Hírlevél feliratkozás
Kun-Welsz Edit
2022. április 5. 09:54 Pénz

A fegyvergyártás is lehet felelős befektetés?

(A szerző a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője.)

A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontból felelősnek minősített (ESG) befektetéseket már számos kritika érte, és ezek a hangok az elmúlt hónapokban úgy tűnik, hogy még inkább felerősödtek. Bizonyos esetekben érthetetlen volt az alkoholgyártók büntetése vagy akár bizonyos dohányipari vagy energiacégek kizárása. Egy területen azonban viszonylag nagy konszenzus mutatkozott az ESG befektetési körből kizárandó szektorokat illetően: a fegyvergyárak és a hadiipart egyéb módon kiszolgáló cégek esetében. A már bő egy hónapja zajló orosz-ukrán háború viszont rávilágított arra, hogy akár erre a szektorra is lehetne a felelős befektetések szemüvegén át tekinteni.

A HOLDBLOG-on részletesen írok a trendről, hogy a konfliktus kezdete óta egyre több vélemény jelenik meg arról, hogy most a felelős befektetői viselkedésnek a hadiipar felé kellene fordulnia, hiszen ezáltal a befektetők támogatják Ukrajna védelmét, valamint az európai társadalmak biztonságát. Az ezt támadó vélemények szerint viszont ez csak egy magyarázat arra, hogy a befektetők alátámaszthassák valamivel a háborún való nyerészkedést.

Tudni kell, hogy számos, főleg európai vagyonkezelő már le van tiltva egy ideje az ilyen eszközök vásárlásáról. Egy elhúzódó háború viszont meglehetősen kedvező szcenáriót jelent a háborús eszközöket gyártó cégeknek – ezt szemlélteti az év eleje óta produkált árfolyammozgásuk is.

A gyűjtésemben összehasonlításképp szerepel az MSCI közép-európai indexe és az Eurostoxx Index, valamint a Fidelity egy tematikus portfóliója is, mely több hadiiparban érintett céget is tartalmaz.

Forrás: HOLDBLOG-gyűjtés

A HOLDBLOG-on azzal is foglalkozok, hogy a 2020-2021-es időszakban rendkívüli módon felgyorsult a beáramlás az ESG alapokba, és számos szereplő ráfeküdt a felelős befektetési politikájának felülvizsgálatára, mégis, a háborúval felszínre törő ESG újragondolások sokakat elbizonytalaníthattak. Amiben eddig hinni lehetett, ami eddig egy egyszerű szabálynak tűnt, már nem olyan egyértelmű.

Ijesztő az, amikor egy szemlélet, egy évek óta tartó meggyőződés megdőlni látszik. Rengeteg tematikus ESG alap gyűjti a befektetők pénzét világszerte, viszont nem biztos, hogy a pénzüket jelenleg is ilyen helyen parkoltató emberek elégedettek lesznek, ha egyik napról a másikra hadiipari kitettséget szereznek a befektetési politikák módosításával.

Így pedig felmerül az a kérdés, hogy ha minden relatív, és minden megmagyarázható, akkor mégis mi értelme van az ESG szemléletnek a jelenleg elterjedt formájában? Biztosan helyesek ezek a szabályok? Biztosan igazságos válogatás nélkül minden céget büntetni, amely adott, kedvezőtlen megítélésű iparágban tevékenykedik? Nehéz ezekre a kérdésekre felelni, és nagyon úgy tűnik, hogy a szabályozó is hasonló kérdések megválaszolásával küzd.

A teljes cikk a HOLDBLOG-on olvasható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg megéri a vízhiánnyal vagy az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapokba fektetni?A környezeti, társadalmi és technológiai megatrendek alapján befektetők tapasztalatairól Naffa Helenával beszélgettünk a G7 Podcastban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan, akinek máris meghozta a légvédelmi rakétáit az ukrajnai háborúSzaúd-Arábia régóta kérte, hogy töltsék fel a fogyatkozó Patriot-rakétakészleteit, amit Amerika sokáig nem tett meg, aztán az utóbbi hetekben fordult a kocka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfordíthatja Ukrajna a háborút, de ehhez új fegyverek kellenekA légvédelem hatékonyságának fenntartása mellett olyan harceszközökre van szükségük az ukránoknak, amelyekkel nagy veszteségeket okozhatnak az orosz tüzérségnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetések értékalapú befektetés esg fegyver fegyvergyártás fegyverüzlet háború Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.