Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Kelet-Európa fegyveripara a hidegháború óta nem látott ütemben gyárt tüzérségi lövedékeket és egyéb katonai felszereléseket, mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát. A Reutersnek nyilatkozó közel egy tucat kormányzati és vállalati döntéshozó és elemző szerint a konfliktus új lehetőségeket kínál a régió fegyveriparának a fejlesztésére.

„Figyelembe véve az Ukrajnában zajló háború alakulását és számos ország hozzáállását a védelmi költségvetések növeléséhez, a következő években reális esély van belépni új piacokra és növelni az exportbevételeket” – mondta Sebastian Chwalek, a lengyel PGZ fegyvergyártó vezérigazgatója.

Az állami tulajdonban lévő PGZ több mint 50 fegyver- és lőszergyártó vállalatot ellenőriz, amelyek számos különböző harcászati eszközt gyártanak a páncélozott szállítóeszközöktől kezdve a pilóta nélküli légirendszerekig. A vállalat a következő évtizedben 1,8 milliárd dollár befektetését tervezi, ami több mint kétszerese a háború előtti célnak.

Más lengyel, cseh és szlovák gyártók is növelik a termelési kapacitást a Reuters szerint. Amíg az orosz támadás után Ukrajna várt a nyugati fegyverekre, készleteit kelet-európai országok raktáraiból pótolták a szovjet gyártmányú fegyvereihez. Ahogy az Ukrajnát támogató országok készletei elkezdtek csökkeni, a környékbeli fegyvergyártók mind a régebbi, mind pedig a modern berendezések gyártását elkezdték felpörgetni.

Ukrajna közel 2,1 milliárd dollár értékű fegyvert és felszerelést kapott cseh cégektől, ami hozzájárul ahhoz, hogy a cseh fegyverexport idén lesz a legmagasabb 1989 óta. Az ágazat számos vállalata új munkahelyeket és kapacitásokat teremtett. “A cseh védelmi ipar számára az ukrajnai konfliktus és az általa nyújtott segítség egyértelműen olyan lökést jelent, amelyet az elmúlt 30 évben nem tapasztaltunk” – mondta Tomas Kopecny cseh védelmi miniszterhelyettes a Reutersnek.

Ukrán katona a donyecki frontnál. Fotó: AFP

A magyar kormány az ukrajnai háború előtt is jelentett be fejlesztéseket. 2017 elején jelentette be, hogy 2026-ig 3500 milliárd forintot fog költeni a honvédelmére és a védelmi ipar fejlesztésére a Zrínyi 2026 nevű program keretében.

A program részeként épült fel Kiskunfélegyházán a cseh licensz által gyártott kézifegyvergyár, illetve Zalaegerszegen fog felépülni a német Lynx csapatszállító harcjárműveket összeszerelő gyártósor is. Továbbá az ukrajnai háború következtében Magyarországon ismét felmerült csapásmérő drónok vásárlása vagy esetleges gyártása.

Azonban a hazai fegyveriparra az orosz-ukrán háború nincs olyan pozitív hatással, mint a cseh vagy a lengyel védelmi iparra, ugyanis Magyarország velük szemben nem szállít fegyvereket Ukrajnának, és nem vesz részt az ukrán hadsereg felszerelésének a karbantartásában és fejlesztésében sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtakAz invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkUkrajna megváltoztatta a háborút, de nem a népszerű klisék menténA hangzatos kijelentésekkel szemben a tank egyelőre nem akar kihalni a csataterekről, arra viszont senki sem számított, hogy a civil drónok ilyen nagy jelentőségre tesznek szert.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz fegyvergyártás Kelet-Európa orosz-ukrán háború Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.