Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Töredékére csökkent az uniós forrásból finanszírozott építőipari közbeszerzések értéke tavaly: a korábbi 2-3 ezer milliárd forint alig 800 milliárdra olvadt.

  • Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer adatait vizsgáltuk, az odaítélt építőipari közbeszerzési szerződéseket vettük figyelembe *A 45* CPV kódra, építési munkára kerestünk rá, a szerződés típusa építési beruházás (így az építkezésekhez szükséges egyéb szolgáltatások nem szerepelnek). Csak a forintos tételeket vettük figyelembe, mivel eurós tételek közé sok esetben hibásan, forintalapon is kerültek összegek. A keretmegállapodásokat nem vettük figyelembe, hogy a lehívásokkal együtt ne szerepeljenek duplán, illetve így csak a tényleges felhasználás szerepel.
  • Összességében is csökkent a közbeszerzések értéke, mivel a hazai költségvetési forrásból finanszírozott tenderek összege is látványosan visszaesett, hosszú évek után először nem érte el az ezer milliárd forintot.

Előzmények: Lázár János építési és közlekedési miniszteri munkáját a legtöbb vasút- és útfejlesztés leállításával kezdte. A 2023-ban lélegeztetőgépre tett hazai infrastruktúrafejlesztés továbbra is csak visszafogottan zajlik.

  • Annyira nincs saját forrás, hogy egymilliárd euró hitelt kellett az Európai Befektetési Banktól felvenni, hogy a borzasztó műszaki állapotban lévő vasúti fővonalak legkritikusabb szakaszait legyen miből rendbe tenni.

Számokban: az elmúlt évek inflációja miatt érdemes a GDP-hez viszonyítva is vizsgálni a folyamatokat: tavaly a hazai össztermék 2,4 százalékának megfelelő összeget szántak közbeszerzéseken építőipari munkákra.

Mi várható? Az idei első félévben növekedést látni az uniós forrású tendereknél, értékük már 1100 milliárd forintnál jár. Ez időarányosan meghaladja a 2022-es értéket, igaz, a közben elszállt infláció miatt ez az összeg sokkal kevesebbet ér.

  • Egyáltalán nem biztos, hogy ezeket a pénzeket ténylegesen el is költik. Amióta kétségessé vált az uniós források sorsa, a kormányzat sok esetben feltételes közbeszerzést ír ki: győztest hirdet, de csak akkor rendeli meg a munkát, ha ad pénzt az EU.
  • A NER-es építőipari vállalkozások a korábbi évek megbízásainak alig harmadával számolhatnak a következő évekre, ha az uniós források csak kis részben érkeznek meg, és a magyar költségvetésből sem sikerül őket pótolni.

Felülnézet: Az uniós források nem csak az építőiparban hiányoznak. A Magyar Nemzeti Bank statisztikái jól mutatják, hogy az uniós transzferek egyenlege a korábbi 2-3 százalékos többletről 2023-ra 1,1 százalékra csökkent.

  • Leginkább a tőketranszferek estek vissza, amikből a beruházásokat lehet finanszírozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElbontották Hatvanpusztát vagy a paksi erőművet? Hogyan lehet negatív termelés az építőiparban?Nagyon furcsa számok jelentek meg a KSH építőipari adatai között: többször is előfordult, hogy egy-egy megyében negatív termelési értéket mutattak ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLázár János arról beszélt, hogy kitömték pénzzel Mészáros Lőrincet, megmutatjuk, hogyanMészáros Lőrinc és Szíjj László két legfontosabb vállalatának saját tőkéje úgy nőtt durván a nyolcvanszorosára 12 év alatt, hogy közben 130 milliárdot kivettek a cégekből.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűnt a NER első igazi szimbóluma, de még így is termeli a milliárdokatMár nem Közgép néven fut Simicska Lajos birodalmának egykori zászlóshajója, de a cég így is nagyobb árbevételt ért el, mint a megelőző hét évben bármikor.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet építőipar közbeszerzés uniós beruházás uniós forrás uniós pénz Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Cegléd lakosságméretéhez hasonló számban hagyták el magyar állampolgárok az országot tavaly legalább egy évre.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 16:34 Vállalat, Világ

Megint káosz van a konténerszállításban, és ez megint meglökheti az inflációt

Az okok eltérőek, mint a koronavírus-járvány után, de a következmények hasonlóak lehetnek.

Gajda Mihály
2024. július 2. 15:11 Pénz, Vállalat

Már 200 milliárd dollár felett jár, és nincs még vége a felvásárlási hullámnak az amerikai olajiparban

Az amerikai tőzsdén jegyzett olajipari cégek száma öt év alatt 65-ről 41-re csökkent a felvásárlások nyomán, és valószínűleg ez még csak a kezdet.

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Magyarország abszolút értékben és lehetőségeihez mérten sem költ sokat Ukrajna segítésére, még úgy sem, ha a menekültekkel kapcsolatos költségeket is beleszámítjuk.