Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. március 4. 12:31 Pénz

Svájc egy picit ráijeszt a világ pénzmosóira: áttervezik a leggyanúsabb bankjegyet

A globalizált világ árnyoldalában, a transznacionális bűnözők és a fejlődő országok kleptokrata vezetői körében szinte mitikus tisztelet övezi Svájc legnagyobb papírpénz-címletét, az ezer frankost. Ez az a papírpénz, amire váltva a legkönnyebben lehet akár nagy összegeket is fizikailag mozgatni országhatárok között. Egyetlen címlet jelenleg 274 ezer forintot ér, egy kisebb köteggel már egy rózsadombi villa árát is eljuttathatjuk svájci privátbankunk jól őrzött széfjébe.

Nem csoda, hogy nagyon népszerű lett, hiszen ez az első választása bárkinek, aki nem akarja, hogy a bankok jelezzék a hatóságoknak a nagy összegű pénzutalásait, akik aztán kellemetlen kérdéseket tehetnek fel. Népszerű a százdolláros is, de abból tízszer annyi térfogat kell a pénz szállításához. (Tény, Szingapúrban és Brunei-ben van tízezer dolláros bankjegy, ami hétszer annyit ér, mint a svájci ezer frankos – de ezek használata jóval kevésbé elterjedt.)

A svájciak még a németeknél is jobban szeretik az anonimitást adó készpénzt, az országban teljesen szokásos, hogy emberek készpénzben vesznek ékszereket, műtárgyakat vagy akár luxusautókat. A svájci jegybank tanulmánya szerint az ország állampolgárainak 40 százalékának a kezében megfordult legalább egy ezerfrankos a megelőző két évben, és húsz százalékuk rendszeresen fizet készpénzben ezer franknál nagyobb kiadásokat. Az utóbbi öt évben (amióta rendszeres a negatív kamat a folyószámlákon) durván megugrott a lakosság készpénz-felhalmozása, most már az összes Svájcban forgó készpénz 62 százaléka ezer frankos bankjegyben van (összesen 47,3 millió darab van belőlük).

De azért ehhez jelentősen hozzájárulhat a globális korrupció is. Becslések szerint az illegális készpénz-mozgások legfeljebb 1 százalékát kapcsolhatják le a hatóságok.

Ezért évek óta hatalmas a nemzetközi nyomás Svájcon, hogy csináljon valamit ezzel az óriáscímlettel. Megszüntetni ugyan továbbra sem hajlandók, de újradizájnolni igen, és a Bloomberg szerint éppen március 5-én fogják bemutatni az új kinézetű bankjegyet. Ez akár egy hatékony fegyver is lehetne a pénzmosás elleni fellépésre, hiszen ha le kellene cserélni a régi ezerfrankosokat, akkor elő kellene állniuk a tulajdonosoknak, és esetleg el is kellene magyarázniuk, hogy honnan húzták elő ezeket a pénzeket.

De Svájc nem így működik: valószínűleg még évtizedig használni lehet majd a mostani ezerfrankos bankjegyeket.

Ezt abból lehet sejteni, hogy még most is lehet fizetni minden 1995 után kiadott címlettel, de korábbi bankjegy-sorozatok visszahívása után húsz éven át a svájci jegybank bármit bevált, a hetvenes években kiadott címletekre vonatkozó határidő pont jövőre jár le (igaz, azt jelzik, hogy fenntartják a jogot, hogy ilyenkor kérdéseket tegyenek fel a pénz eredetével kapcsolatban, de ez nem törvényszerű). Ez alábbi 1938-ból származó bankjegy azért már nem érvényes:

Az Európai Központi Bank 2016-ban úgy döntött, hogy kivezeti az 500 eurós címletet, amivel hasonlóképpen felmerült, hogy a pénzmosást segítik. Ebből most nyomtatják az utolsó címleteket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz ezer frank készpénz Svájc Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.