékba munkanélküliek, nyugdíjasok és tanulók tartoznak.

A kutatást és a cikk megjelenését a Microsoft Magyarország támogatta. További hasznos információkért látogasson el a Microsoft honlapjára.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Microsoft szoftver szoftverbeszerzés szoftverek Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

László Pál
2023. május 22. 15:20 Podcast, Támogatói tartalom

Élesedik a verseny a nyílt forráskódú szoftver közösségek és a nagy techcégek között, azaz így lesz a LlaMAból Alpaca

Az elmúlt hetek bejelentései alapján az opensource közösség nagyon gyorsan zárkózik fel a nagy techvállalatok mellé – mondta Horváth Varga János, a Magyar Telekom mesterséges intelligencia központjának vezetője a G7 podcastban.

Debreczeni Anna
2023. április 27. 09:10 Pénz, Támogatói tartalom

Szerezd meg a penzt – rákattintanál egy ilyen linkre egy e-mailben?

Felejtsük el a nigériai e-maileket, újabban az online oldalakon hirdetőket célozzák a modern zsebtolvajok, azaz a bankban tartott pénzünkre utazó kiberbűnözők.

Debreczeni Anna
2023. április 24. 11:48 Pénz, Támogatói tartalom

Sokat lehet spórolni a céges költségeken, ha van egy kis önkritikánk

Egy vállalatvezető sem lehet minden céges költségterület szakértője. Itt jön a képbe a vállalati kiadások lefaragására szakosodott, brit gyökerű Expense Reduction Analysts, azaz ERA. A franchise rendszerben működő tanácsadói hálózat már több mint négy éve szolgáltat Magyarországon, ügyfeleik pedig az itthoni szakértőgárda mellett az egész európai hálózat tanácsadóinak tudására is számíthatnak. Fizetni pedig csak akkor kell nekik, ha tényleg spórolt velük a cég.

Fontos

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.