Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2022. december 15. 15:26 Pénz, Támogatói tartalom

Érdemes odafigyelni, mert 50-100 százalékos különbséget is találtunk a karácsonyi menü hozzávalóinak árában

Leginkább az élelmiszereken spórolnak a magyarok az idei karácsonykor, amin nincs mit csodálkozni a novemberben mért rekordmagas, 44 százalékos élelmiszerár-drágulás után.

A magyar vásárlók számos módszerrel próbálnak védekezni az elszálló árakkal szemben az egyik biztosító felmérése szerint. Kétharmaduk vásárol olcsóbb élelmiszert, több mint felük egyszerűbb és olcsóbb ételeket készít – csak ezután következik a termosztát alacsonyabb hőmérsékletre állítása és a lámpák lekapcsolása a spórolási megoldások között. A megkérdezettek többsége az idei karácsonyi ajándékra is kevesebbet tervez költeni a tavalyinál, míg harmaduk ugyanannyit – a válaszadók átlagosan 29 400 forintot szánnak karácsonyi ajándékokra. Az ötödik legnépszerűbb spórolási módszer – főként a 30-39 éves korosztályban – az otthoni főzés volt az étterembe járás vagy a házhoz rendelés helyett.*Forrás: az NN Biztosító 2022. novemberi felmérése.

Megnéztük, mennyibe kerül most négy áruházláncban a sok család karácsonyi asztalára kerülő gesztenyés pulyka, desszertnek pedig mézes-mascarponés kuglófot választottuk.

A recepteket egy négyfős, két felnőttből és két gyerekből álló család igényeihez szabtuk. Az árakat december 9-én, néhány esetben 13-án vettük fel a különböző láncok áruházaiban. Fontos kiemelni, hogy az árak azóta változhattak, és azt is, hogy a termékek online árai eltérhetnek a bolti áraktól.

A mostani összehasonlítás annyiban formabontó, hogy teljesen az adott receptre szabtuk a termékek mennyiségeit. Ezeket minden esetben jelöljük az összehasonlítás megkönnyítésére. Mindig a legolcsóbbat kerestük az adott termékből, ami akciós is lehetett. Az is előfordulhat természetesen, hogy valaki máshogy, más összetevőkkel készíti a gesztenyés pulykát vagy a kuglófot – mi egy alapreceptet vettünk most az összehasonlításhoz.

Összességében nagy árversenyt tapasztaltunk ezen a téren is az áruházláncok között, a végső sorrendet pedig mindkét esetben a legnagyobb tételt jelentő pulykamellfilé, illetve a mascarpone ára szabta meg.

A menühöz legolcsóbban az Auchanban vásárolhatjuk meg az alapanyagokat, itt 11 192 forintból lehet kihozni a két ételt. A második legolcsóbb (Interspar) menü ennél 67 forinttal volt drágább. Az Aldinál 11 398 forint lenne a menüsor, míg a legdrágább ezúttal a Tesco lett, ahol 14 746 forint a két kiválasztott recept elkészítése. Igaz, egyetlen tétel, a pulykamell okozta az eltérés nagy részét, ami a Tescónál több mint 1500 forinttal kerül többe a második legdrágább Intersparénál is.

Ha külön-külön nézzük a recepteket, további eltérések láthatók. A főfogás, a gesztenyés pulyka az Auchannál a legolcsóbb, a recept mennyiségei alapján számolva, 7701 forintból jön ki, ami négy főre lebontva fejenként 1925 forintot jelent. A legdrágább a Tescónál lenne ez az étel, 10 580 forint, mert itt a pulykamell a többi áruház átlagárához képest jóval magasabb, és – bár nem ekkora különbséggel – , de a dióbél is itt volt a legdrágább felmérésünk szerint. (A mennyiségeket a legalsó két táblázatban jelöltük a termékek mellett.)

A mézes-mascarponés kuglóf árát a mascarpone ára határozta meg leginkább, 500 gramm 1300-2000 forint között mozgott. Nagyobb tételek voltak még a dióbél és az akácméz, amelyekből lényegesen kevesebb kellett ehhez a recepthez (50 gramm és 75 gramm), de ezek más karácsonyi ételekhez is nélkülözhetetlen összetevők, így jellemzően nagyobb mennyiséget vásárolunk belőlük.

A legolcsóbb mascarpone az Intersparé lett, majd az Aldié. Az Auchan mascarponéja lett a harmadik, és a gesztenyés pulykához hasonlóan a legdrágább ennél az alapanyagnál is a Tesco lett, ahol egyébként az összes említett összetevőnek a legmagasabb volt az ára. A végső sorrend ennek megfelelően alakult, ahogy a grafikonon is látszik.

Ha egyenként nézzük az alapanyagokat, láthatjuk, hogy nem ritkák az 50-100 százalékos eltérések sem az árakban.

A gesztenyepürénél csaknem 50 százalék volt a különbség a legolcsóbb (Auchan) és a ledrágább (Interspar) között, de a zsemlekockánál már 75 százalékos eltérést találtunk a legolcsóbb és a legdrágább tétel között, míg a szőlőknél akár több mint 100 százalékos különbség is előfordult, ahogy a grafikonon is látszik.
Az étcsokoládé, a kakaópor, a tej, az aszalt szilva áraiban nem volt ekkora különbség, de ezeknél is érdemes megnézni a kiszerelést és az egységárat vásárláskor.

A cikk megjelenését az Auchan Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Támogatói tartalom auchan bevásárlás támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.