Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Kelet-Európa fegyveripara a hidegháború óta nem látott ütemben gyárt tüzérségi lövedékeket és egyéb katonai felszereléseket, mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát. A Reutersnek nyilatkozó közel egy tucat kormányzati és vállalati döntéshozó és elemző szerint a konfliktus új lehetőségeket kínál a régió fegyveriparának a fejlesztésére.

„Figyelembe véve az Ukrajnában zajló háború alakulását és számos ország hozzáállását a védelmi költségvetések növeléséhez, a következő években reális esély van belépni új piacokra és növelni az exportbevételeket” – mondta Sebastian Chwalek, a lengyel PGZ fegyvergyártó vezérigazgatója.

Az állami tulajdonban lévő PGZ több mint 50 fegyver- és lőszergyártó vállalatot ellenőriz, amelyek számos különböző harcászati eszközt gyártanak a páncélozott szállítóeszközöktől kezdve a pilóta nélküli légirendszerekig. A vállalat a következő évtizedben 1,8 milliárd dollár befektetését tervezi, ami több mint kétszerese a háború előtti célnak.

Más lengyel, cseh és szlovák gyártók is növelik a termelési kapacitást a Reuters szerint. Amíg az orosz támadás után Ukrajna várt a nyugati fegyverekre, készleteit kelet-európai országok raktáraiból pótolták a szovjet gyártmányú fegyvereihez. Ahogy az Ukrajnát támogató országok készletei elkezdtek csökkeni, a környékbeli fegyvergyártók mind a régebbi, mind pedig a modern berendezések gyártását elkezdték felpörgetni.

Ukrajna közel 2,1 milliárd dollár értékű fegyvert és felszerelést kapott cseh cégektől, ami hozzájárul ahhoz, hogy a cseh fegyverexport idén lesz a legmagasabb 1989 óta. Az ágazat számos vállalata új munkahelyeket és kapacitásokat teremtett. “A cseh védelmi ipar számára az ukrajnai konfliktus és az általa nyújtott segítség egyértelműen olyan lökést jelent, amelyet az elmúlt 30 évben nem tapasztaltunk” – mondta Tomas Kopecny cseh védelmi miniszterhelyettes a Reutersnek.

Ukrán katona a donyecki frontnál. Fotó: AFP

A magyar kormány az ukrajnai háború előtt is jelentett be fejlesztéseket. 2017 elején jelentette be, hogy 2026-ig 3500 milliárd forintot fog költeni a honvédelmére és a védelmi ipar fejlesztésére a Zrínyi 2026 nevű program keretében.

A program részeként épült fel Kiskunfélegyházán a cseh licensz által gyártott kézifegyvergyár, illetve Zalaegerszegen fog felépülni a német Lynx csapatszállító harcjárműveket összeszerelő gyártósor is. Továbbá az ukrajnai háború következtében Magyarországon ismét felmerült csapásmérő drónok vásárlása vagy esetleges gyártása.

Azonban a hazai fegyveriparra az orosz-ukrán háború nincs olyan pozitív hatással, mint a cseh vagy a lengyel védelmi iparra, ugyanis Magyarország velük szemben nem szállít fegyvereket Ukrajnának, és nem vesz részt az ukrán hadsereg felszerelésének a karbantartásában és fejlesztésében sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtakAz invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz fegyvergyártás Kelet-Európa orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Pálos Máté
2023. szeptember 26. 14:25 Pénz

A Mol után az OTP is betörhet a legnagyobb régiós piacra

Az OTP mércéjével is jelentős felvásárlás lenne a lengyel Valobank megszerzése és a lengyel működés megkezdése.

Váczi István
2023. szeptember 25. 04:34 Közélet, Pénz

Másfél éven belül eldőlhet, Európában marad-e Magyarország

Orbán Viktor és Nagy Márton is a növekedés évének hirdette meg 2024-et, de elkerüli-e az ország a következő években, hogy török vagy latin-amerikai spirálba kerüljön?

Fontos

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.