Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 4. 10:02 Adat, Pénz

Mészáros Lőrinc reggelre 9 milliárd forinttal lett gazdagabb a Fidesz győzelmének hála

Jelentős emelkedéssel reagált a kormányhoz közelálló tőzsdei cégek részvényeinek árfolyama a Fidesz újabb kétharmados győzelmére. A Mészáros Lőrinc és érdekeltségei többségi tulajdonában lévő Opus Nyrt. több mint 10 százalékos emelkedéssel nyitott, és azóta ugyan esett a jegyzés, bő negyedóra elteltével is 7 százalékos pluszban járt. Mindez azt jelenti, hogy a vállalatot több mint 16,5 milliárd forinttal értékelte fel a Fidesz választási sikere. Ebből közel 9 milliárd forint esett a Mészáros-család érdekeltségeire.

A 4iG ennél kissé gyengébben, 5,6 százalékos drágulással kezdett, de azóta a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó informatikai vállalat is megfordult 10 százalékos pluszban. Utóbbi esetükben nagyjából 8 milliárdos értéknövekedés.

A cégeket jelentős részben az értékelte fel, hogy a piac minden bizonnyal úgy számol:

a Fidesz masszív parlamenti többségével négy évre ismét megszűnt az állami megrendelések bizonytalansága ezeknél a vállalatoknál.

A Bisnode adatai szerint a 4iG 2016 óta 33 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el önállóan, és további 1450 milliárd forintnyi (!) állami tenderben kapott megrendeléseket mint egy konzorcium tagja.

Az Opus pedig több emblematikus Mészáros-cégben is résztulajdonos. Így például a Mészáros és Mészáros Zrt.-ben, amely 2016 óta önállóan is több mint 192 milliárd forintnyi állami megrendelést kapott, illetve az R-Kordban, amely az elmúlt hat évben 53 milliárd forintnyi állami tendert nyert el*A két cég konzorciumban további 441, illetve 146 milliárd forintnyi állami munkában vehetett, illetve vehet részt..

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHétszeresére növeli a közbeszerzési győzelem esélyét a NER-es kapcsolatErős lenne azt feltételezni, hogy egyes cégek NER-es periódushoz köthető kiemelkedő sikeressége hatékonyságuk vagy a közbeszerzési piacon való jártasságának növekedésből származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., első részGanz öntöde, Láng gépgyár, Weiss konzervgyár, Richter gyógyszergyár? Külföldön sikeresek voltak, mégis elbújhatnak Mészáros Lőrinc cégének exponenciális, gazdaságtörténeti jelentőségű növekedése mellett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar gazdaságtörténet legnagyobb csodája: a Mészáros és Mészáros kft., második részVajon mi magyarázza, hogy választások előtt mindig készpénzben úszik a Mészáros és Mészáros, és hogy legnagyobb vevőik - közöttük a magyar állam - előre utalják a tízmilliárdokat?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Pénz Fidesz kétharmad Mészáros Lőrinc választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.