Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 25. 13:25 Vállalat

Az állam közelében köthet ki a piacát uraló Fundamenta

Tavasz vége óta eladó a Fundamenta lakás-takarékpénztár (ltp) a Telex értesülése szerint. A lehetséges felvásárlók között az OTP-t, az Erstét és a Mészáros Lőrinc-féle óriásbankot, az MBH-t említi az újság, a Telex szerint főleg az utóbbi két szereplő tűnik esélyesnek. A végleges ajánlatra a következő hetekben derülhet fény.

Miért fontos ez? A jórészt a németországi Bausparkasse Schwäbisch Hall AG – az ottani legnagyobb, közel százéves múltú lakástakarék-pénztár – többségi tulajdonában álló Fundamenta a háromszereplős magyar ltp-piac legrégebbi résztvevője. Noha az lakástakarék-rendszerrel a kormány 2018 őszén hirtelen leszámolt (ezt később bővebben kifejtjük), idén tavasszal mozgolódás indult az ágazatban, az OTP és az Erste is új termékekkel jelent meg.

Előzmények: a Fundamenta 1997-ben jelent meg Magyarországon, a fülbemászó reklámoktól kezdve a plüssrókákon keresztül a felmatricázott céges autók hadáig sok emlékezetes elemmel felépítve a márkáját. Ezzel egy időben az állam is elkezdte támogatni a lakossági ügyfeleknek, lakásszövetkezeteknek és társasházaknak nyújtott konstrukciót.

  • Húsz évvel később, mielőtt a kormány leállította volna az ltp-k támogatását, a Fundamenta stabilan vezette a piacot a mérlegfőösszeg – tehát a kiutalt hitelek, az intézményekben elhelyezett pénz és a saját tőke összege – alapján, kihívói ekkor az OTP és az Erste mellett az Aegon voltak.
  • 2018 után a Fundamenta mérlegfőösszege lassuló ütemben nőtt, majd stagnálásába fordult. Az ltp-piac felforgatása után a Fundamenta új lakástakarékossági termékekkel jelent meg, amelyek révén jellemzően kevesebb szerződést kötött, de nagyobb megtakarításokkal. Állampapírok forgalmazását is megkezdte a vállalat, és új üzletágakat is indított.

Alulnézet: az öt éve megszüntetett konstrukcióban ha valaki lakás vagy ház vásárlására, felújítására szolgáló ltp-szerződést kötött, akkor az állam a megtakarításaira 30 százalékos, de legfeljebb évi 72 ezer forintos támogatást adott. Sokan rokonok, ismerősök bevonásával több szerződést is kötöttek a céljaik eléréséhez.

  • Azzal indokolta a támogatás megszüntetését a javaslatot a parlamentnek benyújtó Bánki Erik, hogy a „lakástakarék-program mára egy, az állam és az adófizetők számára költséges, de nem hatékony konstrukcióvá vált”.
  • Akár „medence vagy szauna” építésére is fel lehetett használni a támogatott megtakarítást a fideszes politikus akkori indoklása alapján, aki szerint a csok alkalmasabb eszköz az ingatlanvásárlások ösztönzésére, aminek esetében gyermekvállalás is szükséges az állami támogatás folyósításához.

Mi várható? A tranzakcióban potenciálisan érintett szereplőket péntek reggel megkerestük, de egyelőre egyikük sem kommentálta a felvásárlás lehetőségét. Mindenesetre a Telex szerint a felvásárlásra esélyes MBH és Erste is kapcsolódik a kormányzathoz, az ltp-piac emblematikus szereplője így közelebb kerülhet az államhoz:

  • az MBH közel felerészben Mészáros Lőrinchez köthető, továbbá a Matolcsy Ádám köréhez tartozó Száraz Istvánnak is 20 százalék fölötti érdekeltsége van a hitelintézetben (az MKB és a Takarékbank fúziójával létrejött óriásbank mérlegfőösszege 10600 milliárd forint). Az államnak 30,35 százalékos tulajdonrésze van a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül.
  • Az Erste tulajdonszerkezetében 15 százalékkal van jelen a magyar állam, szintén a Corvinus Zrt. útján.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokkhatás alatt a lakástakarékos cégek, de mégis, mi lehet a kormány célja ezzel?Pánikolva rohamozó ügyfelek, komolyan vehetetlen kormánypárti érvek, rejtett szándékok - értelmezzük a lakástakarék-rendszer megszüntetését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMáshová terelné a pénzt a kormány azzal, hogy megszünteti a legnépszerűbb állami lakástámogatási formátTúl nagy volt az extraprofit, meg amúgy is ott van a CSOK – erre hivatkozva szüntetné meg a kormánypárt a lakásra gyűjtők állami támogatását. De a lakáslottó is nyerhet a lakástakarék megszüntetésén.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat fundamenta lakástakarék lakástakarék-pénztár ltp Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Debreczeni Anna
2023. szeptember 28. 13:22 Támogatói tartalom, Vállalat

Az Excel-mentes pénzügy még a jövő zenéje, de már elindultunk felé

Automatizációra, a kollégák képzésére és riportingra terveznek a legtöbbet költeni a CFO-k a következő években

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 28. 12:02 Vállalat, Világ

Rendőri felügyelet alá került az egykor második leggazdagabb kínai üzletember, szintet léphet a kínai ingatlanpiac válsága

Rendőri fellügyelet alatt van az Evergrande alapító-vezére, a Country Garden gigantikus veszteséget fog elszenvedni, a hitelezők futhatnak a pénzük után.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 28. 04:34 Vállalat

Logisztikai nyűgből kovácsolt sikeres, profitot termelő vállalkozást a magyar Booklog

A könyvkiadás és -kereskedelem sokszor rögtönzött raktározási megoldásain igyekezett javítani Banyó Péter és Banyó Tamás, aminek egy logisztikai cég alapítása lett a vége.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.