Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Kelet-Európa fegyveripara a hidegháború óta nem látott ütemben gyárt tüzérségi lövedékeket és egyéb katonai felszereléseket, mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát. A Reutersnek nyilatkozó közel egy tucat kormányzati és vállalati döntéshozó és elemző szerint a konfliktus új lehetőségeket kínál a régió fegyveriparának a fejlesztésére.

„Figyelembe véve az Ukrajnában zajló háború alakulását és számos ország hozzáállását a védelmi költségvetések növeléséhez, a következő években reális esély van belépni új piacokra és növelni az exportbevételeket” – mondta Sebastian Chwalek, a lengyel PGZ fegyvergyártó vezérigazgatója.

Az állami tulajdonban lévő PGZ több mint 50 fegyver- és lőszergyártó vállalatot ellenőriz, amelyek számos különböző harcászati eszközt gyártanak a páncélozott szállítóeszközöktől kezdve a pilóta nélküli légirendszerekig. A vállalat a következő évtizedben 1,8 milliárd dollár befektetését tervezi, ami több mint kétszerese a háború előtti célnak.

Más lengyel, cseh és szlovák gyártók is növelik a termelési kapacitást a Reuters szerint. Amíg az orosz támadás után Ukrajna várt a nyugati fegyverekre, készleteit kelet-európai országok raktáraiból pótolták a szovjet gyártmányú fegyvereihez. Ahogy az Ukrajnát támogató országok készletei elkezdtek csökkeni, a környékbeli fegyvergyártók mind a régebbi, mind pedig a modern berendezések gyártását elkezdték felpörgetni.

Ukrajna közel 2,1 milliárd dollár értékű fegyvert és felszerelést kapott cseh cégektől, ami hozzájárul ahhoz, hogy a cseh fegyverexport idén lesz a legmagasabb 1989 óta. Az ágazat számos vállalata új munkahelyeket és kapacitásokat teremtett. “A cseh védelmi ipar számára az ukrajnai konfliktus és az általa nyújtott segítség egyértelműen olyan lökést jelent, amelyet az elmúlt 30 évben nem tapasztaltunk” – mondta Tomas Kopecny cseh védelmi miniszterhelyettes a Reutersnek.

Ukrán katona a donyecki frontnál. Fotó: AFP

A magyar kormány az ukrajnai háború előtt is jelentett be fejlesztéseket. 2017 elején jelentette be, hogy 2026-ig 3500 milliárd forintot fog költeni a honvédelmére és a védelmi ipar fejlesztésére a Zrínyi 2026 nevű program keretében.

A program részeként épült fel Kiskunfélegyházán a cseh licensz által gyártott kézifegyvergyár, illetve Zalaegerszegen fog felépülni a német Lynx csapatszállító harcjárműveket összeszerelő gyártósor is. Továbbá az ukrajnai háború következtében Magyarországon ismét felmerült csapásmérő drónok vásárlása vagy esetleges gyártása.

Azonban a hazai fegyveriparra az orosz-ukrán háború nincs olyan pozitív hatással, mint a cseh vagy a lengyel védelmi iparra, ugyanis Magyarország velük szemben nem szállít fegyvereket Ukrajnának, és nem vesz részt az ukrán hadsereg felszerelésének a karbantartásában és fejlesztésében sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtakAz invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

Pénz fegyvergyártás Kelet-Európa orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Torontáli Zoltán
2023. január 25. 12:59 Pénz, Világ

Brutálisan átrendezi az élelmiszerpiacot az infláció, a saját márkás termékek áraival nehéz versenyezni

Nagyon sokat lehet fogni az élelmiszereken, ha a vásárlók tudatosabbak, márpedig a magas infláció miatt egyre inkább azzá válnak.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.