Hírlevél feliratkozás
Pletser Tamás
2020. június 23. 17:20 Pénz

Vissza tudja-e szerezni az OPEC korábbi befolyását?

(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Az elmúlt évtized jelentősen megtépázta a kőolajtermelő országok kartellje, az OPEC erejét a világ kőolajpiacán. Az amerikai palaolaj szektor felfutása 2010-től kezdve lényegesen meggyengítette a kartellt, de ez legfeljebb rövid távon befolyásolta a kőolaj árát. A koronavírus járvány viszont lehetővé teszi, hogy az OPEC – ha ideiglenesen is – ismét erőre kapjon, mivel a fő vetélytárs amerikai palaszektor soha nem látott léptékű zuhanást szenved el. A kérdés, hogy tudja-e reálisan kezelni a termelői szövetség a kialakuló helyzetet, vagy a könnyen kialakuló magas olajár ismét elkényelmesíti a termelőket és elodázza a szükséges belső reformokat.

A globális olajkereslet olyan gyorsan omlott össze idén márciusban, mint még soha. Az 2020-ra adott becslések átlagosan 8 millió hordó/nap csökkenést mutatnak a világ olajfogyasztásában 2019-hez képest (éves átlag), míg 2021-ben várhatóan csak 5,7 millió hordó/nappal emelkedhet a kőolaj iránti igény, legalább is a Nemzetközi Energiaügynökség várakozása szerint. Ez azt jelenti, hogy a Föld olajfelhasználása 2022-2023-ig nem éri el a 2020-as évet megelőző szintet.

A globális olajkereslet alakulása (jobb oldal) és a keresletváltozás mértéke (bal oldal) millió hordó/nap. Forrás: Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), 2020. június 16-i havi jelentés

A hirtelen zsugorodó fogyasztás a legsérülékenyebb kitermelői csoportot, az USA palaolaj vállalatait sújtotta talán a legnagyobb mértékben. Az USA palaolaj bányászata eddig sem volt túl nyereséges: az átlag 45-50 dollár/hordó körüli fedezeti olajár nem engedett különösen magas profitábilitást, mivel az irányadó WTI általában 50 és 60 dollár között mozgott az Egyesült Államokban a válság előtti időszakban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzívroham az amerikai kőolajpiaconMínusz 40 dollárért adták az amerikai kőolaj hordóját, vagyis ennyit fizettek a vevőnek. Mikor fognak nekünk fizetni a benzinkúton?

A költségeket növelte ráadásul a szállítás és tárolás, ami az önköltségen felül 3 és 8 dollár közti extra kiadást jelent hordónként (az olajkút elhelyezkedésétől és a szállítási piaci viszonyoktól függően). A gyorsuló beruházási aktivitás miatt a szektor készpénz termelése negatív volt az elmúlt 10 évben. Csak az olcsó kamatok és a befektetői magatartás tette lehetővé, hogy a befektetők hajlandóak voltak magasabb kamatokért eltűrni a helyzetet és várni a csodát, hogy a meglóduló szénhidrogén árak pozitív eredményt termelnek egyszer.

A vezető 34 amerikai nem-konvencionális szénhidrogén termelő cég szabad pénzáramlása 2010 és 2020 között (milliárd USA dollár) Forrás: Morningstar, vállalati jelentések

A márciusi megegyezés nélküli OPEC ülés, majd a koronavírus járvány berobbanása és az ezzel járó korlátozások együttesen rávilágítottak arra, hogy ez a kicsit pilótajátékra hajazó növekedés fenntarthatatlan. A befektetői nyomás már 2019-ben erősödött, hogy végre készpénzt termeljenek ezek a vállalatok, aminek hatására le is lassult a beruházások üteme. Csak a legkisebb költséggel kitermelhető Permian mező tudott növekedni, a Bakken, a Niobara vagy az Eagle Ford már tavaly is a lassulás és tetőzés jeleit mutatta.

