Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. augusztus 27. 14:22 Pénz

Már olcsóbban vehetünk új lakást Olaszországban, mint itthon

Az ingatlanok megfizethetősége továbbra is rossz Magyarországon, ugyanakkor a lakásbérlés Budapesten olcsóbb, mint több régiós fővárosban. Továbbra is nagyon kevés lakás épül itthon, ennek ellenére az új lakások olcsóbbak, mint Prágában vagy Pozsonyban egy új ingatlanpiaci tanulmány szerint.

Mi történt? Nem változott itthon tavaly 2022-höz képest érdemben a lakhatás megfizethetősége, így Magyarországon a bérek figyelme vételével továbbra is drágának számítanak az ingatlanok más országokhoz képest – többek között ez is kiderült a Deloitte Property Index 2024-es kiadásából, ami hétfőn jelent meg.

  • A fővárosok között Budapest a középmezőnyben van megfizethetőség alapján, még ha enyhén romlott is a megfizethetősége 2023 és 2022 között.

Számokban: Budapesten tavaly 10,4, országosan 10,2 évnyi átlagfizetést kellett félretenni egy átlagos, 70 négyzetméteres új építésű lakás megvásárlásához.

 

Igen, de: a Magyar Nemzeti Bank májusi Lakáspiaci jelentésében megjelent hasonló számítások alapján 2023-ban itthon országosan és Budapesten is javult a megfizethetőség. 

  • Budapest viszont a kevésbé megfizethető városok közé tartozik a jegybank összehasonlítása alapján is.

Felülnézet: az utóbbi 4-5 évben a kelet-közép-európai lakásárak dinamikus növekedésével csökkent az árszínvonalban tapasztalt korábbi jelentős különbség Európa fejlettebb régiói és a felzárkózó kelet-közép-európai országok között. 

  • „Az átrendeződés hatására 2023-ra például Olaszországban az új lakások fajlagos átlagára (2118 euró) mind a négy visegrádi ország fajlagos árszintje alá került, de Olaszországban már a használt lakások is olcsóbbak, mint a cseh, a szlovák és a lengyel használt lakások” – mondta Kohári Gábor, a Deloitte Magyarország ingatlantanácsadási szakértője.

Tágabb kontextus: nominális árszinteket nézve továbbra is Párizsban a legdrágábbak az új lakások Európában. Budapest ilyen szempontból Prágánál és Pozsonynál is olcsóbb, bár itt emelkedtek az árak a legnagyobb mértékben az európai fővárosok között 2023-ban.

  • A lakásbérleti díjak Budapesten a vizsgált 59 európai nagyváros közül a 18. legalacsonyabbak, és ez az érték a régiós országok fővárosaiban – például Prágában, Pozsonyban, Varsóban – tapasztalt bérleti díjaktól rendre elmarad.
  • Magyarországon épült tavaly a negyedik legkevesebb lakás 1000 főre vetítve a vizsgált 24 ország között a 2022-es évhez hasonlóan 2023-ban is.

Mi várható? A KSH Lakáspiaci árindexe alapján 2024 első negyedéve és 2023 első negyedéve között átlagosan 9,1 százalékkal nőttek az ingatlanárak, amely jóval nagyobb mértékű drágulás az előző negyedévekhez képest.

  • Arra ugyanakkor nehéz következtetni, hogy a megfizethetőség idén hogyan alakul, már csak azért is, mert a bérek idén eddig a várakozásokhoz képest jelentősebben nőnek. A 2024-es béremelkedésre vonatkozó előrejelzések 11,4 százalék körül szóródtak tavasszal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMediterrán élet egy pesti panel árából: így vesznek a magyarok dél-európai ingatlantEgyre több magyar vesz ingatlant Dél-Európában. Kik, hol, és miért? Utánajártunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA budapesti árak töredékéért kapni többszobás lakásokat egy olasz nyaralóhelyen, ahonnan eltűntek az oroszokA maffia beépítette, az oroszok eltartották, a koronavírus, a válság és a háború pedig ledózerolta az árakat egy festői olasz kisvárosban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy nagyon drága itthon a lakhatás, hogy az elmúlt két évben még javult is a megfizethetőségeMegint nekifut a kormány annak, hogy kamattámogatásokkal segítse a lakásszerzést, Lengyelországban viszont egy tervezett hasonló intézkedés miatt utcára mentek az emberek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérlés deloitte property index ingatlanpiac lakásbérlés lakhatás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 15:29 Adat, Pénz

Kivételesen jól járnak a nyugdíjasok a kormány inflációs tévedésével

Míg az utóbbi években a nyugdíjasok hitelezték az államot a novemberi visszamenőleges emelésig, idén nőhet a juttatások reálértéke, mert 6 százalék alatt marad az infláció.

Gergely Péter
2024. szeptember 9. 16:07 Pénz

Gyorsan 30-50 ezer forinthoz juthat, aki most vált bankot

Általánossá váltak a bankoknál a lakossági folyószámlák nyitásához kapcsolódó, több tízezer forintos egyszeri jóváírást ígérő akciók.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 12. 18:00 Közélet, Vállalat

Hírhedt bűnbanda gyárthatta a hatezer milliárdos magyar cég brazil kötvényét

Előkerült egy olyan dokumentumcsomag T. János György nevével, amelyhez hasonlóakat korábban egy kötvényhamisításban, gyémánt- és adócsalásban utazó brazil bűnbanda használt.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 12. 16:03 Vállalat, Világ

Alig lesz hozzáadott érték a BYD magyar gyárában, ha a kínai kormányon múlik

Állítólag arra kéri a kínai kormány az autógyártókat, hogy ne vigyék ki az országból a technológiájukat, külföldön szigorúan csak összeszerelést végezzenek.

Stubnya Bence
2024. szeptember 12. 10:41 Közélet, Vállalat

Nagyon tolná a kisvállalkozásokat a kormány, de honnan lesz hozzá dolgozó?

Javítaná az inflációs időszakot nagyon megszenvedő magyar kkv-k hatékonyságát az erre szakosodott államtitkárság, de az egyik legnagyobb bajukra egyelőre nem hoztak új ötletet.