Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. november 8. 10:11 Podcast, Támogatói tartalom

Évi 700 milliárd forintot hoz a bankoknak, és jelzi a lakosság bizalmát is a jövőben, mi az?

A lízingpiac a GDP másfél százalékát, évi mintegy 700 milliárd forintot mozgat meg, mégis keveset hallani róla. Ebből 320-360 milliárd forintot tesz ki a személyautók lakossági és üzleti finanszírozása, amely a jelzálogfinanszírozás után a második legfontosabb lakossági szegmens a bankok számára, a személyi kölcsönnel mozog egy nagyságrendben.

Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva lehet meghallgatni:

Az autó talán a legfontosabb tartós fogyasztási cikkünk, és a lakosság jó hangulatához, bizalmához kapcsolódik: ha az autópiac elindul felfelé, az azt jelzi, hogy az emberek bíznak a jövőben, hajlandóak egy ekkora kiadást vállalni, még ha finanszírozva is – mondta Fekete Csaba. A többi lízingpiaci szegmensben ugyanez a helyzet: a kamionok, félpótkocsik beszerzése a logisztikai terület várakozásait vetíti előre, míg a traktorokba, kombájnokba való beruházás mutatja, mire számítanak, mennyire bíznak a gazdák a jövőben.

Mindezt az elmúlt másfél év eseményei nagyon jól leképezték: a koronavírus-válság első hullámában a személyautó-beszerzések nagyon visszaestek, de a vállalati flottapiac sokkal stabilabb volt, ők tartották magukat az előzetes terveikhez. Bár a fuvarozási piac a lezárásokkal összeomlott, később elsősorban az élelmiszeripari cégeknél nagyon élénk maradt a nagyhaszongépjárművek lízingje, és a csomagküldési szegmens is felfutott. A lízingpiac mezőgazdasági lába mindvégig nagyon stabil maradt, itt semmilyen visszaesést nem láttak, 2020, sőt 2021 első fele is rekordév volt. Akár 30 százalék feletti visszaesés inkább az egyéb gépek, berendezések piacán volt, főleg az autóipari beszállítóknál, termelő cégeknél – ez még mindig nem állt helyre a CIB Lízing vezérigazgatója szerint.

Kevesen gondolnák elsőre, de az emelkedő kamatok jót tesznek a lízingpiacnak. Ilyenkor az ügyfél olcsóbban jön ki, ha magas kamaton leköti pénzének nagyobb részét, és inkább finanszíroztatja, nem megveszi az új autót. Ezt általában a lízingre adott gyártói kamattámogatás is segíti, így lehet, hogy magas pénzpiaci kamatok idején is lehet 0 százalékos THM-es finanszírozási konstrukciókat találni a piacon.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom autó CIB haszongépjármű lízing Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. december 5. 07:13 Podcast, Támogatói tartalom

Mikor volt Magyarország legközelebb a nyugati típusú fogyasztói társadalomhoz?

Podcastunkban Botos János gazdaságtörténész, egyetemi tanárral és Pásztory Ádámmal, az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteményének vezetőjével beszélgettünk a globális és magyar ipar- és gazdaságtörténet 150 évéről.

Stubnya Bence
2021. november 27. 07:21 Podcast

„Volt olyan ügyfelem, aki inkább veszni hagyta a pénzét” – már több mint egy éve tart a globális konténerkáosz

G7 Podcast! A boltok polcain azért is drágábbak egyes termékek, mert a konténerek a világban még mindig nem ott vannak, ahol lenniük kéne. Mihály Attila logisztikai szakértő magyarázta el, hogy miért.

Bucsky Péter
2021. november 24. 11:08 Podcast, Támogatói tartalom

Az elektromos buszok üzemeltetése új megközelítést igényel

Az ITK cégcsoport buszüzemeltetőként és buszgyártóként is készül az elektromos átállásra. Kossa György elnök-vezérigazgató a fenntartható közlekedés kevésbé ismert szempontjaira is rávilágított.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.