Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. november 21. 16:27 Pénz

Legdrágább a narancslé

(A szerző a HOLD Alapkezelő részvényelemzője)

Két mezőgazdasági nyersanyag látványosan szembe megy a terményárak aktuális globális trendjével.

A mezőgazdasági nyersanyagárak jelentős csökkenésen vannak túl a 2022-es csúcsuk óta. Ennek egyik magyarázata a csökkenő gázárakban keresendő, tekintve, hogy a mezőgazdászok egyik legnagyobb költségeleme a műtrágya, amelynek előállítása sok energiát (gázt) igényel. A mezőgazdasági nyersanyagok közül a kukorica az egyik leginkább műtrágyaigényes, így nem csoda, hogy a kukoricaárak mérséklődtek leginkább: dollárban több mint 30 százalékot, de a búza és a szójabab is 27 és 12 százalékot esett.

A nyersanyagárak alakulásában a dollárárfolyam is meghatározó jelentőségű. Az erős dollár a kitermelés növelésére ösztönzi az Amerikán kívüli mezőgazdászokat, mert megnő a bevételük helyi devizában számolva. A kitermelés növelése viszont csökkenti a terményárakat, így kijelenthető, hogy a világpiaci nyersanyagárak inverz módon korrelálnak az amerikai dollárral.

Az ábrán látszik, hogy amikor gyengülő trendben van a dollár, akkor erősödő trendbe fordulnak a mezőgazdasági nyersanyagárak: az értékek alapján körülbelül 0,4-es negatív korrelációs együttható számolható a teljes időszakra.  

Nincs szabály kivételek nélkül: csak idén 36 százalékot ralizott a cukor árfolyama, semmibe véve az alacsonyabb műtrágyaárak és erős dollár okozta szembeszélt. A világ fő cukorkitermelő országaiban (India, Thaiföld) kedvezőtlenül alakult az időjárás, így mindenki a brazil exportra számított. A latin-amerikai ország viszont logisztikai problémákkal küszködik, egy óriási új cukorrakodó terminál átadása 2025-re csúszott, és a helyi zivataros időjárás hatására elhúzódtak a hajók berakodásainak időtartama. 

Ugyanilyen kivétel a narancslé határidős árfolyama, ami a kereskedése (tehát 1967!) óta a legmagasabb árfolyamon mozog. Az áremelkedés itt is a kínálatcsökkenésből ered, amelynek oka a kedvezőtlen időjárás Amerikában, Brazíliában és Mexikóban, valamint egy agresszív bakteriális megbetegedés – sárgasárkány-kór –, ami erősen tizedeli a termést.

Ilyen jelentős áremelkedés valószínűleg elégetett pár shortost, akik stop nélkül nyitottak eladási pozíciót ezekben az eszközökben. 

A határidős piacokon egy terméknek több árfolyama is lehet – attól függően, hogy milyen dátumon kell leszállítani az adott terméket. Az a jellemző, hogy egy termék határidős árfolyama magasabb, mint a spot (azaz jelenlegi) árfolyama, ezt contango-nak hívják. Ennek az ellentéte a backwardation, amikor a határidős árfolyam alacsonyabb, mint a spot árfolyam, ilyenkor a befektetők arra számítanak, hogy a jövőben esni fog a termék árfolyama – piaci turbulenciák és anomáliák esetén szokott ez előfordulni. 

Az alábbi ábrán látható, hogy a narancslé spot árfolyama közel 420 dollár, míg a „két év múlvai” narancslé-koncentrátum ára már a 300 dollárt közelíti. 

A piaci dinamikák egyik klasszikus esete, hogy ahol felüti a fejét a spekuláció, ott nemsokára nagy erővel jelenik meg a volatilitás. Egy vártnál kedvezőbb termésadat azonban meredek korrekciót hozhat az említett két mezőgazdasági nyersanyagárában. Csak győzzzék-győzzük kivárni… 

A szerző további cikkei a HOLDBLOG-on olvashatóak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz holdblog mezőgazdaság narancslé Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2023. december 6. 04:34 Pénz

A külföldi befektetők összeszerelő üzemeire épített gazdaságban a GDP nőhet, de a bérek alig

A fejlett országok közül Magyarországon marad helyben a GDP egyik legkisebb része.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.