Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. október 9. 22:15 Közélet

A kormányban is feszültségeket okozott, hogy a szenvedő akkuiparra fogadtak

A kormányban is voltak viták arról, hogy jó ötlet volt-e a jelenleg épp szenvedő akkugyártókat Magyarországra édesgetni.

Mi történt? A kormányon belül sincs egyetértés abban, hogy jó ötlet volt-e az akkumulátoripar mellett elköteleződni – többek között ez is kiderült a Direkt36 Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter felemelkedéséről szóló cikkéből.

  • Egy tavaszi kormányülést idéz fel a cikk ezzel kapcsolatban, ahol Nagy a gyenge év eleji jármű- és akkumulátoripari adatok kapcsán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szemére vetette, hogy a külügy rosszul mérte fel a helyzetet, és „nem jó lóra” tett azzal, hogy egymás után ösztönözte az akkumulátoripari szereplők hazai beruházásait.
  • Szijjártó a cikk szerint azzal próbálta félresöpörni Nagy érveit, hogy a piac általában úgy működik, hogy a kezdeti fellendülést visszaesés követi, az eladások azonban szerinte később vissza fognak állni egy magasabb szintre.

Előzmények: Magyarországon a 2010-es évek végétől telepedtek le az elektromobilitásra való átállásban kulcsfontosságú akkumulátoripari szereplők a magyar kormány támogatásával.

  • A világ hat legnagyobb akkumulátorcella-gyártója közül már négy (CATL, BYD, SK On, Samsung SDI) foglalkozik vagy fog akkumulátorgyártással/összeszereléssel foglalkozni Magyarországon a bejelentett vagy már megvalósított beruházások alapján.
  • 2022-ben Magyarországon volt a világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitása, és az előrejelzések szerint ez így is marad a közeljövőben. 
  • Az akkumulátoripar felfutása a régióban nem csak Magyarországra jellemző, Lengyelországba is sok ilyen beruházás megy.

Számokban: ameddig az energiaárak elszállása jelentette a legnagyobb kihívást a magyar gazdaságnak, a jármű- és akkuipar inkább húzta a magyar ipart, miközben az energiaintenzív iparágak szenvedtek, ahogy az alábbi ábrán látszik.

 
  • A várakozásokhoz képest alacsonyabb villanyautós kereslet miatt azonban az akkumulátorgyártás 2023 vége óta szenved, bár május és július között már minimális javulás volt látható a termelésben.

Mi várható? Nehéz megjósolni, hogy ez a jelenség mennyire lesz tartós, és hosszabb távon továbbra is reális forgatókönyv, hogy mégiscsak berobban majd az akkugyártás, és valóban a magyar ipar húzóágazatává válik.

  • Ha a visszaesésből helyre is áll az iparág, sokat számít majd az is, hogy mely magyar üzemmel rendelkező szereplők jönnek ki jól az egyre intezívebbé váló piaci versenyből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet akkumulátor akkumulátorgyár akkumulátorgyártás nagy márton Szijjártó Péter Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. október 9. 04:41 Élet, Közélet

Gáláns aprópénzszórás lehet a családi adókedvezmény megduplázása

Kis lépés az államnak, nagy lépés a választási kampánynak. A szegényeknek inkább a családi pótlék emelése jönne jól, de arról nincs szó.

Stubnya Bence
2024. október 8. 14:31 Adat, Közélet

Az első Orbán-kormány alatt épült annyi lakás, mint ami most ambiciózus cél lett

A Fidesz legelső kormányzása alatt évente átlagosan 24 ezer lakás épült, 2010 óta viszont már csak 15,5 ezer.

Jandó Zoltán
2024. október 7. 11:12 Közélet

Eladja Tihany utolsó beépítetlen partmenti ingatlanját az állam

Több mint ötmilliárd forintért hirdetnek egy ingatlant a félszigetnek azon a részén, amelynek beépítése ellen már tüntettek a helyiek.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. október 8. 04:39 Élet, Világ

Ha a kormány kelet felé néz, ott is azt látja, hogy küzdeni kell a növekedésért

Kínában a 2008-as válság óta nem látott módszerekkel próbálnak élénkíteni, de szerkezeti átalakításokról hallani sem akarnak.

Jandó Zoltán
2024. október 7. 04:34 Pénz, Vállalat

Valódi pénzgyárat indíthatott volna be a magyar vállalkozó hamis brazil kötvénye

Alkalmas lehet a hamis kötvény kvázi tisztára mosására, ha valaki úgy viszi be egy cégbe, ahogy azt a papíron ezermilliárdokat érő brazil állampapírral tették.

Török Zoltán
2024. október 6. 05:39 Világ

Van már akkora bajban Európa, hogy Egyesült Államok legyen belőle?

A Draghi-jelentés jó látleletet nyújt az EU gazdasági kihívásairól, de erősen kérdéses, hogy érdemes és lehetséges-e a központosítás felé elmozdulni.