Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2022. április 3. 17:43 Adat, Közélet

A Fidesznek vagy az ellenzéknek kedveznek a részvételi számok?

A délután három órás részvételi adatok már kellően magasak ahhoz, hogy érdemes legyen összevetni őket a korábbi eredményekkel. Ahogy írtunk róla, az egyértelműen látszik, hogy a leginkább ellenzéki választókerületekben jóval magasabb a részvétel, mint a leginkább fideszesekben. Ebben azonban semmi meglepő nincs, 2018-ban is ez volt a helyzet, sőt az idén egyelőre a négy évvel ezelőttihez képest épp az ellenzékibb körzetekben tűnik kisebbnek az aktivitás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNézd meg, mennyien szavaztak eddig a településedenAkadnak olyan települések, ahol még a 10 százalékot sem érte el a részvétel, több helyen viszont már a jogosultak több mint fele leszavazott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFordult a kocka: már a legellenzékibb körzetekben marad el jobban a részvétel a 2018-astólMár nagyobb a részvétel a legkevésbé fideszes választókerületekben, ugyanakkor ezekben nagyobbat is esett a szavazók aránya 2018-hoz képest, mint a leginkább kormánypártiakban.

Annak érdekében, hogy a teljes országra tudjunk következtetéseket levonni, megpróbáltuk statisztikai módszerrel megvizsgálni a részvételi adatok és a 2018-as pártpreferencia közötti összefüggést. Azt néztük meg, hogy a több mint háromezer magyarországi településen az idei részvételi adatok mennyire mozognak együtt a 2018-ban a Fidesz-KDNP listájára leadott szavazatok arányával. Tehát lehet-e bármit mondani abból, hogy a fideszes körzetekben magasabb vagy alacsonyabb-e a részvétel.

Két adatsor ilyen jellegű együttmozgását a korrelációs együtthatóval lehet mérni. Ez egy 0 és 1 közötti, pozitív vagy negatív előjelű szám; ha az érték a nullához nagyon közel esik (a plusz/mínusz 0,2 tartományon belül van), akkor elhanyagolható a kapcsolat. 1-nél teljesen együtt mozognak, míg a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik adatsor növekedésével a másik csökken.

Jelen esetben a plusz 1-hez közeli szám azt jelentette volna, hogy minél inkább kormánypárti egy település, annál többen szavaztak, míg a mínusz egyhez közeli épp sz ellenkezőjét, az ellenzéki települések nagy aktivitását jelezte volna. Az idei részvétel és a négy évvel ezelőtti Fidesz-eredmény közötti korreláció azonban lényegében nulla (0,011), azaz a két adatsor között egyáltalán nincs kapcsolat. Ha pedig a 2018-as részvételi adatokat is figyelembe vesszük a számításnál, akkor az együttható még közelebb kerül a teljes függetlenséget mutató értékhez (0,005).

Ebből viszont az következik, hogy nem lehet megmondani, hogy a most már viszonylag biztosnak tűnő magas részvétel, illetve annak területi megoszlása kinek kedvez. A részvételi számokból ezért nem érdemes következtetni arra, hogy melyik politikai tömörülésnek sikerült jobban a mozgósítás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2022-es választások országgyűlési választások részvétel választási részvétel Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.