A márciusi események azonban gyorsuló lejtőre küldték az amerikai olajipart. Az Amerikai Energiaügynökség (EIA) legfrissebb számai szerint az USA nyersolaj termelése a tavaly novemberi 12,9 millió hordó/nap szintről 11,4 millió hordó/nap szintre zuhant idén májusra. A csökkenés ráadásul nem állt meg: a jövő márciusi becslés az Egyesült Államok kőolajtermelésére mindössze 10,6 millió hordó/nap. Ráadásul a piaci előrejelzések ennél még borúsabbak is, a piac szerint már az év végére is akár 10 millió hordó alá eshet az USA nyersolaj termelése.

A termelés csökkenése leginkább az üzemben lévő fúróberendezés szám alakulásával mérhető. A Baker-Hughes cég által folytatott gyűjtés heti rendszerességgel mutatja, hogy hány ilyen gép üzemel az Egyesült Államok területén. A múlt heti adat, mely szerint az Egyesült Államokban 189 kizárólag olajfúrásra szakosodott fúróberendezés működik, 2005 óta a legalacsonyabb szám. Egy éve még 788 ilyen berendezéssel fúrtak az Egyesült Államokban.

Az USA-ban működő aktív olajfúró berendezések (rig) száma 1987-től a mai napig. Forrás: Baker Hughes

A mostani valószínűleg legalább 5-10 évre visszaveti az USA nyersolaj termelést, vagyis ennyi idő kell ahhoz, hogy az ismételten felépített iparág elérje a korábbi, 2019 novemberi termelési csúcsot. Azt nem hiszem, hogy az USA palaszénhidrogén bányászata teljesen meg fog szűnni: a legerősebb cégek túlélik a válságot és felvásárolják a szegmentált iparágat. De a növekedés lassabb lesz és a készpénztermelés lesz a legfontosabb szempont. Az USA kormányának stratégiai érdeke, hogy ne térjen vissza a 2000-es évek eleje, amikor az USA naponta 10-12 millió hordó olajat volt kénytelen importálni. A Kína elleni kereskedelmi háborúban az egyik masszív adukártya épp az volt, hogy amíg Kína a világ legnagyobb olaj és gáz importőrévé vált, addig az USA gyakorlatilag önellátó lett az elmúlt évtizedben.

Ez azt is jelenti, hogy az OPEC befolyása a globális olajpiacra, amit az elmúlt tíz évben komolyan megtépázott az amerikai palaolaj szektor előretörése, ismét nőhet. Igazából a kartell befolyásának csúcsát a hetvenes években érte el. Azóta részben az egység felbomlása, részben az alternatív források, mint az Északi-tenger és Alaszka, majd az amerikai palatermelés megjelenése, csökkentette az OPEC szerepét. Az olajtermelők szövetsége gyakorlatilag csak rövidtávon tudott szerepet vállalni az olajpiac alakításában. Már középtávon, tehát 1-3 éves viszonylatban is, más erők befolyásolták a piaci kínálatot és a világpiaci árakat.

Az OPEC egyébként nagyon óvatossá vált: gyakorlatilag havonta fog ülésezni és finomhangolni a kitermelést Oroszországgal és néhány egyéb OPEC-en kívüli termelővel közös. Rövidtávon szerintem nem érdekük az olajár emelkedése, mivel a mostani 30-40 dolláros szint az amerikai palalufit véglegesen kipukkanthatja. A fő kitermelő Szaúd-Arábia tartalékai kitartanak még 2-3 évig, és 10-15 éves távon jobban járhat az OPEC, ha megállítja a száguldó amerikai termelést, szemben azzal a veszteséggel, amit egy-másfél évig a rendkívül alacsony szénhidrogén árak okoznak.

Az is igaz, hogy a kereslet emelkedésével és a vetélytárs meggyengülésével 2021-2022-ben már magasabb olajárban érdekelt a kartell. Az igazi kérdés, hogy ki tudják-e használni a következő években megemelkedett befolyásukat a világpiacra. Ha ugyanis a magasabb árak mellett abbamaradnak a gazdasági reformok, akkor ezek az országok hosszú távra lejtőre kerülhetnek. Az új technológiák előretörésével ugyanis jó esély van arra, hogy 5-15 éven belül elérje az olajkereslet a csúcsát. Csökkenő kereslet mellett pedig nagyon nehéz lesz fenntartani a magasabb árszintet és az olajexportból fenntartott jólétet az arab világban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.