Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. június 11. 13:14 Adat, Közélet

Romlik a narancs: kevesebb jelölt indult és nyert a Fidesz színeiben

Idén a fővárosban sok helyen feltűnő volt, hogy a korábbi egységes narancssárga plakátok helyett alig látható Fidesz-emblémával kampányoltak a kormánypárt színeiben induló egyes jelöltek. A választási adatok alapján úgy tűnik, hogy ennél többről volt szó: fideszes jelöltek vagy a Fidesz nevének mellőzésével, civil szervezetek nevében, vagy velük közösen indultak. 2019-ben még 827 polgármesterjelölt indult kizárólag a Fidesz-KDNP színeiben, idén már csak 727.

Hasonló arányú a visszaesés a megválasztott polgármesterek között is a nem teljesen végleges adatok szerint. Az alábbi ábra a választás.hu oldalon a 2019-es és 2024-es jelölőszervezetek szerinti polgármesterek számát tartalmazza. Míg 2019-ben összesen 599 polgármester nyert Fidesz-KDNP színekben, idén csak 535, így

tizedével csökkent a kormánypárti polgármesterek száma az elmúlt ciklushoz képest.

A fenti adatok közül feltűnhet, hogy a megyei jogú városoknál nem 11, hanem 14 fideszes nyertesről lehet tudni. Az eltérés oka, hogy Kreicsi Bálint Salgótarjánban a Fidesz-KDNP és a Hajrá, Salgótarján! Egyesület közös jelöltje, míg Tóth-Szántai József Miskolcon a Pont Mi Egyesülettel közös jelölt volt. Cser-Palkovics András Székesfehérváron pedig csak a Fidesz jelöltje volt, a KDNP nem támogatta. Emellett érdemes megjegyezni, hogy Békéscsabán Szarvas Péter a Hajrá Békéscsaba jelöltjeként nyert, de bírta a kormánypártok támogatását is.

Kevesebb önkormányzati képviselő

Nemcsak a polgármestereknél, hanem a települési és megyei önkormányzati képviselőknél is csökkent a jelölt és a mandátumot szerző Fidesz-KDNP-sek száma. 2019-ben még 2460 ilyen települési önkormányzati képviselő volt, az idei választás után már csak 1908 marad. Ez nagyon jelentős visszaesés, de különböző civil szervezetek mögött feltehetően még további (többé-kevésbé) fideszes képviselők is kerültek a testületekbe.

Az adatokból az látható, hogy a 10 ezer fő feletti településeken különösen gyors a Fidesz-KDNP visszaszorulása, ahogy az a Telexen megjelenő Választási Földrajz adataiból is látható. Míg a kisebb településeken „csak” 22 százalékkal szorult vissza a tisztán a pártszövetség színeiben a testületekbe bejutó képviselők száma, a nagyobb településeken már 40 százalékkal.

A megyei közgyűlésekben is érezhetően visszaszorult a Fidesz, negyedével kevesebb mandátumot nyert. Ezekre a listákra csak a megyék megyei jogú városokon kívüli lakói szavazhatnak.

A fenti adatok arra utalnak, hogy az országot már negyedik kétharmaddal vezető Fidesz-KDNP neve kevésbé tűnik vonzónak sok jelölt számára, ami a társadalmi bizalom megkopásának egy korai jele lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTaláltunk egy titkos fideszes kádertemetőtValószínűleg senkinek nem tűnne fel, ha egyik napról a másikra megszüntetnék a megyei önkormányzatokat. Kivéve a képviselőket és bürokratákat, akik onnan kapják a fizetésüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legszegényebb településeken tarolt a Fidesz, 65 helyen nyert a TiszaA régi ellenzéki pártok elutasítottsága mindenhol nagyon erős, egyetlen településen sem jutottak 20 százalék fölé. A kisebb pártok többségének ez sikerült.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkZugló és Erzsébetváros fordíthatta meg Karácsony javára az eredménytAz első adatközléstől az adatok feldolgozásának szinte a legvégéig Vitézy Dávid vezetett a főpolgármesteri címért vívott harcban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Fidesz Fidesz-KDNP önkormányzati választások települési önkormányzatok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?