Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. június 11. 13:14 Adat, Közélet

Romlik a narancs: kevesebb jelölt indult és nyert a Fidesz színeiben

Idén a fővárosban sok helyen feltűnő volt, hogy a korábbi egységes narancssárga plakátok helyett alig látható Fidesz-emblémával kampányoltak a kormánypárt színeiben induló egyes jelöltek. A választási adatok alapján úgy tűnik, hogy ennél többről volt szó: fideszes jelöltek vagy a Fidesz nevének mellőzésével, civil szervezetek nevében, vagy velük közösen indultak. 2019-ben még 827 polgármesterjelölt indult kizárólag a Fidesz-KDNP színeiben, idén már csak 727.

Hasonló arányú a visszaesés a megválasztott polgármesterek között is a nem teljesen végleges adatok szerint. Az alábbi ábra a választás.hu oldalon a 2019-es és 2024-es jelölőszervezetek szerinti polgármesterek számát tartalmazza. Míg 2019-ben összesen 599 polgármester nyert Fidesz-KDNP színekben, idén csak 535, így

tizedével csökkent a kormánypárti polgármesterek száma az elmúlt ciklushoz képest.

A fenti adatok közül feltűnhet, hogy a megyei jogú városoknál nem 11, hanem 14 fideszes nyertesről lehet tudni. Az eltérés oka, hogy Kreicsi Bálint Salgótarjánban a Fidesz-KDNP és a Hajrá, Salgótarján! Egyesület közös jelöltje, míg Tóth-Szántai József Miskolcon a Pont Mi Egyesülettel közös jelölt volt. Cser-Palkovics András Székesfehérváron pedig csak a Fidesz jelöltje volt, a KDNP nem támogatta. Emellett érdemes megjegyezni, hogy Békéscsabán Szarvas Péter a Hajrá Békéscsaba jelöltjeként nyert, de bírta a kormánypártok támogatását is.

Kevesebb önkormányzati képviselő

Nemcsak a polgármestereknél, hanem a települési és megyei önkormányzati képviselőknél is csökkent a jelölt és a mandátumot szerző Fidesz-KDNP-sek száma. 2019-ben még 2460 ilyen települési önkormányzati képviselő volt, az idei választás után már csak 1908 marad. Ez nagyon jelentős visszaesés, de különböző civil szervezetek mögött feltehetően még további (többé-kevésbé) fideszes képviselők is kerültek a testületekbe.

Az adatokból az látható, hogy a 10 ezer fő feletti településeken különösen gyors a Fidesz-KDNP visszaszorulása, ahogy az a Telexen megjelenő Választási Földrajz adataiból is látható. Míg a kisebb településeken „csak” 22 százalékkal szorult vissza a tisztán a pártszövetség színeiben a testületekbe bejutó képviselők száma, a nagyobb településeken már 40 százalékkal.

A megyei közgyűlésekben is érezhetően visszaszorult a Fidesz, negyedével kevesebb mandátumot nyert. Ezekre a listákra csak a megyék megyei jogú városokon kívüli lakói szavazhatnak.

A fenti adatok arra utalnak, hogy az országot már negyedik kétharmaddal vezető Fidesz-KDNP neve kevésbé tűnik vonzónak sok jelölt számára, ami a társadalmi bizalom megkopásának egy korai jele lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTaláltunk egy titkos fideszes kádertemetőtValószínűleg senkinek nem tűnne fel, ha egyik napról a másikra megszüntetnék a megyei önkormányzatokat. Kivéve a képviselőket és bürokratákat, akik onnan kapják a fizetésüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legszegényebb településeken tarolt a Fidesz, 65 helyen nyert a TiszaA régi ellenzéki pártok elutasítottsága mindenhol nagyon erős, egyetlen településen sem jutottak 20 százalék fölé. A kisebb pártok többségének ez sikerült.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZugló és Erzsébetváros fordíthatta meg Karácsony javára az eredménytAz első adatközléstől az adatok feldolgozásának szinte a legvégéig Vitézy Dávid vezetett a főpolgármesteri címért vívott harcban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Fidesz Fidesz-KDNP önkormányzati választások települési önkormányzatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.