Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 26. 07:55 Pénz

A bitcoin őrület már annyi áramot fogyaszt, amennyit Magyarország megtermel

Magyar szempontból érdekes statisztikai fordulóponthoz érkeztünk. A Magyarországon megtermelt összes elektromos áram mennyisége nagyjából most válik egyenlővé azzal, amennyit a világ összes bitcoin bányásza elfogyaszt.

A kriptopénz iránti láz azonban olyan nagy, hogy az energiaigénye hamarosan elszáguld a termelésünk mellett, és világszerte jóval több gigawattóra megy majd el rá, mint amit mi egyáltalán felhasználunk, az importtal együtt.

A Digiconomist számításai szerint a bitcoin bányászathoz egy évre vetítve jelenleg 29,8 terawattóra energiára van szükség, de az érték napról-napra meredeken emelkedik. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2015-ben csaknem ugyanennyi, 30,3 terawattóra áramot termeltek az erőművek.

A bitcoin bányászata azt a tevékenységet jelöli, amikor a kriptopénzzel végzett tranzakciókat hitelesítik. Mivel a bitcoin egy olyan pénz, amelynek nincs fizikai megjelenése, és a használata mögött nincs pénzintézet, ha valaki bitcoinnal fizet, a tranzakciót egy külső félnek kell hitelesítenie. Csak így érhető el, hogy ugyanazzal a bitcoinnal ne fizethessenek többször, illetve így lehet nyilvántartani, hogy kinek mennyi bitcoin van a virtuális számláján.

Aki a hitelesítést elvégzi, újonnan kibocsátott, friss, ropogós virtuális bitcoint kap érte, vagyis ezzel a mechanizmussal keletkezik a kriptopénz. Olyan, mintha bankjegyet nyomtatnának, vagy pénzt vernének. Maga a hitelesítés nem túl bonyolult feladat, de a sok hitelesítő közül csak az kapja meg az új bitcoinokat, aki a leggyorsabban tud előállítani egy hozzá tartozó 64 jegyű kódot. Ehhez azonban egyre nagyobb informatikai kapacitásra van szükség, és ez az energiaigényt is nagyon megnöveli.

A virtuális pénznyomtatás nem fog örökké tartani, összesen csak 21 millió bitcoin hozható forgalomba, és már 16 millió felett járunk. A korlátozott mennyiség is hozzájárul ahhoz, hogy a bitcoin értéke folyamatosan növekszik, egyesek szerint óriási buborék fújásának vagyunk szemtanúi.

 

Mindenesetre e cikk írásakor egy bitcoin értéke 8200 dollár, azaz 2,15 millió forint felett jár, egy megabájt tranzakciós adat feldolgozásáért pedig 12,5 bitcoin a fizetség, a bányászat így továbbra is bombaüzlet. A mostani árfolyamokból kiindulva 

a bányászat összesített költsége évente 1,5 milliárd dollár körül van, az elérhető bevétel azonban 7,2 milliárd dollár.

Minél olcsóbb árammal tudnak üzemeltetni egy bitcoin bányát, vagyis nagy teljesítményű szervertermet, annál többet lehet vele keresni. Pont ez lehet az egyik oka annak, hogy Vlagyimir Putyin személyesen is nagy fantáziát lát a kriptopénz előállításában, hiszen Oroszországban akár szabályozói eszközökkel is alacsony áron lehet tartani az energiát.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz árampiac bitcoin energia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.