Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. július 26. 13:42 Podcast, Támogatói tartalom

Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást

A technológiai fejlődés – mint például a műholdas vezérlésű traktorok vagy a precíziós gazdálkodási módok – és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk. Ugyanakkor kevés kiszámíthatatlanabb ágazat van: nemcsak a járványok, hanem akár egy TikTok videó is befolyásolhatja az egyes élelmiszerek iránti keresletet.

A G7 podcast vendége Tóth Attila, a CIB Bank kereskedelemfinanszírozási és uniós szolgáltatások vezetője volt. A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

Az agrárium nem egy rugalmas iparág, eredményessége pedig sok külső tényezőtől függ, kötöttek a termelési folyamatok, hosszúak a termelési ciklusok. A sztenderd adottságok mellé, mint a szezonalitás – vannak vegetációs időszakok és csúcsidőszakok, mint a betakarítás, amit sok ország vendégmunkásokkal old meg –, jön az időjárásváltozás és a járványok, mint legutóbb a sertéspestis, ezzel összefüggően pedig a globális kereslet-kínálati viszonyok is folyamatosan változnak. Pénzintézetként, finanszírozóként képben kell lenni emellett a biológiai korlátokkal, ciklusokkal, és a genetikai, technológiai fejlesztésekkel is.

Érdekesség, hogy idén márciusban egy TikTok videó miatt, amelyben fetasajtos-paradicsomos tésztát készítettek, fetasajt-hiány alakult ki az USA egyes részein. A hirtelen igénynövekedést nem tudta lekövetni a termelés, mert nem lehet egyik napról a másikra feltölteni a készleteket, ezek a termékpályák hosszabb távúak – magyarázta.

Innen nézve még nagyobb kihívás volt a tavaly kezdődött koronavírus-járvány. Az üzletek hirtelen kifosztásakor a vágóhidakról egyenesen a háztartási hűtőkbe került a csirkemell – ami nem fogyott el, így leálltak a háztartási vásárlások is egy időre. A termelés azonban nem állt meg, így megugrott a vágóhidakat üzemeltető, hízlalással foglalkozó vállalkozások hűtési költsége, mert gyakorlatilag a hűtőházakba termeltek.

Egyre jelentősebb itthon az ágazat nemzetgazdasági szerepe, annak ellenére, hogy a technológiai fejlődés miatt egyre kevesebb embert foglalkoztat: az agrárium ma Magyarországon a GDP több mint 4 százalékát adja, míg az exportból ennél jóval nagyobb, 9 százalék feletti arányban részesedett tavaly.

A mezőgazdaságban a fenntarthatóságra való törekvés röviden annyit jelent, hogy minél alacsonyabb környezetterheléssel minél jobb eredményt érjünk el – mondta Tóth Attila. A digitális átállásnak köszönhetően az már elérhető, hogy egy műholdas vezérlésű traktor vezetés nélkül centiméteres pontossággal kormányozható. A precíziós mezőgazdaság, például a talaj tápanyagtartalmát mérő talajszkennelés abban segít, hogy csak azt, csak akkor, és csak annyit használjunk fel, amennyit szükséges – műtrágyából vagy éppen növényvédő szerekből – magyarázta.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom befektetések CIB Bank mezőgazdaság podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.