Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. július 26. 13:42 Podcast, Támogatói tartalom

Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást

A technológiai fejlődés – mint például a műholdas vezérlésű traktorok vagy a precíziós gazdálkodási módok – és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk. Ugyanakkor kevés kiszámíthatatlanabb ágazat van: nemcsak a járványok, hanem akár egy TikTok videó is befolyásolhatja az egyes élelmiszerek iránti keresletet.

A G7 podcast vendége Tóth Attila, a CIB Bank kereskedelemfinanszírozási és uniós szolgáltatások vezetője volt. A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

Az agrárium nem egy rugalmas iparág, eredményessége pedig sok külső tényezőtől függ, kötöttek a termelési folyamatok, hosszúak a termelési ciklusok. A sztenderd adottságok mellé, mint a szezonalitás – vannak vegetációs időszakok és csúcsidőszakok, mint a betakarítás, amit sok ország vendégmunkásokkal old meg –, jön az időjárásváltozás és a járványok, mint legutóbb a sertéspestis, ezzel összefüggően pedig a globális kereslet-kínálati viszonyok is folyamatosan változnak. Pénzintézetként, finanszírozóként képben kell lenni emellett a biológiai korlátokkal, ciklusokkal, és a genetikai, technológiai fejlesztésekkel is.

Érdekesség, hogy idén márciusban egy TikTok videó miatt, amelyben fetasajtos-paradicsomos tésztát készítettek, fetasajt-hiány alakult ki az USA egyes részein. A hirtelen igénynövekedést nem tudta lekövetni a termelés, mert nem lehet egyik napról a másikra feltölteni a készleteket, ezek a termékpályák hosszabb távúak – magyarázta.

Innen nézve még nagyobb kihívás volt a tavaly kezdődött koronavírus-járvány. Az üzletek hirtelen kifosztásakor a vágóhidakról egyenesen a háztartási hűtőkbe került a csirkemell – ami nem fogyott el, így leálltak a háztartási vásárlások is egy időre. A termelés azonban nem állt meg, így megugrott a vágóhidakat üzemeltető, hízlalással foglalkozó vállalkozások hűtési költsége, mert gyakorlatilag a hűtőházakba termeltek.

Egyre jelentősebb itthon az ágazat nemzetgazdasági szerepe, annak ellenére, hogy a technológiai fejlődés miatt egyre kevesebb embert foglalkoztat: az agrárium ma Magyarországon a GDP több mint 4 százalékát adja, míg az exportból ennél jóval nagyobb, 9 százalék feletti arányban részesedett tavaly.

A mezőgazdaságban a fenntarthatóságra való törekvés röviden annyit jelent, hogy minél alacsonyabb környezetterheléssel minél jobb eredményt érjünk el – mondta Tóth Attila. A digitális átállásnak köszönhetően az már elérhető, hogy egy műholdas vezérlésű traktor vezetés nélkül centiméteres pontossággal kormányozható. A precíziós mezőgazdaság, például a talaj tápanyagtartalmát mérő talajszkennelés abban segít, hogy csak azt, csak akkor, és csak annyit használjunk fel, amennyit szükséges – műtrágyából vagy éppen növényvédő szerekből – magyarázta.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom befektetések CIB Bank mezőgazdaság podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2021. szeptember 20. 12:15 Podcast, Támogatói tartalom

Héja és a galamb típusú jegybankárt biztosan ismersz, de ki lehet a bagoly?

A magyar jegybank héjává változott, de hogyan hat mindez a hitelek törlesztőrészére és a zöldségárakra?

Bucsky Péter
2021. szeptember 18. 07:10 Podcast

Városban vagy agglomerációban zöldebb lakni?

A magyar lakosság fogyasztásához olyan sok területre van szükség, ami duplája hazánk területének. A G7 Podcast e heti vendége Harangozó Gábor.

Stubnya Bence Holtzer Péter
2021. szeptember 12. 07:24 Podcast

Ez a munka nem működhet úgy, hogy „csak a szükséges 45 percen legyek túl”

Új podcastsorozat a G7-en! A 28. órára keresztelt sorozatunk első részében Darvas József fizika-kémia tanárral beszélgettünk arról, mit lehet tenni azért, hogy a kisebb iskolákban se vesszenek el a tehetségek.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.