Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. augusztus 28. 16:41 Közélet

Lényegében kartellezéssel gyanúsítja a boltláncokat a kormány, amiért árat mertek emelni

Egyidejű és túlzó áremeléseket tárt fel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a kötelező akciózás júliusi kivezetését követően, amivel kapcsolatban kezdeményezte az immáron a minisztériumhoz tartozó fogyasztóvédelem és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) együttes fellépését. Az NGM közleményében többek között a finomliszt, a tej és a cukor árainak változását kifogásolja.

Igen, de: a kötelező akciózás lényegében a korábban alkalmazott élelmiszerár-stophoz hasonlóan egyfajta hatósági árkorlátozásként működött, az erre vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezésével azonban az árak ismét szabadon meghatározhatók.

  • Tisztességtelen forgalmazói magatartás főszabály szerint a beszerzési ár alatti értékesítés, ez alól a kötelező akciózásra vonatkozó rendelet adott felmentést. A kiskereskedők így élhettek az ármarketing eszközével, és keményen egymásra ígérhettek az elmúlt hónapokban, az előírt leértékelést meghaladó mértékű akciókkal.
  • Bár nem mondja ki, de az NGM közleményének szövegéből (aggályos magatartás, egyidejű áremelés, versenyjogi vizsgálat szükséges) kartellgyanú olvasható ki, amikor piaci szereplők összehangolják árképzésüket a nagyobb profit érdekében, ami a fogyasztók megkárosítása.

Tágabb kontextus: szabályozás helyett már elvárások megfogalmazásával avatkozik be a kormány az árképzésbe, idén például az üzemanyagárak csökkentésére szólította fel többször Nagy Márton az ágazat szereplőit. Ez a „tervutasításos gazdaság puhább változata” Zsiday Viktor befektetési szakember szerint, ami például Kínában jellemző.

Miért fontos ez? A vállalkozások általában igyekeznek eleget tenni a kormányzati akaratnak, de hosszabb távon komoly gazdaságtorzító hatása lehet az efféle politikának.

  • Ellátási nehézségeket és inflációs többletet is okoztak az elmúlt évek árszabályozásai. 2022 végén az üzemanyagárstop megszüntetése előtt a nem hatósági áras benzin- és gázolajtípusok több kúton elfogytak, „pánikvásárlás” alakult ki. Az ársapkák ráadásul 3-4 százalékos inflációs többletet okoztak Matolcsy György jegybankelnök szerint.

Mi várható? A GVH megvizsgálja az NGM által jelzett gyakorlatot, miszerint a kiskereskedelmi láncok egyidejű és jelentős mértékű áremeléseket hajtottak végre. A kartellvád szerű panasszal szemben áll viszont a kérdés, hogy egy árkorlátozó szabályozás hatályvesztésével nem természetes-e, hogy a boltok a piac által diktált, a szabályozottnál magasabb árakon adják az érintett árukat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZavarja a kormányt a választások óta dráguló üzemanyag, pedig volt már rosszabb is a helyzetA hatósági árak bevezetésekor az átlagjövedelemhez képest jóval drágábbak voltak az üzemanyagok, mint most.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért most alakult ki pánikvásárlás és üzemanyaghiány a benzinkutakon?Az ország számos kútján elfogyott a nem hatósági áras üzemanyag is, a Mol szerint a hétvégi „pánikvásárlás” során az átlagosnál másfélszer több benzint vásároltak a magyar kutakon.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsy egyre kritikusabb lett az utóbbi években, most már két erős ellenfele van a kormánybanA tegnapihoz hasonlóan éles bírálatözönt még nem zúdított a kormányra, de kifogásai jó részéről beszélt vagy írt már a 2019 után egyre kritikusabbá váló jegybankelnök.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet árstop árszabályozás gvh NGM Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. szeptember 12. 18:00 Közélet, Vállalat

Hírhedt bűnbanda gyárthatta a hatezer milliárdos magyar cég brazil kötvényét

Előkerült egy olyan dokumentumcsomag T. János György nevével, amelyhez hasonlóakat korábban egy kötvényhamisításban, gyémánt- és adócsalásban utazó brazil bűnbanda használt.

Stubnya Bence
2024. szeptember 12. 10:41 Közélet, Vállalat

Nagyon tolná a kisvállalkozásokat a kormány, de honnan lesz hozzá dolgozó?

Javítaná az inflációs időszakot nagyon megszenvedő magyar kkv-k hatékonyságát az erre szakosodott államtitkárság, de az egyik legnagyobb bajukra egyelőre nem hoztak új ötletet.

Bucsky Péter
2024. szeptember 12. 06:00 Adat, Közélet

Egyre több lett a protest egy százalék, de Iványi Gáborék iskoláit ez sem mentette meg

Tavaly a MET kapta a negyedik legtöbb felajánlást, és nem ők az egyetlenek, ahol sokkal nagyobb a rendelkezők száma, mint a híveké.

Fontos

Fazekas Dóra Simó Márton
2024. szeptember 13. 06:36 Világ

Súlyosan alábecsülhetjük a klímaváltozás gazdasági kockázatait

A legújabb hőmérsékleti anomáliák arra utalnak, hogy az éghajlat globális átalakulása hamarabb változtatja meg a klímarendszert, mint azt korábban várták.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 12. 16:03 Vállalat, Világ

Alig lesz hozzáadott érték a BYD magyar gyárában, ha a kínai kormányon múlik

Állítólag arra kéri a kínai kormány az autógyártókat, hogy ne vigyék ki az országból a technológiájukat, külföldön szigorúan csak összeszerelést végezzenek.

Virovácz Péter
2024. szeptember 11. 17:06 Pénz, Világ

Adósságválsághoz vezethet, ha tovább szórja a pénzt Amerika

Együttes erővel söprik szőnyeg alá a költségvetési problémát az elnökjelöltek, pedig súlyos következményei lehetnek, ha nem változik semmi.