Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. október 30. 16:03 Pénz

Gagyibb lakásokat veszünk, egyre kevesebbet és egyre drágábban

Nem sok minden utal arra, hogy itt valaha is vége lenne annak a lakáspiaci áremelkedésnek, amit az utóbbi években látni lehetett Magyarországon. Legalábbis ha csak az átlagos négyzetméterárakat nézzük, amik a KSH lakásárindexével együtt jelentek meg.

Változatlanul őrült tempóban emelkednek a lakások árai, Budapesten például az új lakások átlagos négyzetmétere először lépte át a félmillió forintot az idei második negyedévben.

 

A növekvő árak ellenére a használt lakások – amik a lakás-adásvételek 96-98 százalékát adják – árindexe összességében tíz százalékot esett az idei első és a második negyedév között, utoljára 2015 végén járt ilyen alacsonyan.

Ennek az az oka, hogy az adásvételek egyre nagyobb részét teszik ki a rossz állapotú vagy rossz helyen lévő lakások. A lenti grafikonon ezeket a minőségi tényezőket összetételhatásként, az egymásnak megfeleltethető lakások árait pedig tiszta árváltozásként követhetjük, és elég feltűnő benne, hogy mennyire tolódnak az adásvételek a gagyibb lakások felé.

 

A romlás mögött az áll, hogy az összes tranzakció között egyre nagyobb a vidéki adásvételek aránya. Ugyan szám szerint minden régióban egyre kevesebb lakást vesznek, a visszaesés Budapesten volt messze legnagyobb.

Ez viszont egy elég aggasztó jel lehet: összességében most már másfél éve láthatóan visszaesőben van az adásvételek száma. Ez vagy arra utalhat, hogy már nincs olyan sok lakás a piacon, vagy hogy nincs olyan sok vevő. Csökkenő kereslet mellett kérdés, hogy meddig tartható fenn az áremelkedés, még akkor is, ha egyébként a hitelezés szempontjából jól állnak a magyar háztartások. A KSH ugyanakkor jelzi, hogy nem érkezett még be az összes az adat, és ami van, az is elsőként a kistelepülésekről jött.

 

A KSH adataiból kiderült, hogy egy átlagos budapesti használt lakásért fajlagosan majdnem tízszer annyit kell fizetni, mint egy átlagos észak-alföldi falu lakásáért: a fővárosban 402 ezer forint egy használtlakás-négyzetméter, egy Szabolcs, Jász-Nagykun vagy Hajdú-Bihar megyei faluban ugyanez átlagosan 42 ezer forint volt. Utóbbi régió községeiben átlagosan 3,2 millió forintért cseréltek gazdát a használt lakások. (Hogy az új lakások mennyibe kerültek itt, azt nem is tudni, mivel évek óta nem volt annyi tranzakció, amennyiből indexet lehetett volna számítani.)

Külön érdekes megnézni a falusi ingatlanárak alakulását.

 


Itt is szembeötlő az a regionális kettéosztottság, amit a munkaerőpiacon is láthatunk: a Budapest környéki falvakhoz, illetve a két északnyugati régióhoz képest mérhetetlen távolságban van az ország többi része.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyszerre vagyunk a teljes foglalkoztatottság és a teljes kilátástalanság országaAz ország keleti végén tízszer annyi állástalan van, mint nyugaton, egész régiók kerültek lehetetlen helyzetbe. Azt is elmondjuk, mi a kiút.

De ha csak a lakások árváltozását nézzük, akkor dübörög az ország: a magyar ingatlanpiaci emelkedés kezdete óta csak Izlandon, Svédországban és Írországban emelkedtek gyorsabban a lakásárak, mint Magyarországon az egész Európai Unióból. A régió egészét viszont simán magunk mögé utasítjuk.

 

(MTI Fotó: Jászai Csaba)

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz KSH lakásárak lakásárindex Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.