Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. május 12. 10:03 Pénz

Féláron vették meg Széchenyi István hagyatékát a gyanú szerint bűnszervezetben bedöntött banktól

Árverésen értékesítettek egy olyan, gróf Széchenyi Istvánhoz és a Széchenyi családhoz kötődő védett gyűjteményt, amely eddig a felszámolás alatt álló Széchenyi Bank Zrt. tulajdonában volt. Bár az eljárás kiértékelése még nem zárult le, az 50 millió forintra értékelt gyűjtemény jó eséllyel gazdát cserél, érkezett ugyanis egy 25 milliós ajánlat, márpedig épp ennyi volt a minimálár.

A Széchenyi Bank az egykor az Államadósság Kezelő Központot is vezető, de jelenleg épp a bank körüli botrányok miatt bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsított Töröcskei István pénzintézete volt. Töröcskei sokáig jó kapcsolatot ápolt a Fidesz felső köreivel, Simicska Lajos embereként emlegették, a Hír TV-ben például évekig társtulajdonosok voltak az egykori Fidesz-pénztárnokkal.

Az üzletember egy cégén keresztül 2010-ben vásárolt egy pénzintézetet, amelyet aztán már alatta neveztek át Széchenyi Bankra. Ahogy arról a 24.hu a bank történetét összefoglaló cikkében beszámolt: bár a hitelintézetnél már a kezdetektől súlyos szabálytalanságok voltak, a hatóságok és a kormányzat eleinte nemcsak szemet hunyt ezek felett, de 2013 közepén 3 milliárd forintért az állam még kisebbségi tulajdonosként is beszállt a bankba.

Töröcskei István, az ÁKK vezéreként sajtótájékoztatót tart egy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel folytatott egyeztetést követően 2013. április 15-én.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Egy évvel később aztán valami megváltozott: a pénzügyi felügyeletet végző jegybank vizsgálódni kezdett a pénzintézetnél, és 2014 végére számos szabálytalanságot tárt fel. Némileg leegyszerűsítve arra jutottak, hogy Töröcskeiék olyan cégeknek hagytak jóvá banki hiteleket, amelyekhez üzleti érdekük fűződött, ezt pedig tiltja a törvény. Az ügyben azóta már vádemelés is történt: az ügyészség szerint a bank ugyanis olyan cégeket hitelezett, amelyek nem juthattak volna kölcsönhöz, és amelyek ennek megfelelően nem is fizették vissza a pénzt, hanem szépen továbbutalták más cégeknek. A bűnszervezet a gyanú szerint több mint hatmilliárd forintos kárt okozott, Töröcskeire az ügyész két és fél év letöltendő börtönt kért.

Időközben a bank felszámolás alá került, a meglévő vagyont pedig a felszámoló elkezdte értékesíteni. Több gépkocsit és hitelezett cégekkel szembeni százmilliós követelést is eladtak már, akad azonban olyan követeléscsomag is, amin nem sikerült túladni.

Ahogy eddig a ki tudja honnan a bank tulajdonába került Széchenyi-hagyatékon sem. Az 56 különböző tárgyból álló csomagot már kétszer megpróbálták eladni, de sem 50, sem 40 milliós minimálár mellett nem kellett senkinek. Harmadik nekifutásra április végén 25 millióért hirdették, ennyiért pedig már érkezett is egy ajánlat.

Ha ezt elfogadják, akkor a vevő mások mellett megszerez több kéziratot, közöttük számos Széchenyi István által írt levelet, a Szózat kottájának első kiadását 1858-ból, egy Himnusz kottát 1857-ből, több korabeli könyvet, köztük a Széchenyi István által írt Hitel második kiadását, egy a grófot ábrázoló ismeretlen szerző által készített akvarellt és egy a Lánchidat ábrázoló fotót is az 1870 es évekből.

Pénz bankrendszer felszámolás Széchenyi Bank Széchenyi István Töröcskei István Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

2021. június 18. 09:41 Fizetett hirdetés, Pénz

Tényleg elkerülhetetlen a nyugdíjrendszer összeomlása?

(Lantos Tamás a Nyugdíj Másképpen pénzügyi szakértője.)

Jandó Zoltán
2021. június 17. 17:33 Pénz

Véletlenül sem Ronaldo miatt esett a Coca-Cola árfolyama

A részvény után pénteken még járt osztalék, hétfőn már nem. Ronaldo ráadásul csak az árfolyam esése után akciózott.

Jobbágy Sándor
2021. június 8. 12:11 Pénz

Fordított devizaháborút hoz az emelkedő infláció?

Más országok mellett Magyarországon is jól jön az infláció elleni küzdelemben a hazai fizetőeszköz erősebb árfolyama, de a forint esetében ez valószínűleg nem lesz tartós.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.