Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 30. 09:19 Pénz

A sok készpénzt használóknak kedvez Mészáros Lőrinc bankja

Egy jegybanki szabályozás nyomán újra szaporodnak az országban a bankautomaták, új bejelentése alapján ennek a folyamatnak az élére állna a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank.

Mi történt? Az MBH Bank bejelentette, hogy jövő év végéig a jelenlegi 900-ról több mint 1600-ra növeli a bankautomatáinak számát.

  • Az ATM-park bővítésével és modernizálásával a bank célja a piacvezető szerep megszerzése, mondta nemrég egy Portfolio.hu-nak adott interjúban Egerszegi Ádám, a bank általános vezérigazgató-helyettese.
 

Tágabb kontextus: Ahogy a fenti ábrán is látszik, Magyarországon 2018 óta trendszerűen csökken az ATM-ek száma.

  • Tavaly év vége és idén június között viszont volt egy megugrás, aminek ahhoz lehet köze, hogy idén februárban vált hatályossá az a jegybanki rendelet, amely előírja, hogy egy banknak minimálisan hány automatát kell fenntartania.

Számokban: 2021 végén a Portfolio.hu felmérése szerint az OTP-nek volt a legtöbb bankautomatája országosan (1900), második helyen az azóta MBH-ba olvadó Takarékbank állt (800), harmadik helyen pedig a K&H volt mintegy 480 ATM-mel.

Előzmények: a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB összeolvadásával idén májusban jött létre a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank, amely még korábban megvette a Sberbank hitelállományát, és azóta a győri központú Duna Takarék Bankot is. A HVG értesülése szerint hozzá kerül a lakástakarék-konstrukcióiról ismert Fundamenta is.

Felülnézet: a bank korábban az egész piacot felforgató digitális innovációkat ígért, ugyanakkor Egerszegi Ádám szerint a 2022-től jelentkező kedvezőtlenebb piaci helyzet miatt belső technológiai feladatok elvégzésére és a konszolidációra fókuszáltak üzleti expanziót támogató fejlesztések helyett.

  • Megemlítette ugyanakkor, hogy mostanában elindul a megújult lakossági applikációjuk, és az új befektetési bankjuk is új technológiai platformot kap.

A bank hosszabb távú tervei között szerepel még a nemzetközi terjeszkedés és a tőzsdei tőkebevonás is, ezekre vonatkozóan van egy ütemtervük, amely szerint haladnak.

  • A nemzetgazdaságilag kiemelt projektté nyilvánított az új budapesti irodaházukba pedig a tervek szerint 2026-ban költöznének be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állam közelében köthet ki a piacát uraló FundamentaA Fundamenta felvásárlásával egy hajdanán fontos piac vezetőjét szerezheti meg valamely állam-, illetve kormányközeli szereplő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz atm bankautomata készpénz mbh bank Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.