Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. október 5. 14:59 Közélet, Pénz

A Pénzügyminisztérium szerint kacsa a Nők 43+ról szóló hír, marad a Nők 40

Csütörtökön több portálon is megjelent, hogy 2025-től a kormány átalakítja a nők kedvezményes nyugdíjba vonulását lehetővé tevő Nők 40-et, és így már januártól jöhet a Nők 43+, de a Pénzügyminisztérium szerint a hír nem igaz.

Mi történt? Csütörtökön a kormány szándékaival kapcsolatban általában elég jól értesült Magyar Nemzet cikkét több portál is szemlézte, hírt adva arról, hogy Nők 43+ néven jövőre vezethetik be a Nők 40 új változatát.

  • A szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető éveket a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor nem vennék figyelembe – szerepelt a szemlékben a kormányzati tervekről.

Tágabb kontextus: már az eredeti hír is furcsa volt, ugyanis a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött éveket már jelenleg sem veszik figyelembe, amikor meghatározzák, hogy valaki jogosult-e a Nők 40 alapján nyugdíjba menni. A Nők 40-et 2011-ben vezették be, lehetővé téve, hogy a nők korhatár előtt nyugdíjba menjenek, ha már 40 évet ledolgoztak.

Igen, de: „Az értesülés kacsa. A nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik, a következő 10-15 évben nem indokolt a megváltoztatása. Következésképpen a »Nők 40« programot érintő változtatás sem szerepel a kormány napirendjén” – írta megkeresésünkre a Pénzügyminisztérium.

Előzmények: a magyar kormány megígérte az Európai Bizottságnak, hogy 2025 tavaszáig megreformálja a magyar nyugdíjrendszert, és ennek keretén belül az OECD készített egy szakértői jelentést, amelyben javaslatokat is megfogalmaztak a rendszer átalakítására.

  • A javaslatok között szerepelt a nyugdíjkorhatár emelése, a 13. havi nyugdíj korlátozása, járulékemelés és az előrehozott csökkentett nyugdíj visszavezetése mellett a a Nők 40 szigorítása is.
  • Az OECD-elemzésre a kormány már reagált a Népszava megkeresésére, a hétfőn megjelent cikk szerint az Európai Bizottság „nyomására” felkért szakértő javaslataival nem értenek egyet, azokat nem támogatják, és nem terveznek változtatást a nyugdíjrendszerben.

Mi várható? Rendszerszintű változást nem tervez, de azért ideiglenes jelleggel belenyúl a kormány a nyugdíjrendszerbe, ugyanis egy szintén hétfői bejelentés alapján jövőre az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat lakáscélokra is lehet majd fordítani.

  • Az Európai Bizottság felé tett vállalások alapján a nyugdíjrendszert módosító jogszabálynak 2025. március 31-ig kellene hatályba lépnie, a kormány nyilatkozatai alapján ez azonban várhatóan nem fog megvalósulni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovább drágíthatja a lakásokat, ha sikerül a kormány terve a megtakarítások mozgósításáraA lakosság nem akar költeni, mert lakásra gyűjt, de a kormány átvágná a gordiuszi csomót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem befelé, hanem kifelé tereli a pénzt a nyugdíjrendszerből a kormányA választások előtti évre vonatkozóan módosítana egy szabályt a kormány, a nagyobb ívű nyugdíjreform most nem foglalkoztatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz nők40 nyugdíj nyugdíjrendszer Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. október 4. 11:43 Közélet

A minimálbért már euróban számolja Orbán Viktor, de mi lesz közben a forinttal?

Ha komolyan vesszük a miniszterelnök szavait és a minimálbér szintjére kitűzött célt, abból 450 forintos euróárfolyam adódik hároméves távlatban.

Bucsky Péter
2024. október 4. 05:22 Közélet

Kétséges a megtérülése, mégis egyre csak nő a külföldi egyetemisták ösztöndíjkerete

Évi tízmilliárdokat költ arra a kormány, hogy fejlődő országokból Magyarországra hozzon egyetemistákat, de végzés után nem ösztönzi, hogy itt is helyezkedjenek el.

Stubnya Bence
2024. október 3. 14:55 Közélet

Szélsőségesen egyenlőtlennek látják az egészségügyi rendszert a magyarok

Globálisan átlagosan körülbelül ugyanannyian látják egyenlőtlennek a saját országuk egészségügyi rendszerét, ahányan egyenlőnek, utóbbi véleményt viszont csak a magyarok hatoda osztja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 3. 10:59 Közélet, Pénz

A bankok azonnal elkezdték áthárítani az új adót, amit a nyakukba kaptak

A devizaváltásra vonatkozó illeték a jegybank szerint nem fogja úgy emelni az inflációt, ahogy a tranzakciós illeték emelése. Kérdés, hogy mit lép a Revolut, a Wise és a hasonló, határokon átnyúló fintech szereplők.

Jandó Zoltán
2024. október 3. 04:42 Adat, Élet

Adóparadicsom a focisták számára Magyarország

Még Monacónál is kedvezőbb adózási feltételeket teremtett a kormány a hazai futballban. Ennek is köszönhetően versenyezhet a Fradi már nyugat-európai klubokkal is játékosokért.

Torontáli Zoltán
2024. október 2. 14:32 Közélet, Vállalat

Már a sokkok nélküli, lassított kimúlás lehet a fő cél a Dunaferr történetében

A vasmű egyre fogyó maradékába továbbra sem sikerül életet lehelni, a kormány a társadalmi-politikai veszteség minimalizálására törekedhet.