Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2022. szeptember 16. 15:27 Pénz, Világ

Ázsiai hitellel pótolná a befagyasztott uniós pénzeket Lengyelország

Ha az Európai Unió továbbra is blokkolja az eredetileg Lengyelországnak szánt eurómilliárdokat, akkor Varsó ázsiai hitelekkel pótolná a hiányzó pénzt – mondta a lengyel miniszterelnök-helyettes, Piotr Glinski egy interjúban.

Lengyelországnak 36 milliárd euró – 24 milliárd vissza nem térítendő támogatás és 12 milliárd kedvezményes hitel – járna az uniós helyreállítási alapból (RRF). Az EU azonban Magyarországhoz hasonlóan visszatartja a fizetést a jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint hiába módosítottak a lengyelek az unió által bírált igazságügyi reformon, további változtatásokra lenne szükség.

Glinski az idézett interjúban „primitív zsarolásnak” nevezte az uniós pénzek befagyasztását, ami szerinte a jobboldali kormány leváltását célozza. Megerősítette a kormány korábbai kijelentéseit, hogy elkezdik az uniótól várt pénzt költeni fejlesztésekre. Ha pedig mégsem érkezik meg a pénz, akkor máshonnan fognak hitelt szerezni.

Talán Ázsiából? Ha vannak lehetőségeid, meg kell őket fontolni

– mondta.

Mateusz Morawiecki miniszerelnök a múlt héten kijelentette, hogy nem hajlandóak többet tenni a helyreállítási alap megszerzéséért.

Ha Brüsszel továbbra is visszatartja a járványügyi támogatást, akkor majd megoldjuk anélkül

– mondta.

Lengyelország mellett Magyarország az egyetlen ország, amelynek jogállamisági problémákra hivatkozva nem fizették ki eddig a helyreállítási pénzeket. Az ügyben a legfrissebb hír, hogy a Reuters szerint a 2021-2027-es időszakra járó teljes magyarországi felzárkóztatási keret akár 70 százalékát, közel 16 milliárd eurót is visszatarthat a Bizottság a helyreállítási pénzek mellett.

Pénz Világ európai bizottság Európai Unió európai uniós támogatás Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.