Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 14. 13:56 Pénz, Tech

Nagyon megy a pénzügyi tanácsadás a Tiktokon, de érdemes vigyázni

A zenés-táncos és életmódváltozást ígérő videók mellett egyre gyakoribbak a pénzügyi tanácsok is a Tiktokon. Rengetegen követik az ezzel kapcsolatos hashtageket, amelyek közül a legkeresettebbnek (#moneytok) 10,9 milliárd megtekintése van.

A platformon elérhető videókban szó van egyebek mellett a hitelkártya-adósság kezeléséről, a jelzáloghitelekről vagy éppen a tőzsdézésről. Ezeket az információkat főként a fiatalabb generációk igénylik, a megkérdezett 18 és 40 év közötti amerikai állampolgárok nagyjából negyede keresett már pénzügyi tanácsokat a platformon, ebből a 18-24 évesek 41 százalékot tettek ki – írja az Economist.

Néha a tanácsot adó felhasználók maguk is befektetők, vagy van valamilyen ehhez kapcsolódó képzettségük. A sok követővel rendelkező, pénzügyi tanácsot adó felhasználók körében végzett felmérés szerint nagyjából 10 százalékuk számolt be arról, hogy van valamilyen szakértői képesítése.

Még ők sem tudnak mindenki számára hasznos megoldásokat kínálni, ráadásul a szakértői tartalom csak egy kis hányadát adja a Tiktok pénzügyi témájú videóinak. Jellemzőbb, hogy olyan amatőrök adnak tanácsot, akiknek egyszerűen csak szerencséjük volt, amit így nem is lehet megismételni. Legrosszabb esetben pedig szándékos átverés áldozatai lehetünk: nemegyszer ígérik azt „vállalkozók” a platformon, hogy milliomosok lehetünk – először csupán pénzt kell adnunk nekik.

A Tiktok szabályozza valamelyest a pénzügyekkel kapcsolatos videóit, a felhasználók megjelölhetnek posztokat félrevezetőként, a fizetett hirdetéseket pedig fel kell tüntetni. A pénzügyi tanácsokhoz kapcsolódó legnépszerűbb hashtagek alatt megjelenítenek egy a befektetések kockázatára felhívó szöveget, de ez önmagában még nem feltétlenül elég, hogy megfontolásra késztessen valakit egy kockázatos döntés előtt.

Persze más közösségi médiaoldalakon is vannak pénzügyi tanácsok, csak a rövid, videón keresztüli tartalomgyártás viszonylag új. A Tiktok ugyanakkor olyan felhasználóknak is lehetőséget ad a tartalomgyártásra, mint Maren Altman, akinek több mint egymillió követője van, és állításai szerint a kriptovaluta-piacok trendjeire ad pontos előrejelzéseket – az asztrológiai ismereteinek felhasználásával. A havi összefoglalójára nagyjából tízezer forintért iratkozhatunk fel, ha érdekel minket a kriptopiacok alakulása a csillagok állása szerint.

Természetesen nem csak önjelölt pénzügyi tanácsadók készítenek videókat, de érdemes óvatosan és kellő szkepticizmussal kezelni minden ilyen tartalmat. Főleg, ha valaki gyors, kockázatmentes meggazdagodást ígér.

„Szeretem az ilyen tartalmakat, de senkinek sem lenne szabad egy Tiktok-videó alapján befektetni” – fogalmazott a Vox-nak Josh Brow, egy vagyonkezelő cég vezérigazgatója. A cégnek saját Youtube- és Tiktok-fiókja is van, de inkább edukációs célból. Ahogy a szakember hozzátette, a személyes pénzügyekkel kapcsolatos tudás minden életkorban hasznos, és külön jó, hogy a fiatalok érdeklődnek, de a közösségi média önmagában nem elegendő információforrás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzappanoperákból is lehet tanulniKutatók sorozatba rejtett pénzügyi neveléssel próbálkoztak, és az eredmények szerint sikerrel jártak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbbet érhet a TikTok anyacége, mint a Coca-ColaA tőzsdén kívüli ügyletek alapján a rövid videók fiatalok körében legnépszerűbb platformja, a TikTok anyavállalata 250 milliárd dollárt érhet – írja a Bloomberg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit várhatunk a technológiától 2022-ben?Leginkább abban várható technológiai újítás, ahogyan bankolunk, az internetet használjuk, és ahogyan vásárlunk, illetve eljuttatják hozzánk a megrendelt termékeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Tech közösségi média pénzügyek tanácsadás tiktok Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.