Hírlevél feliratkozás

Egyelőre nem látszik, hogy kinek sikerült jobban a mozgósítás

Két évvel ezelőtt az országgyűlési választásokon a nap elején inkább az ellenzéki települések tűntek aktívabbnak, napközben azonban megfordult a helyzet. Most sem települési, sem járási szinten nem látszik semmilyen minta.

Mi történt? Egyelőre úgy tűnik, meglett az eredménye annak, hogy több politikai erő is kifejezetten aktívan próbálta mozgósítani szavazótáborát az elmúlt hetekben. Reggel kilenc óráig kifejezetten magas volt a részvétel: a jogosultak 9,98 százaléka járult az urnákhoz.

  • A közel 10 százalékos részvétel a korábbi önkormányzati és európai parlamenti választásokhoz viszonyítva is kiugróan magas, sőt még egy országgyűlési választáson sem lenne alacsony: 2014-ben és 2010-ben is kisebb részvétellel indultak a választások.
  • A választók tizedének részvételéből esetenként már lehet következtetni arra, hogy mely politikai szereplőknek sikerült jobban megmozdítania szimpatizánsaikat. Települési és járási szinten ugyanis elég jelentős különbségek vannak a pártok támogatottságában, így például ha az inkább kormánypárti városokban és községekben nagyobb a részvétel, az a Fidesz sikeresebb mozgósítására utal.


Mit számoltunk? A részvételi adatokat a Fidesz 2022-es választási adataival vetettük össze települési és járási szinten. A kormányzó pártok végső listás szavazataránya, és a mostani részvétel között korrelációt számoltunk.

  • A korreláció egy mínusz 1 és plusz 1 közötti szám, amely két adatsor értékeinek kapcsolatát mutatja: minél közelebb esik a két véglethez, a mínusz vagy plusz 1-es számhoz, annál erősebb pozitív vagy negatív irányú kapcsolatot jelez. A 0 körüli érték elhanyagolható kapcsolatot mutat.
  • Míg 1-nél teljesen együtt mozog a két adat, a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatot jelez, vagyis ebben az esetben az egyik adatsor növekedésével a másik csökken.

Eredmények: a korrelációs együtthatók azt mutatták, hogy lényegében semmilyen összefüggés nincs a 9 órakor regisztrált részvételi adatok és a Fidesz két évvel ezelőtti eredményei között. Azaz a kormánypártok parlamenti listájára 2022-ben leadott szavazatok helyi arányaitól egyelőre függetlenül alakul a mai részvétel.

  • Települési szinten 0,08-as, járási szinten -0,02-es érték adódott. Tehát amellett, hogy a kapott értékek nagyon közel esnek nullához, a különböző közigazgatási egységek esetében még az együtthatók előjelei is ellentétesek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2024-es választások európai parlamenti választások Fidesz önkormányzati választások Tisza párt választások Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?