Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 30. 09:19 Pénz

A sok készpénzt használóknak kedvez Mészáros Lőrinc bankja

Egy jegybanki szabályozás nyomán újra szaporodnak az országban a bankautomaták, új bejelentése alapján ennek a folyamatnak az élére állna a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank.

Mi történt? Az MBH Bank bejelentette, hogy jövő év végéig a jelenlegi 900-ról több mint 1600-ra növeli a bankautomatáinak számát.

  • Az ATM-park bővítésével és modernizálásával a bank célja a piacvezető szerep megszerzése, mondta nemrég egy Portfolio.hu-nak adott interjúban Egerszegi Ádám, a bank általános vezérigazgató-helyettese.
 

Tágabb kontextus: Ahogy a fenti ábrán is látszik, Magyarországon 2018 óta trendszerűen csökken az ATM-ek száma.

  • Tavaly év vége és idén június között viszont volt egy megugrás, aminek ahhoz lehet köze, hogy idén februárban vált hatályossá az a jegybanki rendelet, amely előírja, hogy egy banknak minimálisan hány automatát kell fenntartania.

Számokban: 2021 végén a Portfolio.hu felmérése szerint az OTP-nek volt a legtöbb bankautomatája országosan (1900), második helyen az azóta MBH-ba olvadó Takarékbank állt (800), harmadik helyen pedig a K&H volt mintegy 480 ATM-mel.

Előzmények: a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB összeolvadásával idén májusban jött létre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank, amely még korábban megvette a Sberbank hitelállományát, és azóta a győri központú Duna Takarék Bankot is. A HVG értesülése szerint hozzá kerül a lakástakarék-konstrukcióiról ismert Fundamenta is.

Felülnézet: a bank korábban az egész piacot felforgató digitális innovációkat ígért, ugyanakkor Egerszegi Ádám szerint a 2022-től jelentkező kedvezőtlenebb piaci helyzet miatt belső technológiai feladatok elvégzésére és a konszolidációra fókuszáltak üzleti expanziót támogató fejlesztések helyett.

  • Megemlítette ugyanakkor, hogy mostanában elindul a megújult lakossági applikációjuk, és az új befektetési bankjuk is új technológiai platformot kap.

A bank hosszabb távú tervei között szerepel még a nemzetközi terjeszkedés és a tőzsdei tőkebevonás is, ezekre vonatkozóan van egy ütemtervük, amely szerint haladnak.

  • A nemzetgazdaságilag kiemelt projektté nyilvánított az új budapesti irodaházukba pedig a tervek szerint 2026-ban költöznének be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam közelében köthet ki a piacát uraló FundamentaA Fundamenta felvásárlásával egy hajdanán fontos piac vezetőjét szerezheti meg valamely állam-, illetve kormányközeli szereplő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz atm bankautomata készpénz mbh bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2023. december 6. 04:34 Pénz

A külföldi befektetők összeszerelő üzemeire épített gazdaságban a GDP nőhet, de a bérek alig

A fejlett országok közül Magyarországon marad helyben a GDP egyik legkisebb része.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.