Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 14. 13:56 Pénz, Tech

Nagyon megy a pénzügyi tanácsadás a Tiktokon, de érdemes vigyázni

A zenés-táncos és életmódváltozást ígérő videók mellett egyre gyakoribbak a pénzügyi tanácsok is a Tiktokon. Rengetegen követik az ezzel kapcsolatos hashtageket, amelyek közül a legkeresettebbnek (#moneytok) 10,9 milliárd megtekintése van.

A platformon elérhető videókban szó van egyebek mellett a hitelkártya-adósság kezeléséről, a jelzáloghitelekről vagy éppen a tőzsdézésről. Ezeket az információkat főként a fiatalabb generációk igénylik, a megkérdezett 18 és 40 év közötti amerikai állampolgárok nagyjából negyede keresett már pénzügyi tanácsokat a platformon, ebből a 18-24 évesek 41 százalékot tettek ki – írja az Economist.

Néha a tanácsot adó felhasználók maguk is befektetők, vagy van valamilyen ehhez kapcsolódó képzettségük. A sok követővel rendelkező, pénzügyi tanácsot adó felhasználók körében végzett felmérés szerint nagyjából 10 százalékuk számolt be arról, hogy van valamilyen szakértői képesítése.

Még ők sem tudnak mindenki számára hasznos megoldásokat kínálni, ráadásul a szakértői tartalom csak egy kis hányadát adja a Tiktok pénzügyi témájú videóinak. Jellemzőbb, hogy olyan amatőrök adnak tanácsot, akiknek egyszerűen csak szerencséjük volt, amit így nem is lehet megismételni. Legrosszabb esetben pedig szándékos átverés áldozatai lehetünk: nemegyszer ígérik azt „vállalkozók” a platformon, hogy milliomosok lehetünk – először csupán pénzt kell adnunk nekik.

A Tiktok szabályozza valamelyest a pénzügyekkel kapcsolatos videóit, a felhasználók megjelölhetnek posztokat félrevezetőként, a fizetett hirdetéseket pedig fel kell tüntetni. A pénzügyi tanácsokhoz kapcsolódó legnépszerűbb hashtagek alatt megjelenítenek egy a befektetések kockázatára felhívó szöveget, de ez önmagában még nem feltétlenül elég, hogy megfontolásra késztessen valakit egy kockázatos döntés előtt.

Persze más közösségi médiaoldalakon is vannak pénzügyi tanácsok, csak a rövid, videón keresztüli tartalomgyártás viszonylag új. A Tiktok ugyanakkor olyan felhasználóknak is lehetőséget ad a tartalomgyártásra, mint Maren Altman, akinek több mint egymillió követője van, és állításai szerint a kriptovaluta-piacok trendjeire ad pontos előrejelzéseket – az asztrológiai ismereteinek felhasználásával. A havi összefoglalójára nagyjából tízezer forintért iratkozhatunk fel, ha érdekel minket a kriptopiacok alakulása a csillagok állása szerint.

Természetesen nem csak önjelölt pénzügyi tanácsadók készítenek videókat, de érdemes óvatosan és kellő szkepticizmussal kezelni minden ilyen tartalmat. Főleg, ha valaki gyors, kockázatmentes meggazdagodást ígér.

„Szeretem az ilyen tartalmakat, de senkinek sem lenne szabad egy Tiktok-videó alapján befektetni” – fogalmazott a Vox-nak Josh Brow, egy vagyonkezelő cég vezérigazgatója. A cégnek saját Youtube- és Tiktok-fiókja is van, de inkább edukációs célból. Ahogy a szakember hozzátette, a személyes pénzügyekkel kapcsolatos tudás minden életkorban hasznos, és külön jó, hogy a fiatalok érdeklődnek, de a közösségi média önmagában nem elegendő információforrás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzappanoperákból is lehet tanulniKutatók sorozatba rejtett pénzügyi neveléssel próbálkoztak, és az eredmények szerint sikerrel jártak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet érhet a TikTok anyacége, mint a Coca-ColaA tőzsdén kívüli ügyletek alapján a rövid videók fiatalok körében legnépszerűbb platformja, a TikTok anyavállalata 250 milliárd dollárt érhet – írja a Bloomberg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit várhatunk a technológiától 2022-ben?Leginkább abban várható technológiai újítás, ahogyan bankolunk, az internetet használjuk, és ahogyan vásárlunk, illetve eljuttatják hozzánk a megrendelt termékeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Tech közösségi média pénzügyek tanácsadás tiktok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2023. szeptember 25. 04:34 Közélet, Pénz

Másfél éven belül eldőlhet, Európában marad-e Magyarország

Orbán Viktor és Nagy Márton is a növekedés évének hirdette meg 2024-et, de elkerüli-e az ország a következő években, hogy török vagy latin-amerikai spirálba kerüljön?

Avatar
2023. szeptember 22. 09:33 Pénz

Túl sok a pénz, nőnek az adóssághegyek – Van ok az aggodalomra?

Visszaüthet-e, hogy a magas kamatok elvonják a pénzt az egyéb eszközök piacairól?

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Fontos

Fabók Bálint
2023. szeptember 26. 09:48 Adat

Bő száz év alatt nyertünk egy második életet

1900-ben nagyjából 37 év volt a várható élettartam Magyarországon.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 17:02 Közélet

Magyarországról jövő migránsok és álhírek is szítják a feszültséget a választásra készülő Szlovákiában

Szombaton választást tartanak Szlovákiában, a közbeszédet a Magyarország felől érkező migránsok uralják.