Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 21. 08:12 Élet, Pénz

Felcsúton már elindult a filantrópia, de azért nem esnek túlzásokba

Két olyan ösztöndíj rendszerű támogatási program is indult nemrég a Váli-völgyben, amelyet a Mészáros Lőrinchez köthető cégbirodalom finanszíroz. A Mészáros Alapítvány a helyben lakó felsőoktatási hallgatóknak, a Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány pedig a felső tagozatos általános iskolásoknak kínál félévente 100 ezer forintot.

A két program kiírása megegyezik, az ösztöndíjakat odaítélő kuratóriumot is ugyanazok a személyek alkotják, az elnök mindkét esetben Mészárosné Kelemen Beatrix.

A Felcsúton és a közelben fekvő öt községben lakó gyerekeket támogatják, vagyis az ösztöndíjra Alcsútdoboz, Felcsút, Kajászó, Tabajd, Vál és Vértesacsa tanulói pályázhatnak. Az érintett településeket tele is plakátolták, a diákok figyelmét azzal hívják fel, hogy a pénzt akár

trendi cuccokra, biztos jövőre vagy felejthetetlen kalandokra

is költhetik.

Nehéz lenne megbecsülni, hogy a felsőfokú pályázati kezdeményezés potenciálisan hány fiatalt érinthet, az általános iskolások körére azonban lehet következtetni. Az Oktatási Hivatal adatai szerint a hat településen összesen öt általános iskola van, amelyekbe összesen körülbelül 740 gyerek jár. A vértesacsai iskola a lovasberényinek a kihelyezett tagintézménye, így ott csak átlagot számoltunk, a teljes létszámot arányosítottuk a nyolc helyi osztályra.

Kajászón nincs iskola, de az alapítvány azt mondta nekünk, hogy az ott lakó gyerekek mindenképpen pályázhatnak, akárhova járnak iskolába.

Az országos kompetenciamérések adnak segítséget ahhoz, hogy ezen belül a felső tagozatosok létszámát belőjük. Ezeket a teszteket a hatodik és a nyolcadik osztályosok írják kötelező jelleggel, így az adatokból kiderül, hogy legutóbb hány gyereknek kellett megírnia, azaz hány gyerek jár egy-egy osztályba. Felcsútnál 10 százalékkal csökkentettük ezt a létszámot, mert az iskola a honlapján is jelzi, hogy oda szép számmal járnak tanulók olyan környező településekről is, amelyek nincsenek benne a programban. Ezek alapján a felsős diákok száma egy-egy évfolyamon összesen 80 körül lehet a térségben. Az összes felsős létszáma tehát körülbelül ennek az ötszöröse, mintegy 400 diák lehet.

Pályázni csak az tud, aki az elmúlt iskolai félévben a magatartás és szorgalom jegyek nélkül 4,5-ös átlagnál jobb tanulmányi eredményt ért el. Egy felcsúti ötödikesnek jelenleg 12 tantárgya van, tehát például 7 ötössel és 5 négyessel tudja megugrani a pályázathoz elegendő szintet. Ha egy hármas is becsúszik, akkor legalább 8 ötösre és 3 négyesre van szüksége, a lényeg, hogy a jegyeinek összege elérje az 55-öt.

Megnéztük, hogy a helyi felsősök hogyan teljesítenek a kompetenciaméréseken, és elég vegyes képet kaptunk. Van olyan iskola, amelynek tanulói az átlaghoz képest nagyon szerény eredményeket érnek el matekból és szövegértésből, emellett a többségre inkább az átlagtól némileg elmaradó teljesítmény jellemző, és van egy-egy pozitív kiugró példa is.

A kompetenciafelmérés ugyan nem mond sokat arról, hogy az egyes iskolákban a tanárok vajszívűen osztályoznak vagy például kőkeményen megvágják énekből azt, akinek nincs jó hangja, de az adatokból talán nem nagy tévedés arra következtetni, hogy a 4,5 feletti átlagos teljesítményt a többség nem hozza.

Ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy 10-ből egy gyerek ugorja meg a belépő szintet, akkor a pályázaton egy félévben körülbelül 40 gyerek tud elindulni, ha pedig sokkal megengedőbbek vagyunk, és úgy saccolunk, hogy ötből egy tanuló majdnem jeles, akkor is mindössze 80 lehet a számuk.  Az alapítvány azonban ennél is sokkal optimistább, azt mondja, hogy településenként 20 gyerekre számít, azaz összesen 120 potenciális pályázót vár.

Ha tényleg ilyen sok lesz a kitűnő tanuló, akkor egy iskolai tanév alatt összesen 24 millió forint lehet az alapítvány kiadása erre a célra. (Emellett a felcsúti és az alcsútdobozi fiatal házaspárok otthonteremtését is támogatják pályázónként 4-5 millió forinttal). A keret az iskolásoknál is és az otthonteremtési pályázatoknál is 100-100 millió forint, de az alapítvány azt mondta nekünk, hogy ez nem merülhet ki, mert aki megfelel a kiírás feltételeinek, az mindenképpen megkapja az ösztöndíjszerű támogatást. Mészáros Lőrinc vagyonát legutóbb 120 milliárd forintra becsülte a napi.hu éves összesítése.

A pályázati szabályok szerint a diákok automatikusan csak fél évig kapják a 100 ezer forintot (azaz praktikusan havi 20 ezer forintot), mert csak akkor maradhat a támogatásuk, ha a 4,5-ös szintet ismét megugorják, és újra pályáznak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz Felcsút Mészáros Lőrinc ösztöndíj Vál-völgyi Fiatalokért Alapítvány Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.