Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. július 26. 13:42 Podcast, Támogatói tartalom

Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást

A technológiai fejlődés – mint például a műholdas vezérlésű traktorok vagy a precíziós gazdálkodási módok – és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk. Ugyanakkor kevés kiszámíthatatlanabb ágazat van: nemcsak a járványok, hanem akár egy TikTok videó is befolyásolhatja az egyes élelmiszerek iránti keresletet.

A G7 podcast vendége Tóth Attila, a CIB Bank kereskedelemfinanszírozási és uniós szolgáltatások vezetője volt. A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva hallgatható meg:

Az agrárium nem egy rugalmas iparág, eredményessége pedig sok külső tényezőtől függ, kötöttek a termelési folyamatok, hosszúak a termelési ciklusok. A sztenderd adottságok mellé, mint a szezonalitás – vannak vegetációs időszakok és csúcsidőszakok, mint a betakarítás, amit sok ország vendégmunkásokkal old meg –, jön az időjárásváltozás és a járványok, mint legutóbb a sertéspestis, ezzel összefüggően pedig a globális kereslet-kínálati viszonyok is folyamatosan változnak. Pénzintézetként, finanszírozóként képben kell lenni emellett a biológiai korlátokkal, ciklusokkal, és a genetikai, technológiai fejlesztésekkel is.

Érdekesség, hogy idén márciusban egy TikTok videó miatt, amelyben fetasajtos-paradicsomos tésztát készítettek, fetasajt-hiány alakult ki az USA egyes részein. A hirtelen igénynövekedést nem tudta lekövetni a termelés, mert nem lehet egyik napról a másikra feltölteni a készleteket, ezek a termékpályák hosszabb távúak – magyarázta.

Innen nézve még nagyobb kihívás volt a tavaly kezdődött koronavírus-járvány. Az üzletek hirtelen kifosztásakor a vágóhidakról egyenesen a háztartási hűtőkbe került a csirkemell – ami nem fogyott el, így leálltak a háztartási vásárlások is egy időre. A termelés azonban nem állt meg, így megugrott a vágóhidakat üzemeltető, hízlalással foglalkozó vállalkozások hűtési költsége, mert gyakorlatilag a hűtőházakba termeltek.

Egyre jelentősebb itthon az ágazat nemzetgazdasági szerepe, annak ellenére, hogy a technológiai fejlődés miatt egyre kevesebb embert foglalkoztat: az agrárium ma Magyarországon a GDP több mint 4 százalékát adja, míg az exportból ennél jóval nagyobb, 9 százalék feletti arányban részesedett tavaly.

A mezőgazdaságban a fenntarthatóságra való törekvés röviden annyit jelent, hogy minél alacsonyabb környezetterheléssel minél jobb eredményt érjünk el – mondta Tóth Attila. A digitális átállásnak köszönhetően az már elérhető, hogy egy műholdas vezérlésű traktor vezetés nélkül centiméteres pontossággal kormányozható. A precíziós mezőgazdaság, például a talaj tápanyagtartalmát mérő talajszkennelés abban segít, hogy csak azt, csak akkor, és csak annyit használjunk fel, amennyit szükséges – műtrágyából vagy éppen növényvédő szerekből – magyarázta.

A podcast elkészítését a CIB Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom befektetések CIB Bank mezőgazdaság podcast Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2023. március 18. 04:34 Podcast

A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése

Veszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt.

Bucsky Péter
2023. március 11. 04:34 Podcast

Néhány innovátor mozgatja a tudásmegosztás nemzetközi hálózatát

Osztrák polgármester már felfigyelt a magyar hálózatkutatók eredményeire, de magyar vállalatok is keresték már meg őket. A gazdasági és társadalmi folyamatok térbeli leírásával olyan új összefüggéseket tudnak ugyanis megmutatni, amit hagyományos módszerekkel nehezebben lehetne észrevenni.

Stubnya Bence
2023. március 4. 04:34 Podcast, Tech, Vállalat

Magyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra épít

Hogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton.

Fontos

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Miközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.