Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. július 26. 13:42 Podcast, Támogatói tartalom

Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást

A technológiai fejlődés – mint például a műholdas vezérlésű traktorok vagy a precíziós gazdálkodási módok – és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk. Ugyanakkor kevés kiszámíthatatlanabb ágazat van: nemcsak a járványok, hanem akár egy TikTok videó is befolyásolhatja az egyes élelmiszerek iránti keresletet.

A G7 podcast vendége Tóth Attila, a CIB Bank kereskedelemfinanszírozási és uniós szolgáltatások vezetője volt. A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

Az agrárium nem egy rugalmas iparág, eredményessége pedig sok külső tényezőtől függ, kötöttek a termelési folyamatok, hosszúak a termelési ciklusok. A sztenderd adottságok mellé, mint a szezonalitás – vannak vegetációs időszakok és csúcsidőszakok, mint a betakarítás, amit sok ország vendégmunkásokkal old meg –, jön az időjárásváltozás és a járványok, mint legutóbb a sertéspestis, ezzel összefüggően pedig a globális kereslet-kínálati viszonyok is folyamatosan változnak. Pénzintézetként, finanszírozóként képben kell lenni emellett a biológiai korlátokkal, ciklusokkal, és a genetikai, technológiai fejlesztésekkel is.

Érdekesség, hogy idén márciusban egy TikTok videó miatt, amelyben fetasajtos-paradicsomos tésztát készítettek, fetasajt-hiány alakult ki az USA egyes részein. A hirtelen igénynövekedést nem tudta lekövetni a termelés, mert nem lehet egyik napról a másikra feltölteni a készleteket, ezek a termékpályák hosszabb távúak – magyarázta.

Innen nézve még nagyobb kihívás volt a tavaly kezdődött koronavírus-járvány. Az üzletek hirtelen kifosztásakor a vágóhidakról egyenesen a háztartási hűtőkbe került a csirkemell – ami nem fogyott el, így leálltak a háztartási vásárlások is egy időre. A termelés azonban nem állt meg, így megugrott a vágóhidakat üzemeltető, hízlalással foglalkozó vállalkozások hűtési költsége, mert gyakorlatilag a hűtőházakba termeltek.

Egyre jelentősebb itthon az ágazat nemzetgazdasági szerepe, annak ellenére, hogy a technológiai fejlődés miatt egyre kevesebb embert foglalkoztat: az agrárium ma Magyarországon a GDP több mint 4 százalékát adja, míg az exportból ennél jóval nagyobb, 9 százalék feletti arányban részesedett tavaly.

A mezőgazdaságban a fenntarthatóságra való törekvés röviden annyit jelent, hogy minél alacsonyabb környezetterheléssel minél jobb eredményt érjünk el – mondta Tóth Attila. A digitális átállásnak köszönhetően az már elérhető, hogy egy műholdas vezérlésű traktor vezetés nélkül centiméteres pontossággal kormányozható. A precíziós mezőgazdaság, például a talaj tápanyagtartalmát mérő talajszkennelés abban segít, hogy csak azt, csak akkor, és csak annyit használjunk fel, amennyit szükséges – műtrágyából vagy éppen növényvédő szerekből – magyarázta.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom befektetések CIB Bank mezőgazdaság podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Hobot Péter
2022. május 21. 04:34 Közélet, Podcast

Az üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a média

Milyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

Stubnya Bence
2022. május 14. 04:34 Podcast

Észak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborúja

G7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja?

Hobot Péter
2022. május 7. 04:34 Pénz, Podcast

Kockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumban

A termelés drágulása és az orosz-ukrán piacok zsugorodása a bátor és szofisztikált gazdasági megoldásokkal dolgozó gazdáknak kedvez. Ezekről is szó volt a G7 e heti podcastjában.

Fontos

Stubnya Bence
2022. május 26. 17:38 Pénz

Nyugdíj- és minimálbéremelést jelentett be Putyin, de így is bezuhan idén az orosz jövedelmek értéke

Az előrejelzések szerint a megugró infláció miatt az emelésekkel együtt is 7,5 százalékkal csökkennek idén a reáljövedelmek Oroszországban.

Torontáli Zoltán
2022. május 26. 11:57 Pénz, Világ

Holnaptól már önrész nélkül is lakáshitelhez juthatnak a lengyelek

Elindult a fél éve összerakott nagy állami program, de a kritikusai szerint ez az idő pont elég volt ahhoz, hogy el is avuljon.

Jandó Zoltán
2022. május 25. 16:10 Adat

Rohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számít

Minden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.