Hírlevél feliratkozás
Kun-Welsz Edit
2022. április 5. 09:54 Pénz

A fegyvergyártás is lehet felelős befektetés?

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.)

A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból felelősnek minősített (ESG) befektetéseket már számos kritika érte, és ezek a hangok az elmúlt hónapokban úgy tűnik, hogy még inkább felerősödtek. Bizonyos esetekben érthetetlen volt az alkoholgyártók büntetése vagy akár bizonyos dohányipari vagy energiacégek kizárása. Egy területen azonban viszonylag nagy konszenzus mutatkozott az ESG befektetési körből kizárandó szektorokat illetően: a fegyvergyárak és a hadiipart egyéb módon kiszolgáló cégek esetében. A már bő egy hónapja zajló orosz-ukrán háború viszont rávilágított arra, hogy akár erre a szektorra is lehetne a felelős befektetések szemüvegén át tekinteni.

A HOLDBLOG-on részletesen írok a trendről, hogy a konfliktus kezdete óta egyre több vélemény jelenik meg arról, hogy most a felelős befektetői viselkedésnek a hadiipar felé kellene fordulnia, hiszen ezáltal a befektetők támogatják Ukrajna védelmét, valamint az európai társadalmak biztonságát. Az ezt támadó vélemények szerint viszont ez csak egy magyarázat arra, hogy a befektetők alátámaszthassák valamivel a háborún való nyerészkedést.

Tudni kell, hogy számos, főleg európai vagyonkezelő már le van tiltva egy ideje az ilyen eszközök vásárlásáról. Egy elhúzódó háború viszont meglehetősen kedvező szcenáriót jelent a háborús eszközöket gyártó cégeknek – ezt szemlélteti az év eleje óta produkált árfolyammozgásuk is.

A gyűjtésemben összehasonlításképp szerepel az MSCI közép-európai indexe és az Eurostoxx Index, valamint a Fidelity egy tematikus portfóliója is, mely több hadiiparban érintett céget is tartalmaz.

Forrás: HOLDBLOG-gyűjtés

A HOLDBLOG-on azzal is foglalkozok, hogy a 2020-2021-es időszakban rendkívüli módon felgyorsult a beáramlás az ESG alapokba, és számos szereplő ráfeküdt a felelős befektetési politikájának felülvizsgálatára, mégis, a háborúval felszínre törő ESG újragondolások sokakat elbizonytalaníthattak. Amiben eddig hinni lehetett, ami eddig egy egyszerű szabálynak tűnt, már nem olyan egyértelmű.

Ijesztő az, amikor egy szemlélet, egy évek óta tartó meggyőződés megdőlni látszik. Rengeteg tematikus ESG alap gyűjti a befektetők pénzét világszerte, viszont nem biztos, hogy a pénzüket jelenleg is ilyen helyen parkoltató emberek elégedettek lesznek, ha egyik napról a másikra hadiipari kitettséget szereznek a befektetési politikák módosításával.

Így pedig felmerül az a kérdés, hogy ha minden relatív, és minden megmagyarázható, akkor mégis mi értelme van az ESG szemléletnek a jelenleg elterjedt formájában? Biztosan helyesek ezek a szabályok? Biztosan igazságos válogatás nélkül minden céget büntetni, amely adott, kedvezőtlen megítélésű iparágban tevékenykedik? Nehéz ezekre a kérdésekre felelni, és nagyon úgy tűnik, hogy a szabályozó is hasonló kérdések megválaszolásával küzd.

A teljes cikk a HOLDBLOG-on olvasható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg megéri a vízhiánnyal vagy az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapokba fektetni?A környezeti, társadalmi és technológiai megatrendek alapján befektetők tapasztalatairól Naffa Helenával beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háborúSzaúd-Arábia régóta kérte, hogy töltsék fel a fogyatkozó Patriot-rakétakészleteit, amit Amerika sokáig nem tett meg, aztán az utóbbi hetekben fordult a kocka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

Pénz befektetések értékalapú befektetés esg fegyver fegyvergyártás fegyverüzlet háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.