Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 30. 09:19 Pénz

A sok készpénzt használóknak kedvez Mészáros Lőrinc bankja

Egy jegybanki szabályozás nyomán újra szaporodnak az országban a bankautomaták, új bejelentése alapján ennek a folyamatnak az élére állna a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank.

Mi történt? Az MBH Bank bejelentette, hogy jövő év végéig a jelenlegi 900-ról több mint 1600-ra növeli a bankautomatáinak számát.

  • Az ATM-park bővítésével és modernizálásával a bank célja a piacvezető szerep megszerzése, mondta nemrég egy Portfolio.hu-nak adott interjúban Egerszegi Ádám, a bank általános vezérigazgató-helyettese.
 

Tágabb kontextus: Ahogy a fenti ábrán is látszik, Magyarországon 2018 óta trendszerűen csökken az ATM-ek száma.

  • Tavaly év vége és idén június között viszont volt egy megugrás, aminek ahhoz lehet köze, hogy idén februárban vált hatályossá az a jegybanki rendelet, amely előírja, hogy egy banknak minimálisan hány automatát kell fenntartania.

Számokban: 2021 végén a Portfolio.hu felmérése szerint az OTP-nek volt a legtöbb bankautomatája országosan (1900), második helyen az azóta MBH-ba olvadó Takarékbank állt (800), harmadik helyen pedig a K&H volt mintegy 480 ATM-mel.

Előzmények: a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB összeolvadásával idén májusban jött létre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank, amely még korábban megvette a Sberbank hitelállományát, és azóta a győri központú Duna Takarék Bankot is. A HVG értesülése szerint hozzá kerül a lakástakarék-konstrukcióiról ismert Fundamenta is.

Felülnézet: a bank korábban az egész piacot felforgató digitális innovációkat ígért, ugyanakkor Egerszegi Ádám szerint a 2022-től jelentkező kedvezőtlenebb piaci helyzet miatt belső technológiai feladatok elvégzésére és a konszolidációra fókuszáltak üzleti expanziót támogató fejlesztések helyett.

  • Megemlítette ugyanakkor, hogy mostanában elindul a megújult lakossági applikációjuk, és az új befektetési bankjuk is új technológiai platformot kap.

A bank hosszabb távú tervei között szerepel még a nemzetközi terjeszkedés és a tőzsdei tőkebevonás is, ezekre vonatkozóan van egy ütemtervük, amely szerint haladnak.

  • A nemzetgazdaságilag kiemelt projektté nyilvánított az új budapesti irodaházukba pedig a tervek szerint 2026-ban költöznének be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam közelében köthet ki a piacát uraló FundamentaA Fundamenta felvásárlásával egy hajdanán fontos piac vezetőjét szerezheti meg valamely állam-, illetve kormányközeli szereplő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz atm bankautomata készpénz mbh bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.