Hírlevél feliratkozás
Avatar
2024. április 7. 04:34 Közélet

Idén minden család megkapja a támogatott árú gáz teljes mennyiségét? – észrevételek az MVM tájékoztatásához

(A szerző közgazdász. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)

Április 3-án a rezsivédelmi biztos és az MVM sajtótájékoztatót tartott, és ennek nyomán szinte egyszerre jelent meg több hírportálon, hogy a kormány egy új rendelkezéssel belenyúl a lakossági rezsicsökkentési rendszerbe. A változtatás az átalányt (más néven: egyenletes részszámlázást) választó fogyasztókat érinti.

A tájékoztatás szerint az új jogszabály megengedi, hogy az éves kedvezményes gázmennyiséget (amely 1729 köbméternek vagy 63645 megajoule energiamennyiségnek felel meg) naparányosítással havi szintre is le lehessen bontani a havi átalányfizetést választó fogyasztóknak. Az intézkedés bevezetését azzal indokolta az MVM kommunikációs igazgatója, hogy az átalánydíjat fizető mintegy másfél millió családból tavaly hozzávetőleg százezren szembesültek azzal: a tavaszi-nyári számláikon a korábbiakat jelentősen meghaladó összegek szerepeltek.

Ez azért érdekes, egyben elgondolkodtató hír, mert

ez az újnak mondott szabályozás valójában kezdettől fogva így szerepelt a vonatkozó jogszabályban,

csak az MVM nem alkalmazta azt (részletek a csillagra kattintva olvashatók).*Az MVM 2023. áprilisi tájékoztatása szerint: „Az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII.21.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés a következőt mondja: „A lakossági fogyasztó az e rendelet szerinti kedvezményes mennyiségeket időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében az egyetemes szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, amelynek alapján a felhasználó számára kiállított számlában a kedvezményes mennyiség 1/365-öd részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron.
A kedvezményes mennyiség elszámolása átalánydíj esetén minden hónapban a napok arányában történik. Az egy napra jutó kedvezményes mennyiség 174,4 MJ…”

Miről is van szó? Miért most, a 2022-2023. éves elszámoló számlákat követő első, 2023-2024. évi részszámlák kibocsátásakor keltett tömeges felháborodás és tiltakozás után csaknem egy évvel elkésve gondolja úgy a kormányzat, hogy a közel 100 ezer családot érintő problémát orvosolja? Orvosolja-e egyáltalán a kormány a korábban okozott problémát az újnak mondott jogszabállyal?

Ha az MVM ez évben a vonatkozó jogszabályok szerint bocsátja ki a számláit, akkor a 2023-2024-es év éves elszámoló számláit követő hónapokban az átalány fogyasztók valóban nem szembesülnek jelentős, nem várt többletkiadással. Ez egyben azt is jelenti, hogy a 2023-2024-es támogatási évben – eltérően az előző évtől – valamennyi érintett fogyasztó megkaphatja a rendelet szerint neki járó kedvezményes árú földgáz teljes mennyiségét.

Emlékezetes, hogy az átalányt választó fogyasztók 2022-2023 évi éves elszámoló számlái, illetve az azt követő számlázási év első pár számlája komoly felhördülést, zajos botrányt okozott. Ekkor ugyanis az MVM

  • megszegte a rá vonatkozó 2022-es rendeletet,
  • egyoldalúan felrúgta az átalányáras fogyasztókkal kötött megállapodását,
  • negyedéven keresztül nem számlázott a nagycsaládosoknak,
  • kibocsátott és pénzügyileg rendezett számlákat módosított a kibocsátást követően közel egy évvel,
  • kibocsátott számlákat a gazdasági eseményektől függetlenül visszamenőleges hatállyal korrigált,

azaz gyakorlatilag egyfajta jogszabályon kívüliséget élvezett, a magyar hatóságok támogatásával.

A felsorolásban szereplő állítások tételes és részletes bizonyítását ebben a korábbi cikkben mutattam be.

Az átalányáras fogyasztók 2023-2024 évi számláiban váratlanul jelentkező 100 ezer forintos többletek nem a véletlennek, hanem az MVM „innovációjának” köszönhetők. Ennek eredményeként egyes fogyasztók a nekik járó kedvezményes árú gáz jelentős részét versenypiaci áron voltak kénytelenek megfizetni.

