Hírlevél feliratkozás
Kun-Welsz Edit
2022. április 5. 09:54 Pénz

A fegyvergyártás is lehet felelős befektetés?

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.)

A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból felelősnek minősített (ESG) befektetéseket már számos kritika érte, és ezek a hangok az elmúlt hónapokban úgy tűnik, hogy még inkább felerősödtek. Bizonyos esetekben érthetetlen volt az alkoholgyártók büntetése vagy akár bizonyos dohányipari vagy energiacégek kizárása. Egy területen azonban viszonylag nagy konszenzus mutatkozott az ESG befektetési körből kizárandó szektorokat illetően: a fegyvergyárak és a hadiipart egyéb módon kiszolgáló cégek esetében. A már bő egy hónapja zajló orosz-ukrán háború viszont rávilágított arra, hogy akár erre a szektorra is lehetne a felelős befektetések szemüvegén át tekinteni.

A HOLDBLOG-on részletesen írok a trendről, hogy a konfliktus kezdete óta egyre több vélemény jelenik meg arról, hogy most a felelős befektetői viselkedésnek a hadiipar felé kellene fordulnia, hiszen ezáltal a befektetők támogatják Ukrajna védelmét, valamint az európai társadalmak biztonságát. Az ezt támadó vélemények szerint viszont ez csak egy magyarázat arra, hogy a befektetők alátámaszthassák valamivel a háborún való nyerészkedést.

Tudni kell, hogy számos, főleg európai vagyonkezelő már le van tiltva egy ideje az ilyen eszközök vásárlásáról. Egy elhúzódó háború viszont meglehetősen kedvező szcenáriót jelent a háborús eszközöket gyártó cégeknek – ezt szemlélteti az év eleje óta produkált árfolyammozgásuk is.

A gyűjtésemben összehasonlításképp szerepel az MSCI közép-európai indexe és az Eurostoxx Index, valamint a Fidelity egy tematikus portfóliója is, mely több hadiiparban érintett céget is tartalmaz.

Forrás: HOLDBLOG-gyűjtés

A HOLDBLOG-on azzal is foglalkozok, hogy a 2020-2021-es időszakban rendkívüli módon felgyorsult a beáramlás az ESG alapokba, és számos szereplő ráfeküdt a felelős befektetési politikájának felülvizsgálatára, mégis, a háborúval felszínre törő ESG újragondolások sokakat elbizonytalaníthattak. Amiben eddig hinni lehetett, ami eddig egy egyszerű szabálynak tűnt, már nem olyan egyértelmű.

Ijesztő az, amikor egy szemlélet, egy évek óta tartó meggyőződés megdőlni látszik. Rengeteg tematikus ESG alap gyűjti a befektetők pénzét világszerte, viszont nem biztos, hogy a pénzüket jelenleg is ilyen helyen parkoltató emberek elégedettek lesznek, ha egyik napról a másikra hadiipari kitettséget szereznek a befektetési politikák módosításával.

Így pedig felmerül az a kérdés, hogy ha minden relatív, és minden megmagyarázható, akkor mégis mi értelme van az ESG szemléletnek a jelenleg elterjedt formájában? Biztosan helyesek ezek a szabályok? Biztosan igazságos válogatás nélkül minden céget büntetni, amely adott, kedvezőtlen megítélésű iparágban tevékenykedik? Nehéz ezekre a kérdésekre felelni, és nagyon úgy tűnik, hogy a szabályozó is hasonló kérdések megválaszolásával küzd.

A teljes cikk a HOLDBLOG-on olvasható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg megéri a vízhiánnyal vagy az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapokba fektetni?A környezeti, társadalmi és technológiai megatrendek alapján befektetők tapasztalatairól Naffa Helenával beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háborúSzaúd-Arábia régóta kérte, hogy töltsék fel a fogyatkozó Patriot-rakétakészleteit, amit Amerika sokáig nem tett meg, aztán az utóbbi hetekben fordult a kocka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetések értékalapú befektetés esg fegyver fegyvergyártás fegyverüzlet háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.