Hírlevél feliratkozás
Csonka Attila
2022. február 11. 13:08 Pénz

A könnyű pénz illúziója

(Csonka Attila a HOLDBLOG szerzője.)

Mindannyian láttuk a reklámot: Alec Baldwin vasalás-teregetés közben is pénzt keresett a tőkepiacon, ehhez csak egy menő online kereskedési felületre és a telefonjára volt szüksége. Tényleg ilyen könnyű befektetni a sokat hirdetett CFD-k révén? – boncolgatom a kérdést a HOLDBLOG-on.

Mi az a CFD (contract for difference)? Tömören, egy pénzügyi eszköz árának változására vonatkozó megállapodás. Szemben azzal, amikor közvetlenül üzletelsz egy befektetési eszközzel – például egy Meta-részvény megvásárlásával -, ez egy tőzsdén kívül kereskedett terméktípus, mely az alaptermék (például a részvény mellett lehet index, áru, deviza vagy kriptodeviza) árfolyamának mozgásából származik.

Lényegében a befektető az ügylet során a CFD termék nyitáskori és záráskori árfolyamának különbségére spekulál anélkül, hogy az alaptermékkel ténylegesen rendelkezne. A kereskedési forma alfája és omegája a tőkeáttételes befektetés: az ügyfél, a saját tőkéjének letétbe helyezését követően, a befektetett eszköz többszörösének megfelelő – akár 30-szorosnál is nagyobb – értékben kereskedhet.

Egy példa: ha a cikk megírásakor (kedd reggel) arra spekulálunk, hogy a Meta – lánykori nevén Facebook – részvényei a múlt heti durva zuhanás után újra erősödni fognak, vehetünk közvetlenül papírokat 225 dolláros darabáron, vagy inkább egy CFD-re szerződünk hússzoros tőkeáttéttel, aminek a Meta az alapterméke. 225 dollárt letétbe helyezünk, és 4500 dollár Meta-papírnyi kontraktussal fogadunk a vállalat árfolyammozgására. Amíg egy darabnyi részvényünk 5 dolláros erősödésekor 5 dolláros növekményünk lesz, addig a tőkeáttétes befektetésünknél már 5×20 = 100 dollár a pluszunk. Jó lóra tettünk, a kezdőtőkénket 44 százalékkal feltornáztuk – azonban ne felejtsük el, hogy ugyanilyen gyorsan, hasonló, 5-20 dolláros árfolyamesésnél pillanatok alatt bukhatjuk a letétünket, és lenullázhatjuk a számlánkat.

A fejléc felső sorában (pirossal bekarikázva) a veszteséges ügyfélszámlák aránya az eTorónál

Valamiért a külföldi CFD-brókerek nem igazán szeretik kidomborítani a termékeikben rejlő hatalmas kockázatot, miközben pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva hirdetik magukat az online térben. A PR sémája a 2010-es évek eleje óta változatlan – derül ki bővebben a HOLDBLOG-on, ahol részletesen foglalkozok a nulla százalékos jutalék mítoszával is.

Ennél a szolgáltatónál még magasabb a veszteséges ügyfélszámlák aránya (lásd a jobb alsó sarokban)

Rózsaszínű pénzügyi vágóhíd munkacímen Szabó László kollégánk egy évtizeden át (2011-ben, 2015-ben és 2020-ban), visszatérően írt a nagy tőkeáttételt és könnyű pénzkeresetet kínáló kereskedési portálok ellenállhatatlan szirén énekéről.

Itt pedig egy kissé még az előzőnél is magasabb (lásd a jobb felső sarokban)

Elgondolkodtató visszaolvasni, hogy a befektetési lehetőség visszásságai alapvetően mennyire változatlanok maradtak azóta is, és a szolgáltatók jelenlegi ügyfeleinek milyen nagy hányada (65-80 százalék, a pandémia óta kicsit javult az arány) van bukóban – Amerikában és Európában is negyedévente közölnie kell az erre vonatkozó adatokat a kereskedőknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz deviza részvény tőkeáttét tőzsde veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.