E megoldás esetemben például azt jelentette, hogy a 12 hónapra vonatkozó éves támogatással szemben 13,3 havi fogyasztást számolt el a szolgáltató, ami jelentős többletkiadást generált.

A tisztességtelen piaci magatartást, a versenypiaci ár meg nem engedhető helyzetben való alkalmazását az MVM gazdasági erőfölényével tudta kikényszeríteni, hisz a fogyasztásból való kizárással élhet, és él is nem fizetés esetén. Különösen etikátlannak tartom az ügyfelek megkárosítását abban a helyzetben, amikor a fogyasztók egy részének a gáz költségei még korrekt elszámolás esetén is jelentősen növekedtek. Részletek a csillagra kattintva olvashatók*Az, hogy az átalányáras fogyasztók éves támogatott fogyasztási kerete a 2022. augusztus 1-től 2023. július 31-ig tartó támogatási év utolsó hónapjaira (amelyek egyben a 2023-2024. évi számlázási év első hónapjai) elfogyott, az az MVM tudatos beavatkozásának következménye. Az MVM a 2022-2023-as számlázási év augusztus 1 előtti számláiban szereplő fogyasztás egy részét az éves elszámoló számlában augusztus 1 utánra csoportosította át. 2022 augusztus 1 előtt a gáz felhasználás mennyiségi korlát nélkül támogatott árú volt.
E megoldás teljesen abszurd voltát mutatja, hogy míg 2022-2023-ban júniustól júniusig tartó számlázási időszakban 82415 MJ a mérőórán mért éves fogyasztás (havi 6868 MJ), a 2023-2024-es évre az MVM által javasolt átalány fogyasztás 87000 MJ (havi7255 MJ), addig 2022. augusztus 1-től 2023. július 31-ig az MVM 91060 MJ éves, azaz havi 7588 MJ fogyasztást állított szembe a nagycsaládomra érvényes 85731 kedvezményes árú fogyasztással. Az elszámolás éve és a támogatás évi közötti mindössze 36 nap átlapolás mellett a 91060 MJ elszámolása nevetséges, végtelenül tisztességtelen. Az a 100 ezer család, akiknek az MVM szerint a 2023-2024-es első részszámlák kibocsátásakor már elfogyott a támogatott árú mennyiségi kerete, nagy eséllyel ugyanennek a tisztességtelen piaci magatartásnak köszönheti az esetenként 100 ezres nem várt többletkiadását. A saját számláimból, és az MVM-től kért és kapott tájékoztatásokból egyértelműen megfogalmazható megállapítások természetesen csak abban az esetben igazak, ha az MVM azonos algoritmust alkalmaz az átalányfogyasztást választó ügyfeleinél. Én ezzel a feltevéssel éltem írásomban.
.

Korábbi cikkemben bemutattam, hogy ha egy egyenletes részszámlázást választó fogyasztó két egymást követő évben egyaránt pontosan a kedvezményes árú mennyiséget fogyasztja, azaz a vitatott időszakban számláiban egyetlen megajoule piaci áras tétel sem mutatkozhatna,

akkor is 100 ezres piaci árú tételt kellett fizetnie a szolgáltatás folytonosságának biztosításához.

A bejelentés tehát üdvözlendő, mert az a felismert/elismert anomália részleges orvoslása. Így remélhető, hogy csak egyszeri alkalom volt az átalányáras elszámolást választó fogyasztók egy jelentős részének megkárosítása.

Ugyanakkor a 2022-23-as támogatási év során az átalányáras fogyasztóktól elvett, át nem adott, de nekik járó támogatások átadása lassan egy éve továbbra is várat magára.

Ennek az ügynek a tisztességes rendezése véleményem szerint egyetlen módon lehetséges. Az MVM visszamenőleg (esetleg az általa késve fizetőkre alkalmazott kamattal növelve), tételes elszámolás keretében odaadja az érintett fogyasztóknak azt a különbözetet, amit piaci áron fizettetett meg a támogatott ár helyett. Csak ez esetben orvosolhatja a kormány az újnak mondott régi rendeletével az átalányáras fogyasztóknak a 2023-as év során okozott kárt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlájaSzámos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet átalány család gáz mvm támogatott gázár Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.