Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 14. 13:56 Pénz, Tech

Nagyon megy a pénzügyi tanácsadás a Tiktokon, de érdemes vigyázni

A zenés-táncos és életmódváltozást ígérő videók mellett egyre gyakoribbak a pénzügyi tanácsok is a Tiktokon. Rengetegen követik az ezzel kapcsolatos hashtageket, amelyek közül a legkeresettebbnek (#moneytok) 10,9 milliárd megtekintése van.

A platformon elérhető videókban szó van egyebek mellett a hitelkártya-adósság kezeléséről, a jelzáloghitelekről vagy éppen a tőzsdézésről. Ezeket az információkat főként a fiatalabb generációk igénylik, a megkérdezett 18 és 40 év közötti amerikai állampolgárok nagyjából negyede keresett már pénzügyi tanácsokat a platformon, ebből a 18-24 évesek 41 százalékot tettek ki – írja az Economist.

Néha a tanácsot adó felhasználók maguk is befektetők, vagy van valamilyen ehhez kapcsolódó képzettségük. A sok követővel rendelkező, pénzügyi tanácsot adó felhasználók körében végzett felmérés szerint nagyjából 10 százalékuk számolt be arról, hogy van valamilyen szakértői képesítése.

Még ők sem tudnak mindenki számára hasznos megoldásokat kínálni, ráadásul a szakértői tartalom csak egy kis hányadát adja a Tiktok pénzügyi témájú videóinak. Jellemzőbb, hogy olyan amatőrök adnak tanácsot, akiknek egyszerűen csak szerencséjük volt, amit így nem is lehet megismételni. Legrosszabb esetben pedig szándékos átverés áldozatai lehetünk: nemegyszer ígérik azt „vállalkozók” a platformon, hogy milliomosok lehetünk – először csupán pénzt kell adnunk nekik.

A Tiktok szabályozza valamelyest a pénzügyekkel kapcsolatos videóit, a felhasználók megjelölhetnek posztokat félrevezetőként, a fizetett hirdetéseket pedig fel kell tüntetni. A pénzügyi tanácsokhoz kapcsolódó legnépszerűbb hashtagek alatt megjelenítenek egy a befektetések kockázatára felhívó szöveget, de ez önmagában még nem feltétlenül elég, hogy megfontolásra késztessen valakit egy kockázatos döntés előtt.

Persze más közösségi médiaoldalakon is vannak pénzügyi tanácsok, csak a rövid, videón keresztüli tartalomgyártás viszonylag új. A Tiktok ugyanakkor olyan felhasználóknak is lehetőséget ad a tartalomgyártásra, mint Maren Altman, akinek több mint egymillió követője van, és állításai szerint a kriptovaluta-piacok trendjeire ad pontos előrejelzéseket – az asztrológiai ismereteinek felhasználásával. A havi összefoglalójára nagyjából tízezer forintért iratkozhatunk fel, ha érdekel minket a kriptopiacok alakulása a csillagok állása szerint.

Természetesen nem csak önjelölt pénzügyi tanácsadók készítenek videókat, de érdemes óvatosan és kellő szkepticizmussal kezelni minden ilyen tartalmat. Főleg, ha valaki gyors, kockázatmentes meggazdagodást ígér.

„Szeretem az ilyen tartalmakat, de senkinek sem lenne szabad egy Tiktok-videó alapján befektetni” – fogalmazott a Vox-nak Josh Brow, egy vagyonkezelő cég vezérigazgatója. A cégnek saját Youtube- és Tiktok-fiókja is van, de inkább edukációs célból. Ahogy a szakember hozzátette, a személyes pénzügyekkel kapcsolatos tudás minden életkorban hasznos, és külön jó, hogy a fiatalok érdeklődnek, de a közösségi média önmagában nem elegendő információforrás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzappanoperákból is lehet tanulniKutatók sorozatba rejtett pénzügyi neveléssel próbálkoztak, és az eredmények szerint sikerrel jártak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet érhet a TikTok anyacége, mint a Coca-ColaA tőzsdén kívüli ügyletek alapján a rövid videók fiatalok körében legnépszerűbb platformja, a TikTok anyavállalata 250 milliárd dollárt érhet – írja a Bloomberg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit várhatunk a technológiától 2022-ben?Leginkább abban várható technológiai újítás, ahogyan bankolunk, az internetet használjuk, és ahogyan vásárlunk, illetve eljuttatják hozzánk a megrendelt termékeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Tech közösségi média pénzügyek tanácsadás tiktok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.