Hírlevél feliratkozás
Kun-Welsz Edit
2022. április 5. 09:54 Pénz

A fegyvergyártás is lehet felelős befektetés?

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.)

A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból felelősnek minősített (ESG) befektetéseket már számos kritika érte, és ezek a hangok az elmúlt hónapokban úgy tűnik, hogy még inkább felerősödtek. Bizonyos esetekben érthetetlen volt az alkoholgyártók büntetése vagy akár bizonyos dohányipari vagy energiacégek kizárása. Egy területen azonban viszonylag nagy konszenzus mutatkozott az ESG befektetési körből kizárandó szektorokat illetően: a fegyvergyárak és a hadiipart egyéb módon kiszolgáló cégek esetében. A már bő egy hónapja zajló orosz-ukrán háború viszont rávilágított arra, hogy akár erre a szektorra is lehetne a felelős befektetések szemüvegén át tekinteni.

A HOLDBLOG-on részletesen írok a trendről, hogy a konfliktus kezdete óta egyre több vélemény jelenik meg arról, hogy most a felelős befektetői viselkedésnek a hadiipar felé kellene fordulnia, hiszen ezáltal a befektetők támogatják Ukrajna védelmét, valamint az európai társadalmak biztonságát. Az ezt támadó vélemények szerint viszont ez csak egy magyarázat arra, hogy a befektetők alátámaszthassák valamivel a háborún való nyerészkedést.

Tudni kell, hogy számos, főleg európai vagyonkezelő már le van tiltva egy ideje az ilyen eszközök vásárlásáról. Egy elhúzódó háború viszont meglehetősen kedvező szcenáriót jelent a háborús eszközöket gyártó cégeknek – ezt szemlélteti az év eleje óta produkált árfolyammozgásuk is.

A gyűjtésemben összehasonlításképp szerepel az MSCI közép-európai indexe és az Eurostoxx Index, valamint a Fidelity egy tematikus portfóliója is, mely több hadiiparban érintett céget is tartalmaz.

Forrás: HOLDBLOG-gyűjtés

A HOLDBLOG-on azzal is foglalkozok, hogy a 2020-2021-es időszakban rendkívüli módon felgyorsult a beáramlás az ESG alapokba, és számos szereplő ráfeküdt a felelős befektetési politikájának felülvizsgálatára, mégis, a háborúval felszínre törő ESG újragondolások sokakat elbizonytalaníthattak. Amiben eddig hinni lehetett, ami eddig egy egyszerű szabálynak tűnt, már nem olyan egyértelmű.

Ijesztő az, amikor egy szemlélet, egy évek óta tartó meggyőződés megdőlni látszik. Rengeteg tematikus ESG alap gyűjti a befektetők pénzét világszerte, viszont nem biztos, hogy a pénzüket jelenleg is ilyen helyen parkoltató emberek elégedettek lesznek, ha egyik napról a másikra hadiipari kitettséget szereznek a befektetési politikák módosításával.

Így pedig felmerül az a kérdés, hogy ha minden relatív, és minden megmagyarázható, akkor mégis mi értelme van az ESG szemléletnek a jelenleg elterjedt formájában? Biztosan helyesek ezek a szabályok? Biztosan igazságos válogatás nélkül minden céget büntetni, amely adott, kedvezőtlen megítélésű iparágban tevékenykedik? Nehéz ezekre a kérdésekre felelni, és nagyon úgy tűnik, hogy a szabályozó is hasonló kérdések megválaszolásával küzd.

A teljes cikk a HOLDBLOG-on olvasható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg megéri a vízhiánnyal vagy az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapokba fektetni?A környezeti, társadalmi és technológiai megatrendek alapján befektetők tapasztalatairól Naffa Helenával beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háborúSzaúd-Arábia régóta kérte, hogy töltsék fel a fogyatkozó Patriot-rakétakészleteit, amit Amerika sokáig nem tett meg, aztán az utóbbi hetekben fordult a kocka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetések értékalapú befektetés esg fegyver fegyvergyártás fegyverüzlet háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.