Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 3. 15:31 Közélet, Vállalat

Zavarja a kormányt a választások óta dráguló üzemanyag, pedig volt már rosszabb is a helyzet

Sokallja az üzemanyagárakat a kormány, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szabályozói lépések lehetőségéről beszélt az ATV keddi híradójában, ugyanis az elvárás szerint a magyar kutakon tapasztalható áraknak továbbra is a régiós átlag szintjét kell tükrözniük.

  • A benzin és a gázolaj beszerzési árai azonban 2-4 forinttal tovább emelkednek csütörtökön.

Miért fontos ez? Nagy Márton már áprilisban felszólította az üzemanyag-kereskedőket az árak csökkentésére, amelyek egészen a június 9-én tartott választásokig fokozatosan mérséklődtek, köszönhetően a kedvezően alakuló világpiaci folyamatoknak is.

  • Június közepe óta azonban rendületlenül drágul a benzin, ráadásul változott az üzemanyagár-felülvizsgálatok rendje is.
  • Eddig úgy tűnhetett, hogy elengedte a választások után a kormány a kérdést, de az összességében literenként mintegy 30 forintos drágulást követően ismét emlékeztetett a miniszter a beavatkozás lehetőségére.

Előzmények: a kormány 2021 novemberében 480 forintos áron rögzítette a normál benzin és a gázolaj árának felső határát, és a korlátozás egészen 2022 decemberéig érvényben maradt, szigorodó körülmények és fokozódó ellátási nehézségek mellett. Igaz, a hatósági árszabás bevezetéséhez az akkori átlagjövedelmekhez képest sokkal magasabb benzinár volt szükséges.

Számokban: a hatósági ár bevezetésekor jellemző 317 438 forintos nettó átlagkeresetből az akkori, 506 forintos piaci áron 627 liter benzint lehetett megvásárolni, majd az árstoppal ez a mennyiség 661 literre nőtt. A legfrissebb béradat áprilisi, ekkor 436 451 forintos nettó átlagot mért a KSH, amiből a holnaptól várható 618 forintos benzinár-átlag mellett 706 liter vásárolható.

  • A mostani benzinár viszonylag megfizethető tehát az előzmények fényében, az árszabályozásról legalábbis kedvezőtlenebb körülmények között döntött a kormány. A nettó átlagkeresetből vásárolható benzin mennyisége a 700 litert csak 2020-ban haladta meg, amikor a lezárások miatt túlkínálat és rendkívül alacsony árak adódtak az olajpiacon.

Tágabb kontextus: az olajár a napokban kéthavi csúcsra ugrott, magával húzva a finomított termékek árait, ám a régiós összehasonlításban fontosabb a forint gyengébb teljesítménye a szomszédos országok devizáihoz képest, ami jórészt meg is magyarázza az árkülönbségeket, derül ki a Portfolio elemzéséből. Sőt, a magyar kutak árait egyes kormányzati intézkedések is felfelé hajtották.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakatA kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Mol vagy a kormány intézkedései miatt EU-rekorder az üzemanyagok árrése Magyarországon?A szektor szereplői sohasem magyaráztak meg egy fontos részletet, így aztán nem értik a fogyasztók, hogy miért olyan magas a kereskedelmi árrés, és mi az oka annak, hogy az adók nélküli üzemanyag áraink az EU-ban a legmagasabbak közé tartoznak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlcsóbb üzemanyagot szeretne a kormány, mégis adót emel, pedig nem lenne muszájA 41 forintos drágulást okozó jövedékiadó-emelést a kormány és a Mol az EU-ra fogja, pedig az előírásoknak adóemelés nélkül is meg lehetne felelni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat árak benzinár nagy márton üzemanyagár Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.