Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. augusztus 19. 07:07 Pénz

A robotok a pénzügyi válságokat is kirobbantják majd helyettünk

A mesterséges intelligencia az alapjainál alakítja majd át a pénzügyi szolgáltatások működését – állapítja meg a Világgazdasági Fórum új tanulmánya, amelynek elkészítésében több mint 200 pénzügyi vezető és szakértő működött közre. A következő tíz évben bevezethetik például az automatizált befektetési szolgáltatásokat, de megvan az esélye annak is, hogy rendszerszintű kockázatokat okoz az új technológia.

Az egyik következtetés, hogy a mesterséges intelligencia kínálta lehetőségekkel elsőként élő szolgáltatók a versenytársaik fölé kerekedhetnek. Az ügyfelek kényelmesebb szolgáltatásokra számíthatnak, sokkal egyszerűbben kezelhetik majd befektetéseiket és általában pénzügyeiket.

A legnagyobb változásokat a gépi tanulás ígéri. Ez olyan szoftvereket takar, amelyek tudásukat nem az előzetes programozásból merítik, hanem azoknak az adatoknak a tanulmányozásából, amelyekre ráállították őket. Későbbi döntéseiket az ennek során felhalmozott tapasztalatok, megismert szabályszerűségek alapján hozzák meg.

A vezető amerikai pénzügyi vállalatok már most is egymással versengve hasznosítják a gépi tanulásban rejlő lehetőségeket, hiszen jelenleg ez a mesterséges intelligencia legfelkapottabb területe. Ez már csak azért is adja magát, mert ezeknél a cégeknél rengeteg – a gépi tanuláshoz szükséges – adat van, és erősen ösztönzik házon belül az innovációt. A bankok és kockázati tőkealapok jóformán mindenkit felvesznek, aki konyít ehhez a területhez.

A tőzsdei forgalom nagy részéért már ma is szoftverek – nevezhetjük őket pénzügyi robotoknak is – felelősek, másodpercek törtrésze alatt adják-veszik a részvényeket. A nagy szolgáltatóknál szintén elkezdődött a háttértevékenységek automatizálása, ami lehetőségeket teremt egyrészt a hackerek számára, másrészt növeli egy az egész pénzügyi rendszerre kiterjedő összeomlás veszélyét. Ezek a folyamatok már az elmúlt években is rendszerkockázatot idéztek elő, ahogyan azt néhány, pillanatok alatt lezajló tőzsdei vagy devizapiaci összeomlás (flash crash) megmutatta. De ez még csak ízelítő volt abból, ami várhat ránk.

Vagyis a mesterséges intelligencia térhódítása sérülékenyebbé teheti a pénzügyi rendszert.

Az elemzés arra is rámutat, hogy a nagy technológiai vállalatok könnyedén beléphetnek a pénzügyi piacokra, hiszen jártasak a mesterséges intelligencia fejlesztésében, és fogyasztói adatokkal is bőségesen rendelkeznek.

A jövőben muszáj lesz foglalkozni olyan kérdésekkel is, mint az algoritmusok elfogultsága, amely bizonyos csoportok hátrányos megkülönböztetéséhez vezethet. Például akkor, ha gépek döntenek a hitelkérelmek elbírálásáról, és olyan adatbázisokon képezték ki magukat, amelyek valamilyen torzítást okoznak. A tanulmány készítői szerint már csak ezért sem szabadna elsietni az emberek kiváltását a mesterséges intelligenciával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz gépi tanulás mesterséges intelligencia pénzügyek Világgazdasági Fórum Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.