Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. október 19. 09:38 Podcast, Támogatói tartalom

Küldetést is keresnek a munkában a Z-generációsok az anyagi megbecsültség mellett

Paradox módon öt-hat évvel ezelőtt, amikor még a létbiztonság volt jellemző, a generációmban, baráti körömben inkább a végtelen lehetőségek, szabadság bénította meg a döntéshozatalt – mondta Wettstein Albert a Pénz(m)érték podcastban. Most ezt felváltotta egy nagy bizonytalanság, aminek pozitív eredménye lehet az, hogy jobban érezzük a döntéseink tétjét, annak a súlyát, hogy mivel töltjük el az időnket.

A G7 hatrészes podcastsorozatában, a Pénz(m)értékben azt vizsgáljuk, hogyan bánnak a pénzzel az egyes korosztályok. Befolyásolja-e ezt az élethelyzetünk, a családi mintáink, a motivációink, az értékvilágunk, a jövőbe vetett bizalmunk és kétségeink? Vannak-e generációs jegyek, amik egy egész korosztály pénzhasználati szokásait meghatározzák? Igaz-e, hogy a Z-sek mindenben felhasználók, az Y-osok élményhajhászok, az X-esek leszegett fejjel mennek előre, és boomerek-e a boomerek?

A második részben azokkal foglalkozunk, akik épp végeztek az egyetemen, és elkezdték építeni karrierjüket. Vendégünk Steigervald Krisztián generációkutató és Wettstein Albert, a Munch ételmentő alkalmazás egyik – Z-generációs – alapítója. A felvételt ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón lehet meghallgatni:

Ma már egy mikrovállalkozás is makroszinten gondolkozik, és rengeteg olyan vállalkozás van, aminek van egy sokkal fennköltebb tartalma, mint a pénzkeresés – mondta Steigervald Krisztián. A mi időnkben, amikor nem volt olyan könnyű az élet, a szüleink hatására inkább egy materiális dobozba kerültünk bele, a mostani fiatalokat pedig arra próbáljuk nevelni, hogy kicsit boldogabbak legyenek, ami nem materiális cél.

Volt olyan tőkealap, amelyik teljesen abszurdnak gondolta, hogy hármas fenntarthatóságban gondolkozunk, ami az anyagi, környezeti és társadalmi fenntarthatóságot jelenti – mondta Wettstein Albert. Ez minden befektetési szerződésünk első sora is. De már vannak olyan alapok, amelyek hasonló befektetési filozófiával rendelkeznek, és nem pusztán pénzügyi megtérülésben gondolkoznak.

Amikor elkezdtük mérni, kik a felhasználóink, kiderült, hogy az elsődleges célcsoportnak tekintett fiatal városi egyetemistáknál a 35-45 év közötti nők sokkal nagyobb arányban használják a Munchot – mondta Wettstein Albert. Érdekes felfedezés volt még, hogy a 65 felettiek is aktívan jelen vannak, sok telefonhívást kaptunk tőlük, hogyan működik az alkalmazás, ami szintén rácáfol egy sztereotípiára, hogy a nagyszülők alig használnak internetet. Van egy korszellem, és van egy felelősebb, tudatosabb értékválasztás, ami nem életkorhoz kötődik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Z-generációsok nem a bankoknak, hanem a kortársaknak hisznek, ha a pénzükről van szóMi befolyásolja azt, ahogy a pénzzel bánunk? Az élethelyzetünk, a családi mintáink, a motivációink, az értékvilágunk, a jövőbe vetett bizalmunk és kétségeink?

A podcast elkészítésében az Amundi Alapkezelő volt a partnerünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.