Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. október 4. 08:46 Podcast, Támogatói tartalom

A Z-generációsok nem a bankoknak, hanem a kortársaknak hisznek, ha a pénzükről van szó

Mi befolyásolja azt, ahogy a pénzzel bánunk? Az élethelyzetünk, a családi mintáink, a motivációink, az értékvilágunk, a jövőbe vetett bizalmunk és kétségeink? Vannak-e generációs jegyek, amik egy egész korosztály pénzhasználati szokásait meghatározzák? Igaz-e, hogy a Z-sek mindenben felhasználók, az Y-osok élményhajhászok, az X-esek leszegett fejjel mennek előre, és boomerek-e a boomerek?

Elindult a Pénz(m)érték, a G7 új, hatrészes podcastsorozata a generációk pénzhez és fenntarthatósághoz való viszonyáról. Az egyes epizódokban egy-egy szakértővel és egy-egy civil vendéggel járja körbe a témát László Pál kollégánk.

Az első részben Steigervald Krisztián generációkutatóval és Kovács Mátéval, a Corvinus Egyetem harmadéves hallgatójával beszélgetünk. A felvételt ide kattintva vagy bármely podcastlejátszón lehet meghallgatni:

A Z-generációs fiataloknak csak két problémájuk van a munkahellyel, a munka és a hely. A munkát egy újabb tanulási fázisnak tekintik a továbblépés előtt, a bejárás pedig kifejezetten nem a szívügyük. Generációs jegy ez, vagy csak azért van így, mert megtehetik? A munkaerőhiánnyal mára megváltoztak az erőviszonyok, a fiatalok sokkal szabadabban érvényesülhetnek a munkaerőpiacon. Míg korábban nagyon meg kellett becsülni a munkahelyet, mára a munkavállalók kerültek erőfölénybe, ami magabiztosságot ad nekik, így jobban tudják érvényesíteni az érdekeiket – mondta Steigervald Krisztián.

Annyira nem látja a gyakorlatban az önbizalommal teli fiatalokat a munkaerőpiacon Kovács Máté. Ennek szerinte egyik oka a tekintélyelvű, poroszos iskolarendszer, a másik, hogy sokan már fiatalon rá vannak kényszerítve a munkába állásra, mert az ösztöndíjuk nem elég az egyetemista életmód fenntartásához, muszáj munkát vállalni. Bár több lehetőségük van, mint régebben, de most sokan úgy gondolkodnak, hogy az érettséginél eldől minden, és abba az irányba kell továbbmenni, amit akkor választottak.

A legfenntarthatóbb termék az, amit nem vásárolunk meg – mondta Kovács Máté. Viszont ha a meglévő igényeinket fenntarthatóan szeretnék kielégíteni, az sok esetben drágább, mintha kevésbé fenntartható terméket vásárolunk. Szerinte a fenntartható életmód és gondolkodás egyéni, személyes pénzügyi-egzisztenciális kérdés is, megfelelő csatornákon sok fiatalt meg lehet vele szólítani.

A mostani fiatalokkal kortársaikon keresztül lehet legjobban kommunikálni, ők nem példaképeket, ikonokat keresnek Steigervald Krisztián szerint. Számukra a hiteles személy most a youtuber és az influencer, akik arról beszélnek, hogy azzal az 1000 forinttal, ami most a bankszámlámon van, mit tudok kezdeni.

A podcast elkészítésében az Amundi Alapkezelő volt a partnerünk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.