Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. november 28. 13:03 Pénz

Nem véletlenül ijedtek meg a PMÁP-tulajdonosok az államkincstár kérdőívétől

Furcsa kérdésekkel készült a felhasználók számára a Magyar Államkincstár, melyet a Telex vett észre. A kérdőív célja a befektetési szokások vizsgálata, ugyanakkor a körülmények miatt sokan aggódni kezdtek, hogy más célja lehet az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK). 

Mi történt? Az Államkincstár állampapír-vásárlási felületein találkozhattak az ügyfelek az új, a felhasználók pénzügyi/befektetési ismereteit firtató kérdőívvel.

  • Többek között arra is kíváncsi az kérdőív, hogy mennyire vannak tisztában a vevők azzal, hogy a visszaváltási árfolyam bármikor megváltozhat
  • Illetve arra is rákérdeznek, hogy tervezik-e a papírok idő előtti visszaváltását. 

Miért fontos ez? Az állampapír vásárlásakor a lakossági befektető a saját pénzét adja oda az államnak, cserébe az állam egy bizonyos mértékű kamatot fizet neki, a kamat fizetése értelemszerűen a költségvetést terheli, ahol jövőre komoly nehézségek várhatók.

  • Az Európa-rekorder magyar infláció megjelenésével a kormány többek között igyekezett a lakossági megtakarításokat az állampapírok felé terelni. 
  • Az egyik legnépszerűbb konstrukció az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 2033/I sorozata volt, mely elemzők szerint 2024-ben 18 százalék kamatot fizet majd. 
  • A szériát 2023. november 28-ig lehetett megvásárolni, az utolsó pillanatban is ömlöttek a vevők.

Számokban: A Bankmonitor információi szerint a PMÁP-tulajdonosok 2023. november közepén összesen 6 672 milliárd forintot tartottak ilyen megtakarítási formában.

  • A portál szerint erre az államnak a 2024-es évre 1 200 milliárd forint kamatot kell majd fizetnie. 

 Igen, de: a kérdőív kapcsán a legnagyobb félelem, hogy mi történik akkor, ha az egyik mögöttes indok az, hogy az Államadósság Kezelő Központ így próbálja kideríteni, milyen arányban akarnák visszaváltani a befektetők a megtakarításaikat.

  • A visszaváltás oka pedig lehet az, hogy az inflációkövető papírok 2025-től kezdve már veszítenek a vonzerejükből
  • A PMÁP ugyanis jelenleg bármikor visszaváltható, kedvező, 1 százalékos díjjal, tehát alacsony infláció esetén megéri kiszállni hamarabb
  • Ez a díj azonban a szerződés szerint bármikor megemelhető 

Korábban Varga Mihály pénzügyminiszter illetve Kurali Zoltán, az ÁKK vezérigazgatója külön-külön is azt hangsúlyozták, hogy nem terveznek változtatni a PMÁP visszaváltási kondícióin, épp ezért furcsa, hogy pont ezt firtatja az azóta megjelent kérdőív.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz ákk állampapír árfolyam kamat pmáp visszaváltás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.