Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. február 11. 13:08 Pénz

A könnyű pénz illúziója

(Csonka Attila a HOLDBLOG szerzője.)

Mindannyian láttuk a reklámot: Alec Baldwin vasalás-teregetés közben is pénzt keresett a tőkepiacon, ehhez csak egy menő online kereskedési felületre és a telefonjára volt szüksége. Tényleg ilyen könnyű befektetni a sokat hirdetett CFD-k révén? – boncolgatom a kérdést a HOLDBLOG-on.

Mi az a CFD (contract for difference)? Tömören, egy pénzügyi eszköz árának változására vonatkozó megállapodás. Szemben azzal, amikor közvetlenül üzletelsz egy befektetési eszközzel – például egy Meta-részvény megvásárlásával -, ez egy tőzsdén kívül kereskedett terméktípus, mely az alaptermék (például a részvény mellett lehet index, áru, deviza vagy kriptodeviza) árfolyamának mozgásából származik.

Lényegében a befektető az ügylet során a CFD termék nyitáskori és záráskori árfolyamának különbségére spekulál anélkül, hogy az alaptermékkel ténylegesen rendelkezne. A kereskedési forma alfája és omegája a tőkeáttételes befektetés: az ügyfél, a saját tőkéjének letétbe helyezését követően, a befektetett eszköz többszörösének megfelelő – akár 30-szorosnál is nagyobb – értékben kereskedhet.

Egy példa: ha a cikk megírásakor (kedd reggel) arra spekulálunk, hogy a Meta – lánykori nevén Facebook – részvényei a múlt heti durva zuhanás után újra erősödni fognak, vehetünk közvetlenül papírokat 225 dolláros darabáron, vagy inkább egy CFD-re szerződünk hússzoros tőkeáttéttel, aminek a Meta az alapterméke. 225 dollárt letétbe helyezünk, és 4500 dollár Meta-papírnyi kontraktussal fogadunk a vállalat árfolyammozgására. Amíg egy darabnyi részvényünk 5 dolláros erősödésekor 5 dolláros növekményünk lesz, addig a tőkeáttétes befektetésünknél már 5×20 = 100 dollár a pluszunk. Jó lóra tettünk, a kezdőtőkénket 44 százalékkal feltornáztuk – azonban ne felejtsük el, hogy ugyanilyen gyorsan, hasonló, 5-20 dolláros árfolyamesésnél pillanatok alatt bukhatjuk a letétünket, és lenullázhatjuk a számlánkat.

A fejléc felső sorában (pirossal bekarikázva) a veszteséges ügyfélszámlák aránya az eTorónál

Valamiért a külföldi CFD-brókerek nem igazán szeretik kidomborítani a termékeikben rejlő hatalmas kockázatot, miközben pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva hirdetik magukat az online térben. A PR sémája a 2010-es évek eleje óta változatlan – derül ki bővebben a HOLDBLOG-on, ahol részletesen foglalkozok a nulla százalékos jutalék mítoszával is.

Ennél a szolgáltatónál még magasabb a veszteséges ügyfélszámlák aránya (lásd a jobb alsó sarokban)

Rózsaszínű pénzügyi vágóhíd munkacímen Szabó László kollégánk egy évtizeden át (2011-ben, 2015-ben és 2020-ban), visszatérően írt a nagy tőkeáttételt és könnyű pénzkeresetet kínáló kereskedési portálok ellenállhatatlan szirén énekéről.

Itt pedig egy kissé még az előzőnél is magasabb (lásd a jobb felső sarokban)

Elgondolkodtató visszaolvasni, hogy a befektetési lehetőség visszásságai alapvetően mennyire változatlanok maradtak azóta is, és a szolgáltatók jelenlegi ügyfeleinek milyen nagy hányada (65-80 százalék, a pandémia óta kicsit javult az arány) van bukóban – Amerikában és Európában is negyedévente közölnie kell az erre vonatkozó adatokat a kereskedőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz deviza részvény tőkeáttét tőzsde veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.