Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. szeptember 6. 18:36 Pénz

A nők többen diplomáznak, mégis kevesebbet keresnek, mint a férfiak

A magasabban képzettek többet keresnek, mint köztudott. Ám attól még, hogy a felsőoktatásban tanulók többsége nő, a nők kevesebb pénzt keresnek – világít rá az ellentmondásra az amerikai Forbes cikke. Ez Magyarországon is így van.

Az Egyesült Államokban a hallgatók 56 százalékát teszik ki a nők, és ugyan csiga lassan záródik az olló a nők és a férfiak fizetése között, az előbbieké még mindig 20 százalékkal alacsonyabb. A mostani tempóval 2059-re egyenlítődhetnek ki a nemek fizetései.

Más szóval a férfiak ugyanolyan képzettséggel és diplomával többet keresnek ugyanabban a pozícióban, mint egy nő, ami szinte minden iparágra és területre igaz, nagyon kevés kivétellel. A karrierút során pedig a férfiakat gyakrabban léptetik elő, ami tovább növeli a fizetések közötti különbségeket.

A nemek közötti fizetéskülönbségeket vizsgáló kutatás arra is választ talált, hogy ez miért van így. A University of California női hallgatói például kifejezetten olyan területen koncentrálódnak, amelyek jellemzően kevesebbet fizetnek (társadalomtudományok, művészet és bölcsészettudomány), miközben a jobban fizető mérnöki, informatikai és gazdasági szakokon a férfiak vannak túlsúlyban.

Magyarországon is hasonló a helyzet, nálunk az előző tanévben a felsőoktatásba járók 54 százaléka volt nő. Ennek megfelelően a diplomát szerzők között is a nők dominálnak, évente körülbelül 15 ezerrel több nő szerez oklevelet a felsőoktatásban, mint férfi.

 

Ugyan a nemek fizetései közötti különbségekről nincs pontos magyar adat, a legutóbbi (2016-os) bértarifa szerint Magyarországon is többet keresnek a férfiak, mint a nők. Két évvel ezelőtt a férfiak teljes bruttó átlagfizetését 286 ezer forintra becsülték, miközben a nők 238 ezer forintot kerestek. A nők tehát 17 százalékkal kisebb fizetést kapnak átlagosan, mint a férfiak.

Csak a versenyszférában, közmunkások nélkül ugyanez 302 ezer és 255 ezer forint volt, így itt hajszálnyival kevésbé, 16 százalékkal maradnak le a női fizetések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz gender gender gap jövedelemkülönbségek nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Trippon Mariann
2024. március 25. 16:18 Pénz

Veszélyes szinteken a forintárfolyam, mi lesz így a kamatokkal?

Legutóbb még úgy ítélhette meg a jegybank, hogy márciusban is lehetősége lesz egy százalékponttal vágni, közben azonban megváltoztak a piaci folyamatok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.