Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. február 12. 15:04 Pénz

Lassabban nőhet idén a magyar gazdaság, de a tőzsdét ez nem zavarja

A szokásosnál sokkal nehezebb előre jelezni a magyar gazdaság idei növekedését, ennek megfelelően a jóslatok eléggé szórnak. Már-már hagyományos módon a Magyar Nemzeti Bank a legoptimistább a 6 százalékot közelítő becslésével, Varga Mihály pénzügyminiszter 4-5 százalékot vár, az Európai Bizottság pedig kereken 4 százalékot.

Az Amundi Alapkezelő Zrt. mai sajtóbeszélgetése alapján a társaság szakemberei az előbbieknél kevésbé látják derűsen a helyzetet, szerintük idén csak 3,5 százalékos növekedést tud kipréselni magából a magyar gazdaság. Az ipari termelés rendben lesz, a szolgáltató szektorok viszont csak lassan térnek magukhoz, és ez fékezi a dinamikát. Szerintük a szolgáltatásoknál 2022 vége előtt nem várható, hogy elérjék a válság előtti szintet, ezzel együtt jövőre már 4,9 százalékkal nő majd a magyar gazdaság.

A tőkepiaci fókuszú beszélgetésen Kocsi János, az Amundi részvényportfólió-menedzsere azt mondta, hogy bár világszerte rengetegen beszélnek tőzsdei lufiról, ő ezt az állampapírok (amelyek a részvények alternatívái) jelenlegi nyomott hozamai mellett nem tartja megalapozottnak. (De ha van is buborék, az jó eséllyel nem idén fog kipukkanni.) Ugyanez a véleménye a magyar tőzsdéről is, annak ellenére, hogy sokat emelkedett az első koronavírus-vakcina engedélyezése és az uniós költségvetéssel kapcsolatos magyar-lengyel vétó elmaradása óta.

A magyar részvénypiac nemcsak a nyugat-európaihoz, valamint a feltörekvő piaci viszonyítási ponthoz képest alulértékelt, hanem a közép-európai benchmarkhoz is, igaz, utóbbihoz képest csak 10 százalékkal. A hazai tőzsde jó teljesítményét várhatóan támogatja majd a járványt követő erős fellendülés, amelyet a hazai költségvetési és jegybanki ösztönzés mellett a beáramló uniós források is segítenek.

Kocsi János szerint számos jól menedzselt vállalat részvényei forognak a magyar tőzsdén, és a lengyel piachoz képest előnynek számít, hogy a forgalom nagy részét adó cégekben az állami tulajdonrész viszonylag alacsony, legfeljebb 25 százalék körüli. A lengyel állam nagyobb tulajdonosi szerepvállalása azért riaszthatja el a befektetőket, mert már számos példa volt arra, hogy állami ráhatásra értékromboló beruházási döntéseket hoztak ezek a társaságok.

Formálisan a magyar állam már alig több mint 5 százalékos tulajdonrésszel van jelen a Molban és a Richterben, miután tavaly a 25 százalékos állami pakettekből 10-10 százalékot a Budapesti Corvinus Egyetemet, valamint a Matthias Corvinus Collegiumot fenntartó alapítványok kaptak meg vagyonkezelésbe.

Kocsi János a G7 kérdésére erről azt mondta, hogy londoni kollégái érdeklődését felkeltette ez a változás, mert ezzel potenciálisan megnőtt egy ellenséges felvásárlás lehetősége. Szerinte viszont ez nem oszt, nem szoroz sem a Richternél, sem a Molnál, az alapítványok ugyanúgy fognak viselkedni, mint a korábbi állami tulajdonos.

A kilátásokra visszatérve szerinte az is kedvező a magyar tőzsde számára, hogy itt olyan vállalatok súlya a meghatározó – leginkább az OTP-n és a Molon keresztül –, amelyek ágazata nyertese a részvények közötti globális rotációnak. Ez nagy vonalakban arról szól, hogy a válságálló szektorok részvényeihez felzárkóznak a ciklikus részvények árfolyamai. A bankok, biztosítók, az energiakapcsolt cégek, a nem alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok (például autószektor) felülteljesítése csökkenő ütemben, de folytatódhat.

Szóval alapvetően jó magyar híreket hoztunk, de ha lesz egy korrekció a nemzetközi tőkepiacokon, akkor a magyar tőzsdét is megcsípik – árnyalta némileg a képet Kocsi János.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVétó nélkül is csak az idei zuhanás egy részét dolgozza le jövőre a magyar gazdaságA Concorde elemzői szerint idén 6 százalékkal esik vissza a magyar gazdaság, jövőre pedig 4 százalékkal nő. Ha csak csordogálnak az uniós pénzek, akkor kevesebbel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz amundi magyar gazdaság magyar gdp Mol OTP Richter Gedeon Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.